Zaloguj się do konta

Złapać kłusola

utworzono: 2009/10/22 10:55
louis

Witam. Chciałbym aby w moim poście odezwał się też ktoś ze straży rybackiej w sprawie kłusownictwa. W moim mieście Karlino codziennie stawia się siatki a kontroli nie widać. To mamy w końcu okres ochronny??? Czy może wszyscy wybierzmy się na ryby bo nikt nie kontroluje naszych wód. [2009-10-22 10:55]

Slyder

Szanowny kolego, muszę z przykrością stwierdzić, że jest to bolączka wszystkich pomorskich rzek. Policja nie zawsze reaguje, SG, PSR i SSR również nie mają zbyt wielu sił i środków. [2009-10-22 11:08]

kostekmar

No, a szczytem bezczelności kłusoli jest prowadzenie tego procederu w rezerwacie. gdzie tzw. strażnicy przyrody, czy ludzie z ochrony środowiska czy od konserwatora przyrody. czepiają się tylko jak chcesz drzewo na działce wyciąć, bo ci przeszkadza. Wtedy wataha napada na Ciebie. [2009-10-22 11:11]

louis - Piękna Akcja ! Wszędzie powinniśmy tak nagłaśniać , bo nie wierze ,że wędkarze nie widzą co z boku się dzieje ?
Poopisuj trochę tych okazów co tam padają w kłusownicze łapska to dopiero szczeny tu poopadają nieświadomym . [2009-10-22 11:35]

łysy wąż

Proponuję po prostu zadzwonić na policję i poprosić o interwenecję. Najlepiej też poprosić o numer legitymacji służbowej i nazwisko oficera dyżurnego, a wtedy będziemy mieli pewność że patrol zostanie wysłany. Po takim zgłoszeniu - muszą przyjechać...
[2009-10-22 12:02]

Dodatkowo nagrywaj rozmowę wiele telefonów ma taka funkcje ....
Często usłyszysz że przepraszamy ale nie mamy środków i ludzi .....
a szczerzy gówno mnie to powinno obchodzić ,potem poinformuj ze rozmowa była nagrywana > kradną moje ryby za moje pieniądze i to mnie wkur... najbardziej.Raz że łapią kogoś raz na jakiś czas to jeszcze się tym tak afiszują co to oni nie zrobili .Taka gra pod publikę
Za naszych kolegów też bym się wziął ,bo mięsiarstwo to tez kłusownictwo
Limity i wymiary powinno się przestrzegać [2009-10-22 12:53]

Kamilu to mała miejscowość czy Ty chcesz ,żeby chłopaka zatłukli ! Bo jak który z policjantów te rybkie w prezencie dostaje ?!
A anonimowo to się wypną [2009-10-22 12:59]

łysy wąż

No pewnie że nie chcę ;-) Pewnie jako jednemu z nielicznych w tej miejscowości rośnie gul, jak widzi siaty kłusowników. Ale niech zgłasza - nawet anonimowo. Nawet jeżeli jest tak jak piszesz i któryś z policjantów jest smakoszem i kąsa rybki od kłusoli, to będą mieli świadomość że ktoś patrzy, że ktoś to widzi i mu się nie podoba. W takich sytuacjach nieuczciwy funkcjonariusz może poczuć się mniej pewnie... To oczywiście tylko taka moja teoria ;-) Ale może i tak być w " real'u ".
[2009-10-22 13:22]

louis

Raz znajomy był nad wodą i zobaczył siatki, zadzwonił na policję---2 godziny czekał i nikt nie przyjechał. [2009-10-22 18:57]

marekj86

ten problem nie dotyczy tylko twojej okolicy w moim okręgu jest tak samo, kontroli nad wodą nie miałem przez ostatnie 4 lata ani razu, nawet po wpuszczeniu 20 cm karpików do wody nikt się nie pokazał a mięsiaże ciągali je jednego za drugim a siatki stawiają na potęge i nikt nic z tym nie robi [2009-10-22 20:05]

Seba19

zgadzam się z tobą kolego kusownictwo sie rosrzerza a ryb coraz mniej powinni wycofać ze sprzedarzy te drgawice [2009-10-22 20:51]

withanight88

ja ostatnio nigdzie nie dzwonilem tylko sam wyciagnąłem siate i ja spaliłem. ryby w niej zadnej na szczescie nie bylo [2009-10-23 03:51]

louis

Zgadzam się z tobą kolego ale u mnie niektóre siaty są pilnowane. A przekonać się tylko wtedy można jak spróbujesz wyjąć. Jeden przy wyciąganiu dostał lachą w głowę i mu się odechciało. [2009-10-23 10:20]

Przy wyciąganiu siaty możesz sam być wzięty za kłusownika i co wtedy?????? [2009-10-23 10:51]

kostekmar

Louis pisze o siatach w dzień, przy mostach itp. Przecież pod latarnią najciemniej. A ja dodam, że na MU nawet w rezerwacie jadą siatami i co??? A i pewnie na odcinku między polami jest to samo. Tam nikt się nie wypuszcza po nocach. [2009-10-23 10:56]

withanight88- ściągnąłeś i spaliłeś super ale na przyszłość uważaj proszę , bo czy ty wiesz chłopaku ile ty byś miał ciężkich kłopotów i tłumaczenia gdyby podczas tego zwijania siatki Ciebie najechali czy złapali ??? [2009-10-23 11:15]

Święte słowa , trzeba w takich sytuacjach bardzo uważac ,Pozdrawiam .

[2009-10-23 21:28]

louis

Powiem wam koledzy, że dostałem odzew w tej sprawie i tego tak nie zostawię. :) [2009-10-27 21:57]

kostekmar

Może trochę przybliżyć społeczności o jaki zakres przedsięwzięć chodzi w tym odzewie. Czy częstsze kontrole? Czy większa w związku z tym determinacja w zwalczaniu kłusownictwa? [2009-10-27 22:23]

louis

Zostałem umówiony z Burmistrzem w celu zwiększenia kontroli jak i opisania sytuacji co się dzieje nad wodą. [2009-10-29 14:43]

louis

Ku mojemu zadowoleniu i na pewno nie tylko mojemu zostały podjęte działania. Czterdziestu trzech stróżów naszych wód zaczęło działać. Wczoraj został złapany na gorącym uczynku mieszkaniec na ściąganiu siatki. Straż nie spała i go złapała jego koleżka uciekł, ale myślę że nie na długo. Z tego co rozmawiałem powiedziano,że w tym roku kłusolom nie pójdzie. Jak dobrze pójdzie postaram się o zdjęcia kłusoli w akcji no i może zdjęcia ich pojmania. [2009-10-29 18:22]

withanight88

hektores mialem czekac az siate sciagna Ci wlasciwi z rybami w niej? na łowisku nie bylem sam , swiadka bym mial.. zreszta to lowisko jest dosc duze a jak slyszalem ostatnia jakas kontrola była za czasów prl-u [2009-11-04 07:57]

withanight88

zreszta na przyszlosc nie bede czekal, jak znajde nastepna, zadzwonie pod 112 i powiem ze w tym i wtym miejscu jest siata, zapytam czy przyjada i poczekam jak nikt sie nie pojawi to ja sciagne... zawsze dowod bedzie ze zglaszalem i mnie olali [2009-11-04 08:01]

louis

A tak się zdarza często kolego, że olewają takie zgłoszenia. [2009-11-04 10:12]

krzychu70

oczym ty marzysz toc to koledzy straznikuw tam siaty stawjajom na wisile jesto to samo kuple a rybacy co chcom to robim [2009-11-04 17:34]

withanight88

o boże , po jakiemu to napisane :) [2009-11-04 21:04]