SMAŻONE RYBKI W OCCIE
Potrzebne będą:
- płotki, leszczyki, okonki, karasie- to co złowimy- nie muszą być dorodne
-mąka
-sól
-olej do smażenia
Na zalewę:
- duża cebula
- pieprz ziarnisty
-ziele angielskie
- liść laurowy
-sól
-cukier
- ocet
- woda
Przygotowanie:
Rybki czyścimy, solimy, odstawiamy w chłodne miejsce na około 1 godzinę, następnie obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor. Do przygotowania zalewy odmierzamy potrzebną ilość wody (ja przyjmuję proporcję 2 części wody na 1 część octu), cebulę, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy zalewamy zimną wodą i gotujemy na wolnym ogniu od momentu zagotowania około 15 minut, dodajemy ocet, do smaku sól oraz odrobinę cukru (łyżeczka, półtorej) w celu stonowania smaku octu, studzimy. Usmażone ryby układamy ściśle (pionowo) w słoju a następnie zalewamy schłodzoną zalewą, zakręcamy. Rybki są najsmaczniejsze po około tygodniu ‘’leżakowania”.
Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.