Zapłacisz te 400 zł , wędkarstwo jest silniejsze a ponazekać trzeba.......
Dokładnie, tak jak 5 zł za litr benzyny. Ale nie więcej jak 400/500 napewno, tak jak nie więcej jak dajmy na to 7 zł za litr zupy do auta. Ale wtedy napewno PZW będzie bojkotowane. Przegną z tym czy z tym, to fura na kołki, a wędki do szafy i wyciągane na komercję od święta. Przesrane. Ale bym sie wtedy wk....wił...! Nie tylko ja napewno i mają pod Sejmem i Ministerstwem wtedy od nasrania wędkarzy nieźle wpienionych. A wpieniony wędkarz ze spinem w łapie, to już dobrze nie jest.
Wędkarstwo jest niby silniejsze , ale rozum kosztuje, zostaną nam wtedy stawy licencyjne , których teraz coraz to więcej powstaje a PZW i cały ten beton niech się bije w jajo.
Licencyjne czy komercyjne wyczują pismo nosem i tam też stawki będą windować........
Dobrze jak ktoś będzie miał duży i własny staw.......
(2010/08/30 19:47)Ja proponuję, żeby składka wynosiła 5.000 złotych. Zostaną sami karpiarze i kilku dupków z bogatymi tatusiami. Ja osobiście pojadę z kanistrem benzyny do ZG PZW i podpale im grajdoła jak wprowadzą tak drastyczna składkę. W ten sposób będziecie mieli spokój bo Ghostmir wszystko naprostuje i skończy sie pierdzenie w stołki.
Tysiąc złotych - powiedział ktoś....... Hehehe, to będzie ostatnia decyzja zapyziałego generała.
Ja słyszałem że składki mają wzrosnąć o 300 %, ale może to tylko plotka. Oby tak było, bo może się zrobić nieprzyjemnie.
Ci co płacili będą płacić, gorzej z młodzieżą - nie pomogą nerwy i żale , a wszystko pod dyktando unijne nasi niewiele tu mają do powiedzenia........
Jak zauważyłem temat rozkręca się . Ja nie widzę na razie potrzeby wprowadzania tak drastycznych cen za krajówkę i opłata krajowa nie powinna być aż tak wysoka . Te pieniądze nigdy nie trafią do tych łowisk za które będą wędkarze płacili . Najpierw niech spróbują dobrze zagospodarować to co jest , czyli zmniejszą własne wydatki , zajmą się faktycznymi zarybieniami i zrobią reformę w PZW to pieniądze się znajdą , a dopiero kalkulujmy za co mamy płacić . Kto gdzie i kiedy napisał że opłaty na zagospodarowanie i ochronę maja iść tylko na zarybienia . Niech się zajmą faktycznie tą ochroną a ryby same się znajdą . Jak mi wiadomo to Dyrektywa Unijna wyraźnie mówi o ochronie wód , a nie o zarybianiu i to gatunkami jakimi nam się podoba jak Karp , Amur Karaś i inne obce gatunki .
Dotyczy to również i ryb rodzimych a występujących w innych środowiskach . Proszę sobie przestudiować poprawki jakie przegłosował sejm w ustawie o rybactwie to tam właśnie jest mowa o tym wszystkim . Coś mi się wydaje że o karpiach , amurach to musimy zapomnieć jak i o pstrągach , boleniach w każdej rzece . Te poprawki właśnie takie coś wprowadzają . Będąc gdziekolwiek za granicami a w Unii , to o takich opłatach nie słyszałem i to tylko Polak potrafi wymyśleć . Dlaczego każdy zawsze sięga do kieszeni innych zamiast pomyśleć i rozsądnie zagospodarować to co jest . Znajdzie się kilku bogaczy i szukają pieniędzy w innych kieszeniach , zamiast u siebie poszukać . Zmniejszyć ilość okręgów , wycieczek krajoznawczych , opłat fikcyjnych za zarybianie i nikt nikogo nie będzie posądzał że jest okradany , bo na to się zgadzamy a jak ktoś przyjedzie w gości to już nas okrada ? Więcej miejscowi wyciągają w jeden dzień niż przyjezdni przez miesiąc .
300% to jest prawie to samo co 1000 zł i to tylko Polak potrafi szukać pieniędzy oszukując i okradając innych . Polska ekonomia jedynie potrafi jednym zabierać a drugim dodawać i czy to jest nasza demokracja? Mamy rejestry więc unormujmy ich aby były wiarygodna , następnie wprowadźmy jedną opłatę na cały kraj i na podstawie rejestrów rozliczajmy się . Wtedy nikt do nikogo nie będzie miał pretensji .
(2010/08/30 21:14)
Ci co płacili będą płacić, gorzej z młodzieżą - nie pomogą nerwy i żale , a wszystko pod dyktando unijne nasi niewiele tu mają do powiedzenia........
to może wytłumacz w jakiej unii jest litwa, chyba w nie tej samej bo płaci się tam 17 litów na cały rok i ma się dostęp do 17-nastu jezior
Powiadasz Litwa ?...........17 jęzior na rok za jedyne 17 litów
wychodzi że 1 lit na jęzioro , czyli około 1,16 zł
A u nas ile jest jęzior, zalewów, stawów, rzek nizinnych ....800......1000......1500....2000 albo i więcej
a teraz podziel kwotę którą opłacasz w PZW przez ilość jęzior i nie pisz bzdur.
(2010/08/31 10:02)Paranoja, gdy mowa i łowiskach i ich zasobności zaraz wyskakują krzykacze że w Szwecji, Norwegii, Niemczech, Hiszpanii to są łowiska i ryby ale jak mowa o opłatach to za wzór ktoś podał Litwę. Najlepiej niech ogólnokrajówka będzie tak jak chcecie 400,00 dla mnie i wielu innych jest super, darmowego wędkowania full. A dla pozostałych zawsze będzie i jest za drogo, ile by nie było.
Jest tylko jedno ale, żeby opłata ogólnokrajowa faktycznie upoważniała do wędkowania na wszystkich wodach PZW, żeby to nie był taki przewał jaki był za ostatniej edycji, że i tak wszędzie trzeba było płacić dodatkowo.
no tak kolego tylko że te 17-nascie jezior to jest jeden okręg, ten przygraniczny, ja w okręgu pzw białystok za pozwolenie placę 100 zł a jezior z tego mam trzy, kawałek rzeczki jedno żwirownie i miejski zalew arkadia, to co pod nosem, na resztę trzeba gonić kobyłę, i to nie blisko, różnica chyba jest ogromna między polskim związkiem, a litewskim. (2010/08/31 21:20)
to może wytłumacz w jakiej unii jest litwa, chyba w nie tej samej bo płaci się tam 17 litów na cały rok i ma się dostęp do 17-nastu jeziorPowiadasz Litwa ?...........17 jęzior na rok za jedyne 17 litów
wychodzi że 1 lit na jęzioro , czyli około 1,16 zł
A u nas ile jest jęzior, zalewów, stawów, rzek nizinnych ....800......1000......1500....2000 albo i więcej
a teraz podziel kwotę którą opłacasz w PZW przez ilość jęzior i nie pisz bzdur.
Zasady amatorskiego połowu ryb na Litwie | ![]() | ![]() |
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1. Wędkarz w wewnętrznych zbiornikach i w Zalewie Kurońskim jednocześnie ma prawo korzystać z 5 więcierzy/specjalnych siatek do połowu raków lub minoga albo z 4 innych jednostek do amatorskiego połowu ryb. Ogólna liczba jednocześnie wykorzystywanych haczyków nie może być większa niż 6, za wyjątkiem Zalewu Kurońskiego, gdzie ogólna liczba haczyków do połowu stynki może osiągać 12. Kotwiczka jest liczona jako jeden haczyk. 2. W Morzu Bałtyckim zezwala się jednocześnie korzystać z 5 jednostek (narzędzi) amatorskiego połowu ryb. Ogólna liczba jednocześnie wykorzystywanych haczyków nie może przewyższać 15. 3. W ciągu doby zezwala się na połów 1 łososia (w Morzu Bałtyckim), 1 troci (w Morzu Bałtyckim), 1 suma; nie więcej niż 3 pstrągi potokowe, bolenie, lipienie, brzany; nie więcej niż 5 miętusów, sandaczy, siei, szczupaków, cert, kleni, jazi, węgorzy, karpi, nagladów (turbotów) (ogólna liczba wymienionych w tym pkt. ryb nie powinna być większa niż 5) i nie więcej niż 50 raków. Łączna waga złowionych w ciągu doby ryb, wymienionych w tym pkt. nie powinna przekraczać 5 kg, a w Morzu Bałtyckim i Zalewie Kurońskim 7 kg, nie uwzględniając wagi ostatniej złowionej ryby i za wyjątkiem przypadku, gdy waga jednej ryby przewyższa wskazaną w tym pkt. normę. 4. Wędkarzom zezwala się łowić żywca jedną, do tego przeznaczoną siatką, której średnica nie przekracza 1 m, a oczko nie większe niż 10 mm. W ciągu doby jeden wędkarz ma prawo złowić nie więcej niż 50 szt. narybku karasi, płoci, okoni i innych, za wyjątkiem ryb drapieżnych oraz wymienionych w pkt. 8.1., 8. 2. i znajdujących się pod ochroną. 5. Podczas zawodów wędkarskich zasady wymienione w pkt. 1, 2, 3 mogą zostać uchylone jeżeli złowione ryby będą wypuszczane (za uzgodnieniem z odpowiednimi instytucjami). 6. Zabrania się: 6.1. produkowania, sprzedaży, nabywania oraz przechowywania zakazanego sprzętu, za wyjątkiem, tego, którego produkowanie, sprzedaż, nabywanie i przechowywanie jest reglamentowane przez Ministerstwo Ochrony Środowiska;7. Zabrania się łowić: 7.1. bez odpowiedniego zezwolenia, za wyjątkiem osób upoważnionych do bezpłatnego łowienia; 8. Zabrania się łowić: 8.1. następujące gatunki ryb:
8.2. bez licencji:
8.3. mniejsze niż:
8.4. w następującym okresie wymienione gatunki ryb i raków: 9. Na łowienie pod wodą zezwala się w następująch jeziorach:
................................................................................................................. a tutaj znajdziecie ceny za licencje do połowu amatorskiego ryb http://www.litwatravel.com/index.php?id=141 |
to prawda, jeszcze maja być opłaty kart na pól roku. jedna składka 250zł, czyli za cały rok 500zł, ale bedzie moznba łapać w całej polsce, troche szkoda ze tak drogo
(2010/10/04 12:30)