Żyłka na grunt-parametry

/ 5 odpowiedzi
Witam mam problem z żyłkami bo do tej pory kupowałem żyłki 0.20mm takie jakoś do 5kg ale mam z nimi problem bo już pare razy trafiłem na zaczem i cały zestaw poszedł w wodę bo pękła żyłka a nie przypon...?? I w związku z tym mam pytanie jakiej największej grubości polecili byście mi żyłke na grunt?? Lub jakiej firmy?? Z góry dzięki za odp :)

Gieniusz

a jaki masz przypon, sam używam takiej żyłki i raz mi się zdarzyło zerwać cały zestaw ale to nie wina przyponu była tylko moja. Żyłka się przeciera i raz na jakiś czas zwłaszcza po dużej rybie dobrze jest odciąć większy kawałek i zrobić zestaw jeszcze raz. Uważam, że przypon 0,14 to max jak jest dużo zaczepów. Sprawdź co jakiś czas rozwiniętą żyłkę i jak zauważysz szorstki kawałek to znaczy, że pora na nią i odetnij. Druga sprawa to jak zauważyłem łowisz na grunt a żyłeczka 0,2 to raczej na spławiczek lub ewentualnie lekki grunt. Ja jej używam wyłącznie na spławik.
pozdrawiam (2012/07/21 14:39)

Gieniusz

spróbuj Dragon Maxima Carp & Feeder o grubości 0,23 do 0,25. Mam tą żyłkę lecz typu match, powinieneś być zadowolony. (2012/07/21 14:44)

JKarp

Witam mam problem z żyłkami bo do tej pory kupowałem żyłki 0.20mm takie jakoś do 5kg ale mam z nimi problem bo już pare razy trafiłem na zaczem i cały zestaw poszedł w wodę bo pękła żyłka a nie przypon...?? I w związku z tym mam pytanie jakiej największej grubości polecili byście mi żyłke na grunt?? Lub jakiej firmy?? Z góry dzięki za odp :)

CześćA powiedz ile chcesz zapłacić za żyłkę?JK (2012/07/21 15:00)

Krul-Mateusz

Na twoim miejscu kupiłbym plecionkę. (2012/07/24 20:02)

spinn12345

Najlepiej zainwestować w plecionkę ;) (2012/07/24 20:44)