Pieczony jesiotr

Jesiotr to jedna z najpyszniejszych ryb i ... nie ma ości , ponieważ jest to ryba chrzęstnoszkieletowa , czyli ma sam kręgosłup zbudowany z chrząstki.Uwaga na jago skórze nie ma łusek , poza kilkoma dużymi i bardzo twardymi  , więc polecam go jeść bez skóry .

A oto przepis.

składniki:
  • 1 jesiotr (60-75 dag)
  • sól
  • ocet winny
  • kilka łyżek masła
    Sos:
  • 20 dag śmietany (36-proc.)
  • 3-4 łyżki białego wytrawnego wina
  • np. Chablis
  • sok z cytryny
  • sól
  • kilka nitek szafranu
  • posiekane świeże zioła
  • czerwony kawior (spokojnie można go dostać w każdym supermarkecie w dziale z rybami)
  • cytryna
  • grillowane ząbki czosnku
Sposób przygotowania :
Jesiotra oczyść i umyj, natrzyj solą i skrop kilkoma łyżkami octu winnego. Włóż na godzinę do lodówki. Następnie wytrzyj rybę z nadmiaru soli, ułóż ją w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Obłóż wiórkami masła, piecz 15-20 minut w temp. 150°C. Zrób sos: zagotuj śmietanę z winem i rozpuszczonym szafranem, przypraw solą i sokiem z cytryny. Polej rybę, krótko zapiecz. Podawaj z czerwonym kawiorem, posyp posiekanymi ziołami, udekoruj cytryną i czosnkiem.