Zaloguj się do konta

Żyłka Browning CeneX Feeda Line

utworzono: 2015/01/24 16:52
exe1899

Witam kupiłem sobie dzisiaj dwie żyłki Cenexa 18 mm na grunt , i 16 mm na spławik .
Moje pytanie jest takie :  Bo nastawiam się trochę na ryby takie po 1kg+ i nie wiem czy ta żyłka będzie dobra , wiadomo pisze na opakowaniu 2,5kg +-  a jak będę miał rybę na 5kg to zerwie mi...

PS może dziwny post ale chce sie dowiedzieć coś o tej żyłce jaka jest w praktyce:). [2015-01-24 16:52]

Arcymisiek

A co masz zamiar rybę na kiju podnosić?

Jeżeli masz w miarę dobrane, elastyczne wędzisko, dobrze wyregulowany hamulec i będziesz spokojnie holował (z głową) - to dasz radę.
[2015-01-24 17:40]

exe1899

ok:P ale ta żyłka dobra jest ogólnie? [2015-01-24 20:34]

Arcymisiek

Dobra jest. Trzyma parametry.
[2015-01-24 22:46]

exe1899

ok dzieki:) , mam jeszcze jedno pytanko :P dużo czytam na temat zanęt i zastanawia mnie zawsze ile mam dodać do zanęty  składników bo mówią ze zadumo dam to złe będzie  ale skad nam wiedziec ile mam dac składników.  [2015-01-24 23:08]

Arcymisiek

Teoretycznie, to dużo zależy od takich czynników jak pora roku, temperatura wody, natlenienie wody i aktywności ryb. W praktyce jednak różnie z rybami bywa, więc nie ma na to złotej recepty... Ogólnie cieżko tak na oko określić, co, ile i czego - musisz to wypraktykować.


Robimy tutaj troszkę taki off -top. Lepiej zapytaj w konkretnym dziale, albo użyj wyszukiwarki, takie tematy były tutaj wielokrotnie wałkowane.
[2015-01-24 23:32]

exe1899

No rozumie. no zawsze czytam oglądam i każdy wie ile dać bołki ile tego ile tego a ja zastanawiam sie skad mam wedziec ile dac  [2015-01-25 10:19]

gonzicz

Witam Ja znalazłem takie przepisy: 

ZANĘTA 1
- 30% bułki tartej
- 20% sucharów
- 15% płatków kukurydzianych 
- 10% siemienia lnianego 
- 5% wiórków kokosowych, mąki kukurydzianej, kleiku ryżowego
- 4% anyżu lub kopru - 1% soli

ZANĘTA 2 
- 40% tartej bułki 
- 10% ugotowanej kaszy kukurydzianej 
- 15% biszkoptów 
- 10% słonecznika 
- 10%płatków owsianych 
- 7% cukru 
- 5% mąki kukurydzianej
- 3% przyprawy do piernika

[2015-02-26 12:49]