Żyłka nie wychodzi z rotora

/ 8 odpowiedzi
Cześć, 
wilgotna wędka z kołowrotkiem upadła mi na piasek i okazało się ,że gdy ciągnę ręką żyłkę to nie wychodzi ona z rotora. Na pewno nie jest to problem odpowiedniego ustawienia hamulca. Od razu dodam, że kołowrotek ma hamulec dolny. Proszę pomoc. Jeśli taki temat pojawił się na forum to przepraszam ale nie zauważyłem
bluehornet

Wg mnie do kołowrotka dostał się piach i to blokuje hamulec, miałem podobną sytuację z kołowrotkiem kumpla, nie obeszło się bez rozebrania i wymycia kołowrotka oraz powtórnego smarowania (2021/08/17 15:59)

Sith

To takie logiczne po kontakcie kolowrotka z piaskownicą, a pytanie właśnie z "piaskownicy"... (2021/08/18 05:48)

WedkarzIncognito

1. Rozkręcić i sprawdzić, przyczyn takiej usterki może być wiele i niekoniecznie musi być to piasek.
2. Czy pokrętłem od regulacji hamulca można normalnie kręcić? Czy też jest zabetonowany lub za luźny?
3. Jak ustawiony był hamulec zanim kołowrotek upadł na piach?
4. Z ciekowości zapytam o dwie rzeczy. Jaki to kołowrotek? Czy na pewno nie upadł na coś twardego?
  (2021/08/18 10:58)

Sith

Standard, nowicjusz rozpoczyna temat, a później milczy. Czasami odechciewa się odpowiadać, bo nawet "pocałuj mnie w dupę" nie odpowie, a co dopiero choćby słowo "dziękuję"... ;> (2021/08/19 07:04)

kaban

Tylny hamulec, piach , a jaka marka kołowrotka ? to też ma znaczenie według mnie co do szczelności niektórych elementów. Ja sam rozbieram swoje młynki i czyszczę oraz konserwuję poszczególne elementy. To proste tylko trzeba chcieć i poświęcić trochę czasu. (2021/08/19 09:19)

WedkarzIncognito

Standard, nowicjusz rozpoczyna temat, a później milczy. Czasami odechciewa się odpowiadać, bo nawet "pocałuj mnie w dupę" nie odpowie, a co dopiero choćby słowo "dziękuję"... Zgadzam się w stu procentach, czasami odechciewa się odpisywać. Zaś z drugiej strony, dobrze, że opisanie usterki nie wyglądało jak coś w stylu "Kołowrotek mi upadł i nie działa, co jest?" :))) Może autor tematu już usunął usterkę lub kołowrotek magicznie sam się naprawił :)
  (2021/08/19 10:29)

bluehornet

Ps. Coś mi wpadło na myśl - czy w tym piasku nie było przypadkiem jakiegoś kamienia i kołowrotek " pacnął " hamulcem w niego i czy coś się nie skrzywiło w hamulcu a to już kłopot. (2021/08/19 14:30)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

honan

Rozebrałbym i wyczyścił kołowrotek, nasmarował dowolnym smarem do kołowrotków i zapomnial o zablokowanej szpuli.
Z pozdrowieniami i zyczeniami zdrowia (2021/08/31 15:00)