Zaloguj się do konta

Zupa z karpia

utworzono: 2011/10/04 15:27
fp5

Pierwszy raz coś takiego słyszę. [2011-10-04 15:27]

obcy91

W mojej rodzinie co roku na Boze Narodzenie jest takie cus :) to stara zydowska potrawa. Ja nie jadam bo nie lubie ale starszyzna, mama i ciotka strasznie lubia.  [2011-10-04 16:19]

Sniper64

Cześć..Wszystkim:)

To żałujcie:)))) jadłem kiedyś często taką zupę z karpia,mój teść ją umiał zrobić!Palce lizać..:) tylko to musi zrobić ktoś co wie jak i o co chodzi z gotowaniem takiego przysmaku:)))
[2011-10-04 17:23]

kamfora

Nawet na tym portalu czytałem przepis na taka zupę. Teraz przepisu nie ma, ale ja go sobie skopiowałem i go mam. Zupa świetna. A grzanki bajeczne. I nawet te wnętrzności były spoko o dziwo! [2011-10-04 18:39]

89krzysztof

ale smaku narobiliście... Chyba jutro odpuszczę łapanie szczupłego i spróbuję jakiegoś karpika upolować, bo stawy już spuszczają, kilka sztuk pewnie uciekło do Wisły.
[2011-10-04 20:10]

bluehornet

O ile dobrze pamiętam , to grzaneczki były wytworem Sniperka ??? A przepisik widniał w relacji ze zlotu w Wilczynie Leśnym ???
[2011-10-05 17:55]

CZzesio

Witam :) Ojojoooooooojjjjjj........za dużo tłustego panowie za dużo ;P
 przepisik dalej jest i nawet z fotkami (brrrrrrrrr)


http://forum.wedkuje.pl/post/zupa-z-karpia/323082/0
[2011-10-05 19:41]

Tomasz90

mmmmmmmm palce lizać
[2011-10-05 20:12]

Te grzanki, to bym zjadł....... Ale ten urżnięty rybi łeb???? [2011-10-05 20:17]

kamfora

 No w sumie to można te łby wyjąć nie? A kolega jadł kiedyś tzw. głowiznę? Nie ma różnicy. Tu odcięty łeb i tam odcięty łeb. Wygląda to tak, że wędkarz czuje obrzydzenie do rybiej głowy. Czy myśliwy będzie odczuwał obrzydzenie do dziczego łba? Dlatego estetyka jest pojęciem względnym i jak ktoś lubi, to może sobie taki łeb że tak powiem oblizać. Smaczny jest. A jak ktoś nie lubi, to zje sam rosół z grzankami. Tak, to jest zdjęcie z tego przepisu. [2011-10-05 21:10]

kamfora

Tomasz jadłeś to? Sam robiłeś? Wyszło? Bo mnie wychodzi zarąbiście. [2011-10-05 21:11]

Tomasz90

no raz próbowałem zrobić i masz rację głowa też jest dobra
[2011-10-05 21:18]

obcy91

To w mojej rodzinie inaczej sie ta zupe robi :) 
Nie wiem bo nie robilem ani nie wiem jak sie robi, ale z tego co widzialem to jest w niej:
Karp - przede wszystkim glowy,ogony,pletwy. CebulaRodzynkiMigdaly PrzyprawyMarchewka
Tyle wiem ze jest na pewno. Zupe probowalem ale mi nie podchodzi ze wzgledu na to ze jest slodka. Tak tak slodka :) nie wiem jak ta z przepisu wyzej.  [2011-10-05 21:22]

obcy91

Jak nie zapomne to napisze po swietach jak sie to robi. I taka ciekawostka tylko i wylacznie moja babcia ja umie robic.  [2011-10-05 21:23]

Sniper64

O ile dobrze pamiętam , to grzaneczki były wytworem Sniperka ??? A przepisik widniał w relacji ze zlotu w Wilczynie Leśnym ???

Dobrze prawisz...:))))) a kucharzem był Mirek !!! Takiej zupy i jej smaku się nie zapomina,,,
[2011-10-05 21:40]

idek50

Zupe można ugotowac prawie ze wszstkiego (nawet na tłustym druku i zardzewiałym gwożdziu)
ALE zupa rybna to coś takiego co jest smakiem wysublimowanym z łowiska na ktorym zostały złapane ryby i tutaj pragne zaznaczyc ,że nie jestem zwolennikim zup rybnych z ryb morskich,
ale temat zupy z karpia to temat dociekawych inspiracji, bo sam karp jest ryba b.ciekawą smakowo....i  to może byc dobre.
[2012-01-11 20:37]

covent

Ciekawą zupe gotował Charzewski w jednym z odcinków Zjedz Rosję - była to zupa ze smażonki z sandacza - mi tam ślina ciekła na sam widok tej zupki.. domyślam się, że skoro z sandacza to musiała być pyszna. [2012-01-11 21:46]