Zmiany i ulepszenia na wedkuje.pl

/ 778 odpowiedzi / 31 zdjęć
redakcja

Kolego kedzio w sprawie czcionek odpisywałem Panu osobiście - proszę więc trzymać się faktów. Ale cieszę się, że problem zniknął, choć u innych go nie było i pomimo, że nic z tym nie robiliśmy teraz, bo tym razem nie to nie nasza wina. Podejrzewam, że mogą być problemy z pewnymi funkcjami nowego widoku portalu, w starszych wersjach programu windows - od XP włącznie, być może są także różnice jakościowe wynikające z używanej przeglądarki stron www. Często to kwestia indywidualnych ustawień komputera. Nie zrzucajcie więc wszystkiego na nas, ale informujecie, a naprawdę staramy się na bieżąco łatać i pomagać każdemu.
Panie Arturze - wklejanie zdjęć w tekst wymaga pewnej znajomości html, a poza tym, szczerze mówiąc nie jest najlepiej widziane. Zwłaszcza teraz gdy każde zdjęcie dodane do tekstu dostaje automatycznie nazwę i kolejny numer, stosowanie formy opisowej, jak w Pana ostatnim tekście jest jak najbardziej na miejscu.
Piotr 100574 - sprawdzamy problem - proszę o info na redakcja@wedkuje.pl o jakie łowiska chodziło?
Panowie i Panie my wiemy że temat zmian trwa już trochę długo, ale wierzcie mi, żaden Wasz mail i zgłoszenie nie pozostają niezauważone, czy nie sprawdzone i robimy wszystko, żeby własne błędy poprawić. Całą stronę technicznie składają 2 osoby. Popatrzcie na rozmiar tego co wspólnie tworzycie od ponad 7 lat i nawet nie wchodząc w szczegóły techniczne, zrozumcie to nie jest proste i naprawdę wymaga czasu. Ale będzie działać. Jeszcze trochę cierpliwości. A za kłopoty naprawdę przepraszamy. (2015/08/16 19:41)

kedzio

Nikt mi na nic nie odpowiadał - to po pierwsze.
Po drugie - wymagacie od użytkowników znajomości HTML?! I to jest tłumaczenie waszego utykania?!
Po trzecie - po wała komu były te przeróbki?!
po czwarte - dzięki waszym zafajdanym reklamom zasyfił mi się system i musiałem dwa dni walczyć ANTYMALWAREm coby go ocucić!
Robicie kasę na tym portalu i ja to kumam, ale nie walcie REDAKCYJO ściemy i nie walcie nas w kakao! (2015/08/16 20:55)

kedzio

PS: Problem ze znakami występował jedynie na waszym portalu. Na innych stronach www i innych forach znaki polskie wyświetlały sie prawidłowo. Nastąpiło to w trakcie waszych przeróbek! Więc nie róbta mnie w konia - bo koń jaki jest, każdy widzi! (2015/08/16 21:01)

windd

Czegoś tu naprawdę nie kumam. Skoro mi się coś nie podoba lub nie działa tak jak chce, to po prostu nie korzystam z tego czegoś. W tym wątku zgłaszamy propozycje zmian i ulepszeń w wedkuje.pl a nie upuszczamy żółci... Mam apel do Redakcji, żeby kasować wpisy w stylu wszystko jest do dupy, bo to zniechęca innych do normalnej dyskusji tu!

Generalnie oceniam zmiany na plus, szybo można się przestawić na nowe układy, nowa wersja portalu ma się jak dzień do nocy do starej... naprawdę nie rozumiem - O co Wam chodzi koledzy? (2015/08/16 22:09)

u?ytkownik195357

Więc znów ponawiam zgłoszenie braku możliwości wystawienia komentarza do zdjęcia "rekordowej ryby". (2015/08/16 22:24)

windd

Pytania i postulaty do Redakcji.

1) Może warto przywrócić statusy - te kolorowe rybki, kiedyś mieli je Wszyscy, a teraz są tylko na blogach! Dane sa tylko w menu Konto > Moje punkty ...

2) O co chodzi z tą pozycją , np na blogu Kolegi Bergera przez chwilę była tajemnicza 1 ze strzałką do góry! I co tak naprawę oznaczą Pozycja: 252 Kolegi Bergera , o co w tych chodzi Redakcjo?

3) nagłówki w blogach też sa jeszcze stare!

4) Co trzeba zrobić żeby mieć bloga? Zapłacić coś, zostać tzw vipem, gdzie to się robi?
tu jest stara wersja: http://www.wedkuje.pl/konto-vip.html?skip=1

prosze o odpowiedz
(2015/08/16 22:24)

kedzio

Kim jesteś w redakcyi, lub ile ci płacą za te panegiryki i hymny pochwalne? Strona główna jest zagracona, nieprzejrzysta, reklamy walą drzwiami i oknami, nawet przez pocztę, połowa udogodnień nie działa jak należy, a ty piszesz, że wszystko jest cacy?! No - to daje do myślenia.
Ponadto uważam, że skoro się zwracałem do redkcyi z problemem, to w dobrym tonie było odpowiedzieć - z tego co wiem, bardzo wielu użytkowników olano i nie odpowiadano na zapytania.
Jeszcze dziś mnie zapewniają, że mi odpowiedzieli! - szczyt! Nie uzyskałem ani słowa odpowiedzi aż do dziś na forum i to jeszcze piszą nieprawdę!
A ty mi wmawiasz, że wszystko jest O.K?!
No musowo jesteś na usługach gościu! (2015/08/16 22:28)

u?ytkownik195357

Generalnie oceniam zmiany na plus, szybo można się przestawić na nowe układy, nowa wersja portalu ma się jak dzień do nocy do starej... naprawdę nie rozumiem - O co Wam chodzi koledzy?

Naprawdę nie rozumiesz o co chodzi??? O to że te "zmiany" spowodowały same problemy. Nic na tym portalu dobrze nie działa o czym wszyscy piszą w tym wątku. Zatem pokaż mi te "plusy" bo ja takowych nie widzę. No może poza ładniejszą szatą graficzną ale to mi powiewa. Portal ma działać prawidłowo, być przejrzysty i przyjazny dla użytkownika. Obecne wedkuje.pl nie posiada żadnego z tych przymiotów a redakcja praktycznie nic z tym nie robi. Bo jak jedno naprawią to inna funkcja pada. O nachalnych reklamach już nie wspomnę... (2015/08/16 22:31)

zbynio 33

@windd; odpowiedział bym Ci, ale żółci trochę bym upuścił :)))). Kolego to jest forum i każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie. Tobie się podoba, a innemu nie. To nie znaczy, że ktoś ma usuwać niepochlebne posty. Ogólnie też uważam kilka zmian na plus. Choćby to, że mogę pisać pod spodem (to chyba wszystko:)), ale to, że nie mam podglądu w czasie gdy cytuje to już na minus. Oczywiście radzę sobie otwierając nowe okno, ale po co te "ulepszenie". Z XP lata mi forum bez zarzutu z nowszymi wersjami jest problem. Nie otwierają się linki i nie mogę wejść do kogoś na profil. Oczywiście radzę sobie jakoś i czekam cierpliwie na poprawki. Reklamy zawalił mi kompa i nie działały żadne bloki. Dopiero jak ściągnąłem program do całkowitego odinstalowania przeglądarki i zainstalowałem ją na nowo pomogło i pozbyłem się reklam... Aaa i edit na plus...  (2015/08/16 22:36)

windd

ok zobaczymy Co się stanie, kiedy i jak Redakcja zareaguje?!

@zbydnio33 plusy: wersja na komórkę spoko - da się komentować i pisać na forum, obserowane * w końcu ten licznik coś chyba liczy, edycja posta na forum, GRAFIKA i układ indesku spoko!

ps. no ale poprawek też jeszcze kilak trzeba zrobić,
jak mówią ruscy Ludzie pożyjemy zobaczymy!
(2015/08/16 22:59)

windd

@zbydnio33
jeszcze plusy: nowy układ wiadomosci - gorąca 5 jest spoko i oceny + . - komentarzy

minusy: to co napisałem o 22:24 (2015/08/16 23:03)

zbynio 33

@windd: to o czym piszesz to zbędne rzeczy (te niby plusy). Było dobrze, a nawet bardzo dobrze po staremu... Sorry, że nie doceniam czyjejś pracy, ale średnio to wygląda... Mój nick to: zbynio 33
Ps
Na komórce i tak pisałem, bo mam wersję na kompa odpaloną... :) (2015/08/16 23:22)

Artur z Ketrzyna

Panie Arturze - wklejanie zdjęć w tekst wymaga pewnej znajomości html, a
poza tym, szczerze mówiąc nie jest najlepiej widziane. Zwłaszcza teraz
gdy każde zdjęcie dodane do tekstu dostaje automatycznie nazwę i kolejny
numer, stosowanie formy opisowej, jak w Pana ostatnim tekście jest jak
najbardziej na miejscu.

Nie mogę się z Redakcją w tym temacie zgodzić.
Zapewnialiście o takiej funkcji dla nas?
Tak więc jeśli wymaga to jakiejś znajomości HTML, czy innego czorta. To chyba przydała by się instrukcja. Miało to ponoć działać po przeciągnięciu foto na tekst. I tak jest przy sporządzaniu artykułu.
Tylko co z tego, jak w edycji tak masz, a wyświetla inaczej? (czyli bubel, coś nie działa poprawnie, błąd)

Co z tego że foto dostaje nazwę i nr. Jak ja sam jego opisać nie mogę?
I o jakiej nazwie Redakcja mówi?
"zdjęcie do artykułu ..." - To ma być nazwa? i nr tylko w nagłówku zakładki przeglądarki, bo nigdzie indziej jego nie widzę.

Tak więc co z tego że ja w tekście podałem nr foto, jak czytelnik nadal musi liczyć kolejność zdjęć. I to bez opisu co na tym zdjęciu jest, jaka czynność itd.

Jeśli w tekście wklejam po kolei foto zgodnie z treścią i przesłaniem, to czytelnik ma wszystko ładnie i czytelnie przestawione.
A tak to musi dodatkowo otwierać galerię i szukać foto które go interesuje, a nie jest opisane jaka to czynność  co tak naprawdę przedstawia.

Sory ale to, mimo oprawki stary styl i to gorszy, bo BEZ opisu zdjęcia (bo go pisać nie mogę)
Po drugie, to jest nie fer że jedni mogą wkleić foto w tekst, inni nie. A redakcja tłumaczy błędnie działający portal że to: "szczerze mówiąc nie jest najlepiej widziane"
Myślę że odwrotnie, jest jak najbardziej mile widziane. Bo czytelne i bez zbędnej komplikacji szukania w galerii zdjęcia bez opisu. Twożąc z tego prawdziwy artykuł, nie jakiś opis (z galerią oglądana dzielnie!). I jeśli Redakcja by przeprowadziła sondę na ten temat, widziała by że mało kto, o ile kto kolwiek by jej przytakną.

I trąci to też dyskryminacją innych.

Ps. zgłaszałem też inne problemy związane z edycją wpisów/artykułów. dotyczące właśnie tej felernej galerii!
(2015/08/17 08:00)

redakcja

Koledzy. Ciężko Wam na wszystko odpisywać, raczej staramy się to po prostu poprawiać.
Tomek81 – komentarze do zdjęć będą poprawione
Kedzio moja odpowiedź z dnia 11.08. na e-mail zarejestrowany w wedkuje.pl z domeny autograf.pl-
"Ja widzę polskie znaki. Jakiej przeglądarki i jakiego systemu Pan używa? mój e-mail ____@hoblo.pl. Z pozdrowieniami, Redakcja"

nie dostałem odpowiedzi.
Przyczyną Pana problemów, które bez naszej ingerencji się zakończyły – było nieindeksowanie – zapamiętanie w Pana komputerze starej wersji portalu, ze starymi ustawieniami czcionek Jeśli ktoś jeszcze ma taki problem należy ODŚWIEŻYĆ stronę – ctrl+F5

Po drugie nie wymagamy znajomości HTML. Jeśli chodzi o dodawanie wpisów wszystko działa poprawnie i prosto, ale jeżeli ktoś ma życzenie zmieniać standardowy układ i kształt wiadomości jak pan Artur, który życzy sobie nagle coś czego nigdy nie było w standardzie...To jest możliwe, ale wymaga więcej od Użytkownika. My zapewniamy pewien poziom. Zdecydowana większość Użytkowników tego poziomu się trzyma i nie stanowi to żadnego problemu. Część Użytkowników wykorzystuje większą wiedzę informatyczną i ozdabia swoje teksty dodatkowo wprowadzonymi w tekst grafikami. Ale nikt nie zgłasza zastrzeżeń, że sam nie jest w stanie tego zrobić.

Panie Arturze – kiedy zapewnialiśmy o wprowadzeniu takiej funkcji, bo może mi coś umknęło?

Przywrócimy rybki, poprawimy nagłówki w blogach. Tajemnicze liczby przy profilu Użytkownika to jego pozycja w rankingach. Wkrótce w tym temacie pojawią się nowe funkcje. Na razie zbieramy dane w tle.

A tak ogólnie zmiany są potrzebne po to żeby zdążyć za szybkim i ruchliwym światem internetu, a że niemal zawsze zmiany mają swoich zwolenników i przeciwników to rzecz oczywista. Na efekty zaczekajmy wszyscy i porozmawiajmy o tym za powiedzmy dwa miesiące. (2015/08/17 12:37)

redakcja

Koledzy. Ciężko Wam na wszystko odpisywać, raczej staramy się to po prostu poprawiać.
Tomek81 – komentarze do zdjęć będą poprawione
Kedzio moja odpowiedź z dnia 11.08. na e-mail zarejestrowany w wedkuje.pl z domeny autograf.pl-
"Ja widzę polskie znaki. Jakiej przeglądarki i jakiego systemu Pan używa? mój e-mail ____@hoblo.pl. Z pozdrowieniami, Redakcja"

nie dostałem odpowiedzi.
Przyczyną Pana problemów, które bez naszej ingerencji się zakończyły – było nieindeksowanie – zapamiętanie w Pana komputerze starej wersji portalu, ze starymi ustawieniami czcionek Jeśli ktoś jeszcze ma taki problem należy ODŚWIEŻYĆ stronę – ctrl+F5

Po drugie nie wymagamy znajomości HTML. Jeśli chodzi o dodawanie wpisów wszystko działa poprawnie i prosto, ale jeżeli ktoś ma życzenie zmieniać standardowy układ i kształt wiadomości jak pan Artur, który życzy sobie nagle coś czego nigdy nie było w standardzie...To jest możliwe, ale wymaga więcej od Użytkownika. My zapewniamy pewien poziom. Zdecydowana większość Użytkowników tego poziomu się trzyma i nie stanowi to żadnego problemu. Część Użytkowników wykorzystuje większą wiedzę informatyczną i ozdabia swoje teksty dodatkowo wprowadzonymi w tekst grafikami. Ale nikt nie zgłasza zastrzeżeń, że sam nie jest w stanie tego zrobić.

Panie Arturze – kiedy zapewnialiśmy o wprowadzeniu takiej funkcji, bo może mi coś umknęło?

Przywrócimy rybki, poprawimy nagłówki w blogach. Tajemnicze liczby przy profilu Użytkownika to jego pozycja w rankingach. Wkrótce w tym temacie pojawią się nowe funkcje. Na razie zbieramy dane w tle.

A tak ogólnie zmiany są potrzebne po to żeby zdążyć za szybkim i ruchliwym światem internetu, a że niemal zawsze zmiany mają swoich zwolenników i przeciwników to rzecz oczywista. Na efekty zaczekajmy wszyscy i porozmawiajmy o tym za powiedzmy dwa miesiące. (2015/08/17 12:43)

kedzio

Pierwszy mój komputer to był ATARI z magnetofonem. Potem Comodore, Amiga, klepałem coś na Odrze! Teraz mam w chałupie 4 laptopy i trzy blaszaki, 4 srajfony i 2 tablety i siedzę w tych kompach od ładnych 30 lat, a tu mi redakcyja każe wcisnąć CONTROL +F5 i ma sie samo uzdrowić?!
Przejrzałem wszystkie skrypty i grzebie w ustawieniach, ale nadal widzę krzaczki! I to jest kurde moja wina!
WYMIĘKAM!
Było tu kilka akcji unowocześniania! Żadna z nich nie była tak porąbana jak ta teraz!
A ja mam odświeżyć stronę! No po porostu bomba! (2015/08/17 13:22)

kedzio

I SE NACISNĘŁEM! SE NACISNĘŁEM CTRL+F5. I SE ODŚWIERZYŁEM! I DUPA! I DALI WIdzE KRZACZKI! Ja wiem........ tu maczali swe długie palce obcy! (2015/08/17 13:25)

pstrag222

Czy potrzebne sa wszędzie te reklamy???
Normalna maskara z nimi (2015/08/17 13:36)

Artur z Ketrzyna

Po drugie nie wymagamy znajomości HTML. Jeśli chodzi o dodawanie
wpisów wszystko działa poprawnie i prosto, ale jeżeli ktoś ma życzenie
zmieniać standardowy układ i kształt wiadomości jak pan Artur, który
życzy sobie nagle coś czego nigdy nie było w standardzie...To jest
możliwe, ale wymaga więcej od Użytkownika. My zapewniamy pewien poziom.
Zdecydowana większość Użytkowników tego poziomu się trzyma i nie stanowi
to żadnego problemu. Część Użytkowników wykorzystuje większą wiedzę
informatyczną i ozdabia swoje teksty dodatkowo wprowadzonymi w tekst
grafikami. Ale nikt nie zgłasza zastrzeżeń, że sam nie jest w stanie
tego zrobić.

Teraz znaleźć jakoś nie mogę. Znalazłęm o kadrowaniu itd.

Ale jak wskazałem gdzieś był napisane że teraz można wkleić, przez przeciągnięcie zdjęcia z galerii w tekst. może w tym wątku, może gdzie indziej. Nie pamiętam.
Wiem jedno, jeśli Redakcji zależy na jakości portalu, i jego estetyce. To na pewno powinno być to w standarcie.
ale jeżeli ktoś ma życzenie
zmieniać standardowy układ i kształt wiadomości jak pan Artur, który
życzy sobie nagle coś czego nigdy nie było w standardzie...To jest
możliwe, ale wymaga więcej od Użytkownika.

A jeśli można to prosił bym o intuicje jak to zrobić. Z chęcią bym się tego nauczył, by poprawić estetykę itd. moich wpisów. (2015/08/17 14:43)

Artur z Ketrzyna

Zresztą nie wiem czy jest sens, redakcji nie zależy na tym by wpisy swoją estetyką przyciągały innych użytkowników i zachęcały do czytania (brak banerów jakie były w poprzedniej wersji, gdzie można było znaleźć dużo więcej wpisów, poświęconych rożnym dziedzinom, nie tylko porady) i ich pisania.

Opisy łowisk tez znikają. Z mego bloga przynajmniej 3. (2015/08/17 15:15)

adler

Dobra, dobra, a ja dalej po zalogowaniu się mam problem wejść na swój profil, blog.
Klikam jak mi kazali ( co wiedziałem, próbowałem) , - PODGLĄD PROFILU - i nic, klikam - KOŁO PZW - i dalej .
Po prostu z tej zakładce - KONTO - nie działa u mnie NIC!!! (2015/08/17 16:03)

Piotr 100574

musisz wejść w edycję łowisk i zaznaczyć A jak aktywne ,wtedy się pojawi,ale za chwilę zniknie ,więc będziesz miał co robić he he (2015/08/17 16:53)

kedzio

No, a jo se dalej naciskom zalecone przeze redakcyję CTRL+F5 i dali czytom tekst z krzaczkami. Kuźwa, co za cyrk! Kosmici im tam mieszajo! (2015/08/17 18:19)

Artur z Ketrzyna

musisz wejść w edycję łowisk i zaznaczyć A jak aktywne ,wtedy się pojawi,ale za chwilę zniknie ,więc będziesz miał co robić he he

Faktycznie.

w przedniej wersji jakoś to działało.... (2015/08/17 21:41)