Żywcowy teleskop - propozycje.
utworzono: 2012/11/10 10:36
Witam.
Chciałbym kupić wędkę z przeznaczeniem na grunt do 200 zł. Nastawiam się na sandacza, szczupaka, karpia. Potrzebny mi teleskop 360 cm (ewentualnie 390 cm) z korkowym dolnikiem.
Wędki będę używał na rzece i wtedy będzie stała w metalowej podpórce (dlatego korkowy dolnik), a na wodzie stojącej wędka będzie na elektronicznym sygnalizatorze brań.
Myślałem o Jaxon Inspiral Tele Carp 360/120, ale rozważę inne propozycje. Czy ktoś używa tego kijaszka, może zakupić coś innego? Bardzo proszę o radę i opinie.
[2012-11-10 10:36]
Witaj,
mam z tej serii Inspiral medium. Wydaje mi się, że c.w. jest zaniżony. To dość sztywne kije. Dobrze byłoby, gdybyś wziął to do ręki. Generalnie moim zdaniem fajna seria jak za te pieniądze. Ładnie wykończone, dobrze pracuje, akcja przyzwoita. [2012-11-10 13:57]
Poszukaj w mistralach. Mój tata ma mistrall olympic długość chyba 3.9m. Lina 2.5kg fajnie się holuje, z karpie spokojnie da sobie radę.
[2012-11-10 15:01]
Mikado telerod, konger carbomaxx carp
Aha i nie wiem po co ten korkowy dolnik do tej podpórki [2012-11-10 17:29]
Witam.Co do korkowego dolnika nie polecam, niby ładnie wygląda , ale gąbkę bierzesz wycierasz szmatka i gotowe
Chciałbym kupić wędkę z przeznaczeniem na grunt do 200 zł. Nastawiam się na sandacza, szczupaka, karpia. Potrzebny mi teleskop 360 cm (ewentualnie 390 cm) z korkowym dolnikiem.
Wędki będę używał na rzece i wtedy będzie stała w metalowej podpórce (dlatego korkowy dolnik), a na wodzie stojącej wędka będzie na elektronicznym sygnalizatorze brań.
Myślałem o Jaxon Inspiral Tele Carp 360/120, ale rozważę inne propozycje. Czy ktoś używa tego kijaszka, może zakupić coś innego? Bardzo proszę o radę i opinie.
[2012-11-10 17:30]
jesli chodzi o wędkę to nie będę się wypowiadał gdyż wybór jest naprawdę potężny ale wiem jedno - postaraj sie wybrać wędkę bez korka ( szybko sie pobrudzi oraz zniszczy ) ale to taka moja prywatna sugestia !
[2012-12-04 19:24]
Ostatnio też szukałem takiej wędki na żywca tylko ,że ja łowie aktywnie i szukałem czegoś lekkiego.
oglądałem karpiówki (jedną nawet kupiłem)i mocne odległosciówki .W jednym sklepie sprzedawca polecił mi teleskop
LINEAEFFE TITAN ADVANCED TELE 4m 60g
i mogę powiedzieć ,że mimo mojego negatywnego podejścia do teleskopów to byłem zaskoczony.
Wędka waży koło 200g jest dobrze wyważona blanki maja grubą ściankę co świadczy o mocy ale są lekkie ,wygląda naprawdę zgrabnie taka sobie kupie .Aha akcja tej wędki nie jest szczytowa ale nie jest to klucha jest dość sztywna a pod obciążeniem ładnie przechodzi w parabole.
Występuje w wariantach 40g , 60 i 80 macałem tą 60 ale zastanawiam się nad 80 tylko czekam do wiosny może w sklepie będzie.
ja używam Mikado Sensei Telescopic z c.w. do 100g. Wędka sprawia wrażenie pancernej i faktycznie taka jest, ale gdy porównywałem ją z Shimano Vengeance Telescopic z wyrzutem to 80g, to test zdecydowanie wypadł na korzyść Shimano. Zdecydowanie dużo poręczniejsza wędka, pewniejsze, dalsze i precyzyjniejsze rzuty. Co prawda, cena dwa razy wyższa, ale przepaść jeszcze większa. Poza tym Shiamano z powodzeniem stosowana również na grunt. Widać nawet niewielkie brania. Mikado z tym, c.w. nadaje się raczej na gruntowego żywca.
[2012-12-05 07:26]
A ja bym polecił ci teleskop daiwa megaforce tele,bardzo fajny i lekki teleskop z dobrych materiałów wykonany korkowa rekojeść tak jak szukałeś...szeroki wybór co do długości,jak i cw. Polecam [2012-12-05 13:15]