Zrób to sam - proca wędkarska

/ 11 odpowiedzi / 5 zdjęć
 Witam chetnych  wedkarzy do podzielenia się swoim  wlasnoręcznym wykonaniem róznych przydatnych gadźetow pomocnych w wędkowaniu .Mozna wymienic sie pomyslami jak i zademonstrowac swoje wyrobyJa zaczynam robić solidne proce wedkarskie wcześniej i do tej pory robie diodowe babki sygnalizacyjne do metody gruntowej.Gdzie diodka pali się na dwie baterie typu paluszek AA caly tydzien non stop.Zapraszam do wymiany doswiadczeń.
JOPEK1971

Fajnie że otworzyłeś ten temat.Ponad 20 lat temu robiłem sygnalizator elektroniczny z świątecznych kopert,po demontażu bebeszki koperty kleiło się na listewkę,w klip wkładało się żyłkę i gitara,jak było branie to grało,ja miałem ave marija,kolega kangooro,nie można było pomylić ;))) (2014/05/31 13:07)

darek-salamon

Bardzo dzieki za pierwszy wpis tak masz rację to świetny pomysł mozna to super zmodyfikować sa teraz takie piłeczki jak sie rzuca to dioda pod wpływem wstrzasu sie pali i miga .Rozebrałem taka piłeczke dla dzieci i w srodku jest sprezynka ktora reaguje na wstrzasy mrugajacą dioda.Mozna taki maly element dodatkowo umiescic w babce jako  dodatkowy sygnalizator brania , miga przez 15 sekund po braniu.Wystarczy ze głowna bombka podskoczy czego nieraz nie widzimy( jesteśmy odwroceni  tyłem)ale sygnal wizualny jest ze było branie.Ten wpis nie jest dla oszczednych tylko pomysłowych Adamów Słodowych lub jak kto woli pomysłowy dobromir. (2014/05/31 13:19)

darek-salamon

Co nam bedzie potrzebne? Pojemniczek po cukierkach ( drazetkach) lub po jajku niespodziance.
 Te kindera maja wade bo są polówki zaciskane ,te po drazetkach sa z gwintem.Dioda z zapalniczki.Sa różne kolory.Pojemnik na baterie ,pozyskuje takie z lampek choinkowych made in china.Miekki przewód do 50 cm dlugosci ,czym cienszy tym lepszy.Kóleczko łacznikowe od kluczy,ale takie zeby miało okragłą srednice nie płaską.I koraliki najlepsze sa szklane maja dziurki na wylot.W pasmanteriach mozna cala paczke kupić za grosze.I klej epoxydowy dwu skladnikowy. (2014/06/04 11:37)

darek-salamon

W pojemniku na baterię instalujemy przewód,lutujemy go do blaszek przy bateriach i wiarzemy słupełek który zablokuje nam wyrwanie przewodu z pudełeczka ,zalewamy klejem dla wzmocnienia w srodku.Reszte przewodu już jest na zewnątrz.Teraz w pojemniku po slodkosciach wypalamy lub wywiercamy otworki .W  gornej połówce dwa w dolnej jeden.Dobrze jest zrobić otwory takie same jak średnica kółeczka i średnica zastosowanego przewodu.Przez dolny otwór przeciagam przewod i lutuję diode , można umieścić ja w plastikowej rurce razem z przewodem.,i zawiązać pętelkę na przewodzie w środku pojemniczka by tym samym nie wyrwać go z niego .Zalewam to klejem epoksydowym w srodku.W gornej części przewlekam klips ,czyli kołeczko od kluczy .Koncowki kołeczka podginam lekko ale dopiero po przewleczeniu tego  kólka przez dwa otwory lepiej jest to zrobić jak nie sa podgiete.smaruje tym klejem epokxydowym same końcówki drucika i wciskam koraliki.Od środka zalewam to dla szczelnosci klejem. (2014/06/04 12:10)

darek-salamon

Pojemnik z bateriami mocuję rzepami do podpórki i.Posiada fabryczny wł/ wył.Baterie paluszki są zywotniejsze niż te plaskie okrągle zegarkowe.Testy moje na diodach zapalniczkowych daly efekt 3 dni dla zegarkowych ciaglego palenia na paluszkach 10 dni.A co najwazniejsze baterie są poza sygnalizatorem. (2014/06/04 12:31)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.