Żyłkowa siatka na ryby

/ 13 odpowiedzi
Witajcie!
Można coś takiego kupić?Podbieraków pełno,siatki nie mogę trafić...
Chodzi o to że zwykła strasznie się "zaśmierduje". Żyłkową można by opłukać i po sprawie.
A może znacie inne rozwiązanie?
patryk-kociemba

witaj,

niestety miałem podobny problem, jedynym wyjściem jaki znalałem było kupno siatki "zawodniczej" która szybko schnie i nie przytrzymuje tak  zapachów.

(2015/03/04 12:00)

mikolaj37

Od żyłkowej się odchodzi bo kaleczy ryby. Na lepszej klasy zawodach jest zakaz stosowania takich siatek a że popyt ksztaltuje podaż to coraz trudniej kupić. (2015/03/04 12:48)

skobry

Kaleczy ryby?Mało przekonujący argument,zwłaszcza gdyby z grubszej żyłki była,albo z innego "nienasiąkającego" materiału... (2015/03/04 14:43)

patryk-kociemba

Kaleczy ryby?Mało przekonujący argument,zwłaszcza gdyby z grubszej żyłki była,albo z innego "nienasiąkającego" materiału...

jak najbardziej kaleczy, zaperne gruba twarda żyłka z jakiej wykonana została siatka oskubywała ryby z łusek. Dzisiejsze siatki są wykonane z miękkich materiałów, oraz posiadają drobniejsze oczka.

(2015/03/04 15:47)

skobry

Kaleczy ryby?Mało przekonujący argument,zwłaszcza gdyby z grubszej żyłki była,albo z innego "nienasiąkającego" materiału...

jak najbardziej kaleczy, zaperne gruba twarda żyłka z jakiej wykonana została siatka oskubywała ryby z łusek. Dzisiejsze siatki są wykonane z miękkich materiałów, oraz posiadają drobniejsze oczka.

Rozumiem że należy minimalizowac cierpienie istot żywych,ale dużo gorzej wypada chocby wytargiwanie z wody ryb(bez względu na metodę połowu)hakiem czy kotwicą-ot tak dla sportu...

...także poszukam sobie takiej siatki.

(2015/03/04 16:02)

CZzesio

RAPR  mówi :

3.5.    Ryby w stanie żywym, złowione zgodnie z limitem ilościowym , należy przechowywać wyłącznie w siatkach wykonanych z miękkich nici, rozpiętych na sztywnych obręczach . (2015/03/04 19:53)

krzysztof-tomiak

Mam taką siatkę,ale wierzcie mi nawet po dokładnym opłukaniu i wysuszeniu zapach zostaje.Jedyne co pomaga w 100% to łazienka płyn do naczyń i ciepła woda.Co ważne siatka jest markowa JAXON. Według mnie to kompletna bzdura że ryby przebywające w takiej siatce będą okaleczone.Istotne jest jak jest umiejscowiona siatka w wodzie i ile ryby mają miejsca do swobodnego przebywania w niej. (2015/03/04 20:02)

Jakub Woś

Czytajcie co Czesio pisze (2015/03/04 20:22)

Artur z Ketrzyna

Mam taką siatkę,ale wierzcie mi nawet po dokładnym opłukaniu i wysuszeniu zapach zostaje.Jedyne co pomaga w 100% to łazienka płyn do naczyń i ciepła woda.Co ważne siatka jest markowa JAXON. Według mnie to kompletna bzdura że ryby przebywające w takiej siatce będą okaleczone.Istotne jest jak jest umiejscowiona siatka w wodzie i ile ryby mają miejsca do swobodnego przebywania w niej.

Siatki żyłkowe maja węzły, o które ryba ocierając się zdziera śluz i łuski. Tego nie unikniesz, bo ryba za wszelką cenę chce na wolność.
No i aspekt regulaminu łowiska.
Na wodach PZW ryby w stanie żywym możesz przechowywać tylko i wyłącznie w siatce z miękkich nici.
Tak więc używając tam czego innego narażasz się na mandat.

Ja kiedyś używałem siatki metalowej, ale regulamin mi to uniemożliwił... (2015/03/04 20:33)

wartoslaw

Hehe te metalowe siatki były fajne;) ale miały swoje + i -... były małe -, były bardzo trwałe, no i to była jedyna siatka z której żaden węgorz nawet prze cała noc nie dał rady nawiać:) (2015/03/04 21:17)

Artur z Ketrzyna

Hehe te metalowe siatki były fajne;) ale miały swoje + i -... były małe -, były bardzo trwałe, no i to była jedyna siatka z której żaden węgorz nawet prze cała noc nie dał rady nawiać:)

Były też i całkiem spore, mogły pomieścić nawet i 10 kg ryby.... (2015/03/05 12:01)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

wartoslaw

No ta Twoja to już całkiem spora faktycznie;) Ta co ja miałem, a raczej mój staruszek, była o wiele mniejsza, takie też tylko widywałem...szkoda że już nie można ich stosować. (2015/03/05 17:58)

krzysztof-tomiak

Jestem ciekawy ARTURZE gdzie ty widziałeś siatkę żyłkową z węzłami.Mam na myśli oczywiście siatkę typową z obręczami,a nie taką z czasów PRL na zakupy. (2015/03/05 19:36)