ZUS ma się dobrze :))

/ 93 odpowiedzi / 4 zdjęć
Piotr 100574

po tym co widzę na budowach w niemczech to z kraju już nie ma kto wyjechać,wszyscy już wyjechali:) (2013/12/09 18:16)

u?ytkownik139534

po tym co widzę na budowach w niemczech to z kraju już nie ma kto wyjechać,wszyscy już wyjechali:)

dokładnie stąd dziura budżetowa finansowana nowymi długami (do czasu aż spekuła zagraniczna powie PASS) będzie rosnąć bo dochody Państwa będą sukcesywnie maleć, wydatki rosnąć a cały system finansowy w tym ZUS  posypie się jak domek z kart, ale do tego czasu ten rząd dopuści się jeszcze wielu niegodziwości , zeby uratować włsny tyłek przed wszystkim kosztem społeczeństwa (podniesienie wieku EME do 67 lat to próbka możliwości). 

To jest pokłosie DŁUGOTERMINOWEJ Polityki Gospodarczej tego rządu a jak wiemy nasz główny FINANSISTA seksowny VINCENT zwany też żartobliwie sztukmistrzem z Londynu , mistrz kreatywnej księgowości  , który narobił przez 6 lat 400 mld nowych długów ulotnił się w glorii i chwale pewnie do Londynu pobierać swoją angielską emeryturę .  (2013/12/09 18:41)

Zibi60

Coraz więcej krytycznych komentarzy o ZUS i poczynaniach rządu, nie tylko na naszym forum:
http://www.money.pl/gospodarka/komentarze/artykul/zus;dba;o;rencistow;i;emerytow;zyjemy;w;panstwie;opiekunczym;albo;,212,0,1395156.html (2013/12/09 20:50)

toten

@natalia 2000

"wszystko panowie to racja co piszecie jednak fundamentalna sprawa to jest wiek emerytalny , czy ktoś z Was zastanawiał się , czy dożyje emerytury w tych czasach ??? nie liczcie na cokolwiek z OFE ani ZUS. Ofe oparte na giełdzie szulerni nie wypracuje żadnych środków bo ten cały system finansowy , rynek kapitałowy sypie się i jest w tej chwili pompowany DŁUGAMI i pustym pieniądzem bez pokrycia z drukarek . Każdy kto zna się trochę na ekonomii wie , że to co się dzieje teraz nie będzie trwało wiecznie a skutki tej chorej GRY będą opłakane . Radzę więc na zapas się nie martwić o emeryturę tylko po prostu unikac na maksa płacenia jakichkolwiek podatków , bo ta banda złodziei na górze będzie dopuszczać się coraz większych niegodziwość żeby lekką PIPĄ mieć łatwe pieniążki dla siebie i swoich ZIOMALI .

Tak czy siak jesteśmy zadłużeni jako państwo na kwotę około BILIONA PLN + ukryte długi sektora państwowego także jest to suma nie do spłacenia a jesteśmy zalezni od zagrniczenej spekuły , która narazie pożycza kasę na procent doszlismy do pierwszego progu , kótry ot tak został zawieszony, to wpadli szybko na pomysł o likwidacji OFE przesunięciu JAWNEGO DŁUGU OBLIGACJI do ZUS i umorzenie żeby obniżyć wskaźniki zadłużenia i móc zadłużać się dalej . Tych pieniędzy po przeksięgowaniu z OFE do ZUS - Obligacji już nie ma . To wirtualna kasa.

NIESTETY ale masz 100% racji!!!

@ Artur z Kętrzyna

"No i jak pracujesz na czarno czy też na umowy śmieciowe. To nie płacisz składek emerytalnych."

NIESTETY ale nie masz racji!!!

Zus jak wiadomo już od dawna jest deficytowy i "państwo" musi go dotować.

Gdzieś ostatnio czytałem że jest to obecnie ok 62 miliardy pln rocznie.

Dotacje te pochodzą z podatków które między innymi płacą pracujący na czarno.

Oczywiście nie z podatku dochodowego ale dochodowy to pikuś w porównaniu do innych podatków(np.VAT i akcyza)

Czyli pracujący na czarno dokładają się do przyszłych emeryur "etatowców".

Śmieszne ale prawdziwe!!

Zreszą "składka" na ZUS też jest podatkiem a mnie żadną składką!!!

Sprawę z OFE można załatwić prosto i sprawanie - ODDAĆ zgromadzone składki wpłacającym i po kłopocie!

Każdy kto ma choć trochę rozumu nie uwierzy w pierdoły że demontuje się OFE dla naszego dobra!

Chodzi tylko i wyłącznie o kasę której brakuje.

Polskie obligacje masowo skupują też różnego rodzaju instytucje finansowe i ciekawie jak zachował by się np. taki GOLDMAN SACHS gdyby Wincent umożył obligacje które posiada  obiecując w zamian że kiedyś ale niewiadomo kiedy odda mu kasę ale niewiadomo ile.

Wiek emerytalny będzie jeszcze podniesiony (67 l. to dopiero początek) a emerytury będą niższe.

Najprawdopodobniej będzie to tgz. EMERYTURA OBYWATELSKA(brzmi dużo lepiej niż emerytura obniżona) i będzie GŁODOWA.

(2013/12/09 21:12)

Zibi60

Po takiej lekturze nic innego nie pozostaje: (2013/12/09 21:23)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

Bernard51

Po takiej lekturze nic innego nie pozostaje:

Jak bym taki rząd obalił to pewnie nabrał bym ochoty na nie-rząd

(2013/12/10 05:52)

lynx

Z OFE mam niemiłe doświadczenia z III filarem ..

Ja też. (2013/12/10 17:38)

lynx

A kto zagwarantuje że OFE, jest lepsze od ZUS?
Na razie jak nie musi dużo świadczeń wypłacać, To może i wypłacić kila większych jak też na świstkach pokazywać że tyle zarobiła. By jak najwięcej ludzi zachęcić do wpłacania do nich swoich funduszy.
Ale jak zacznie wypłacać większej rzeszy ludzi, to będzie inaczej pierdzieć. I może tak ja ZUS bankrutować...

A słyszałeś o czymś takim jak PTE i KNF? Jeśli OFE nie wypracowuje zakładanego zysku przez KNF musi być finansowane z PTE nadzorujące ten OFE. Jeśli PTE jest niewypłacalne wówczas OFE zostaje licytowane i z całymi aktywami wykupione przez inny OFE. W ten sposób wszystkie pieniądze co najwyżej przepływają z OFE do OFE ale nigdy klient nie jest stratny.

Za OFE gwarantuje państwo alee za ZUS też panstwo gwarantuje i co z tego? (2013/12/10 17:40)

lynx

A kto zagwarantuje że OFE, jest lepsze od ZUS?
Na razie jak nie musi dużo świadczeń wypłacać, To może i wypłacić kila większych jak też na świstkach pokazywać że tyle zarobiła. By jak najwięcej ludzi zachęcić do wpłacania do nich swoich funduszy.
Ale jak zacznie wypłacać większej rzeszy ludzi, to będzie inaczej pierdzieć. I może tak ja ZUS bankrutować...

A słyszałeś o czymś takim jak PTE i KNF? Jeśli OFE nie wypracowuje zakładanego zysku przez KNF musi być finansowane z PTE nadzorujące ten OFE. Jeśli PTE jest niewypłacalne wówczas OFE zostaje licytowane i z całymi aktywami wykupione przez inny OFE. W ten sposób wszystkie pieniądze co najwyżej przepływają z OFE do OFE ale nigdy klient nie jest stratny.

Nigdy klient nie jest stratny. A kto?
Państwo ci dołoży? Raz zakłada potem myśli o rozwiązaniu... Mało jest defraudowanych pieniędzy? ja tam nie ufam już państwu. I powiem jedno. Nie wiem czy dożyje tych 75 lat, by pobierać emeryturę. I jest to dość odległe, by zbytnio tym se gitarę zawracać. Wiem jedno. Rząd będzie kombinował jak i kombinował z tym OFE. Otwarte było by ziomki się nachapały i mieli stołki. A ZUS na tym cierpi jak i na umowach śmieciowych. Przyjdzie czas że zlikwidują OFE a pieniądze bez zysku wrócą do ZUS i tyle ty na tym zyskasz. Teraz ci co idą na emerytury, mają małe, bo zarobki spadły, bo część tych pieniędzy pochłania OFE. Co będzie jak ja dożyje tej emerytury?
OFE przestaną zarabiać, bo tych młodych co teraz na emerytury pracują wogóle nie będzie, a będą mieli sporo świadczeń do wypłacenia.
Tak więc decyzja państwa będzie krótka zamykamy.

Mówisz państwo dokłada do ZUS, do OFE PTE. A czyje to pieniądze i z czego? Nasze podatki. Im mniej zarabiamy, to tym mniej państwo i te fundusze emerytalne dostają. Nie wspominając że duża rzesza ludzi pracuje na umowy śmieciowe, i nawet stawkę mają poniżej najniższej krajowej. Nie mają składek emerytalnych. Bo 10 zł to tak jak by jej nie było.
Tak więc o czym tu mówić. Ci co mogą uciekają z Polski, i zostaną praktycznie emeryci i renciści, ci na umowy śmieciowe, i garstka tych co zarabiają, no i ci co nauczą się żyć z MOPSu i GOPSu (co też utrzymywane jest z podatków tych co pracują).

Teraz myślą ściągać z zagranicy tych co się zgodzą pracować za niższe stawki na umowy śmieciowe (bo podatek będzie płacony). A że składki do ZUS już nie, to ich tyle obchodzi co wczorajszy deszcz. Bo oni maja pensje z podatu. A przez ten czas taka stawkę se wyrobia że głodówka na emeryturze im nie grozi. Tym bardziej że przez ten czas to się nachapią do bólu.
Czy martwią się polakami co już pracują za głodowe pensje. Nie, bo myślą ściągnąć tych co jeszcze zaniżą płace. No i pozwalają pracować tym co mają emerytutry wyższe niż średnia krajowa.
Wiesz czemu im pasują te umowy śmieciowe. Bo po nich nie masz prawa do zasiłku dla bezrobotnych... I nie muszą płacić...

Artur, trochę optymizmu. Wierzę, że dożyjesz 75 lat. (2013/12/10 17:42)

lynx

Niestety Artur z Twoich wypowiedzi wynika, że nie znasz w ogóle istoty działania OFE. Poza tym zgłupiałem całkiem i nie mam pojęcia jaki jest Twój punkt widzenia. Raz piszesz, że z godziwych emerytur okrada nas Państwo poprzez ZUS potem, że OFE. Następnie piszesz, że po zamknięciu OFE pieniądza trafią do ZUS bez zysku. Tymczasem tylko w OFE są inwestowane bo ZUS wypłaca je na bieżące świadczenia. Weź usystematyzuj swoją wypowiedź bo niestety jej nie rozumiem.

Jedyne z czym się zgadzam to fakt, że nasze emerytury maleją i będą malały coraz bardziej. Wiedz jednak, że zamykając OFE to "malenie" będzie postępowało dwa razy szybciej.

Problem jest w tym, że OFE moze różnie inwestować. Wprawdzie jest pod nadzorem bankowym ale i banki potrafią głupawo inwestować a najczęściej to nie inwestują tylko zerują na procentach i obligacjach panstwowych.. Przecież nie ma na świecie siły aby zabroniła OFE źle zainwestowac. Nie zawsze zajmują się tym asiory ale i dupki. (2013/12/10 17:47)

lynx

witam ,czytam od początku ten wątek i chciałbym jedno napisać,opisujecie tutaj o umowach śmieciowych,przetargach i jaki to przedsiębiorca bee,tak się składa że prowadzę własną działalność i mogę to opisać jak wygląda to z mojej strony,nie jest tak miło koledzy i koleżanki jak się wydaję że prowadząc coś swojego stać mnie na to żebym legalnie płacił podatki i utrzymywał pracowników z prostego powodu w naszym kraju tak się nie da,nie wiem czy wiecie ale większość przelewów za wykonaną usługę na robotach przemysłowych jest 90dni roboczych.przeliczcie ile to jest ,jakie w tym czasie są koszta związane z choćby dwoma pracownikami ,opłaty,paliwo ,zusy,podatki ,narzędzia i socjal ,a wtedy wyjdzie wam ile trzeba mieć na koncie żeby ten okres przetrwać

Przecież okres rozliczeniowy z pracownikiem jest elastyczny i jeszcze został przedłużony bodajże do 1 roku ale i to pracodawcom jest za mało. Najlepiej aby pracowali i nie brali poborów albo może powinni pracowac i dopłacac do tego. Twoim pasożytem są firmy panstwowe co ograbiają Cię a nic w zamian nie dając tj. ZUS, Urząd Skarbowy, Nienasyceni urzednicy niższego i wyższego szczebla i inne drobne dziadowstwa czyli cały system panstwowy plus mentalność ludzi w nich pracujących. Pracownik powinien wypracować sobie i Tobie pobory. A inni nie dając nic lepiej żyją od robotnika i pracodawcy. (2013/12/10 18:09)

lynx

To startujący w przetargu przedstawił taki kosztorys :-)Biedak, żeby jego kwota była mniejsza " zapomniał " o części elektrycznej, która nota bene była najważniejszą składniową całej inwestycji.
JK

Roman i JKarp zgadzam sie z Wami. Też już się ,, co nieco" widziało. (2013/12/10 18:12)

lynx

Najgłupsze co można powiedzieć "wyjeżdżaj bo tu nic dobrego cię nie czeka".
To tak jakby powiedzieć - po h** to państwo? Oddać sąsiadom będą lepiej zarządzać i nam będzie lepiej.
Albo chcemy lepszego życia we własnym państwie albo nie narzekamy, że nam tu źle. Jeśli chcemy zmian to nie podkulamy ogonów i nie emigrujemy ale walczymy. Każdy na miarę własnych możliwości choćby chodząc na wybory (i to każde a nie tylko jak trzeba wybrać prezydenta). Dają nam możliwość wzięcia udziału w referendum? W końcu kogoś interesuje nasze zdanie na jakiś temat - opowiedzieć co mamy do powiedzenia w danej sprawie, czy jesteśmy na tak, czy wyraźnie na nie (a nie siedzieć w domu z myślą, że samo się zrobi).

Nie chce się ludziom dup ruszyć z foteli ale narzekać można tak?

Przypominam, że taką mamy władzę jaką sobie wybraliśmy! Poszli zagłosować "wszystko byle nie PiS" to niech teraz nie narzekają, że władza taka zła. Gdzie mieli oczy jak oddawali na nich swoje głosy?

Hipokryzją śmierdzą nasi wspaniali rodacy.
(i niech mi nikt nie mówi, że zdanie można zmienić bo patrząc na dokonania obecnie rządzących jeszcze zanim zasiedli do sterów można było co nieco wydedukować, wystarczyło obejrzeć z uwagą kampanię wyborczą żeby wiedzieć o co im chodzi...)

Ludzie są po prostu głupi :( Tak lezą jak ich kierują. Sami niczym się nie interesują a źródło wiedzy ograniczają do jednych wiadomości w jednej telewizji czy jednym radiu. Nikomu nie chce się zagłębiać w temat bo lepiej być/myśleć/mówić tak jak wszyscy... Zawsze przecież na koniec można z dumą powiedzieć "wybrałem jak większość i to mój kandydat wygrał" (co z tego, że nie rozumiem dlaczego właśnie na niego głosowałem, bo trudno powiedzieć, że człowiek jest rozumny kiedy oddając głos na prezydenta mówi "wybieram tego bo z wyglądu wygląda na fajnego chłopa")

Aaaaaaaaa..... nie chce mi się już ozora strzępić.

Mija.
Z gardła mi to wyjęłaś. Uchylam z szacunkiem ,,kapelusza". Piszę w cudzysłowie bo nie mam kapelusza ale wypowiedź zgodna  z moimi obserwacjami. (2013/12/10 18:18)

lynx

Po takiej lekturze nic innego nie pozostaje:

Jak bym taki rząd obalił to pewnie nabrał bym ochoty na nie-rząd

No nie wiem czy by Ci wyszedł ten nierząd. Znasz to powiedzenie - pij, pij a nie bedziesz mógł.
Moja propozycja 1 lub 2 potem nierząd a potem resztę obalać. (2013/12/10 18:25)

Mija

Pij, pij ... będziesz łatwiejszy/a ;)

w takiej wersji to znam;)

(2013/12/10 20:34)

Artur z Ketrzyna

Artur, trochę optymizmu. Wierzę, że dożyjesz 75 lat.

Oj obawiam że po spotkaniu w moim kole padnę na zawał... ;-)
Algo zafunduje se taką kolejkę jak na tej focie, by pokrzepić smutki i utopić irytację bezdennością....
(2013/12/11 14:22)

misiu86

Raz usłyszałem ripostę pewnej pani na taki zwrot.Ja jestem łatwa tylko z Ciebie jest taka pizda :D (2013/12/11 17:09)

lynx

Raz usłyszałem ripostę pewnej pani na taki zwrot.Ja jestem łatwa tylko z Ciebie jest taka pizda :D

To do lesbijki mówiła? Na takiego chłopa jest inne okreslenie. (2013/12/11 17:41)