Złamana szczytówka - da się naprawić ?
utworzono: 2016/09/18 16:32
Jak widać na zdjęciu szczytówka spina trzasnęła powyżej przedostatniej przelotki - czyli mówiąc krótko ułamało się 4,5 cm wraz z przelotka szczytową. To dośc tani spin (bo wiedziałem że warunki jego eksploatacji będą ciężkie), ale jakby te parę cm dało się uratować jakimś zabiegiem byłoby fajnie. Jakieś pomysły? Ktoś może robi takie rzeczy? [2016-09-18 16:32]
Złap szczypcami przelotkę i podgrzej ją zapalniczką, ten kawałek szczytówki powinien wtedy wstrzelić z przelotki, jeżeli po kilku sekundach podgrzewania nie wystrzeli, to złap drugimi szczypcami i wyciągnij z przelotki. Przelotkę dopasuj do pozostałej części szczytówki i sklej. Można też skleić to złamanie, ale to jest gorsze wyjście. [2016-09-18 16:52]
Ja kiedyś miałem podobny problem to w miejsce ułamanej szczytówki włożyłem kawałem o wiele cieńszej szczytówki i o dziwo długo mi służył ten kijek jeszcze.Może ktoś ma lepsze pomysły...No chyba że zmierzysz średnicę w miejscu w którym pękło i dokupisz taką przelotkę ale wątpię że praca tego kija już będzie taka sama... [2016-09-18 16:56]
Idzesz z wędką do sklepu wędkarskiego i po temacie.Szczytówek od wyboru do koloru.No może nie w każdym sklepie.Większych kłopotów nie będzie.Mam ten temat przerobiony.Pozdrawiam. [2016-09-18 19:22]
Najlepiej zdjąć przelotkę szczytową i założyć na pozostałą część wędziska lekko szlifując lakier jeśli zajdzie taka potrzeba. Łączenie jest możliwe ale dość trudne z racji miejsca złamania a że trzeba będzie uciąć z obu stron złamani po uszkodzonym kawałku cenytymetr z jednej i drugiej strony urtujesz w sumie niewiele. Jeśli chodzi o akcję to też po takiej naprawie jej prawidlowośc na łączonym odcinku będzie zagadką.
Do sklepu nie idź bo tam z całą pewnością połowy wedziska spinningowego nie kupisz i po temacie.:)
Mozna próbować kupić górną część kija w serwisie producenta ale to już Ty musisz zadecydować czy warto. [2016-09-18 20:44]
Czasami takie skrucone wędzisko uzyskuje bardziej pożądaną akcjię niż miało wcześniej ,a z dokupieniem przelotki na pęknięty kawałek szczytówki nie powinno być problemu. [2016-09-18 23:13]
No cóż... w sierpniu kupiłem sobie wklejankę Konger Carbomax Spin. Dwa dni po zakupie nad wodę pobiegł za mną mój pies, który zaplątał się w linkę i nieszczęśliwie złamał szczytówkę w tym samym miejscu gdzie pękła twoja. Wykonałem szybki telefon do Kongera z zapytaniem co dalej. Polecono mi reklamacje w sklepie. Serwisant wytłumaczył mi też, że w tanich wędziskach nie naprawiają takich uszkodzeń. Jedyne co mi zostaje wymiana segmentu. Zgodziłem się na to. W tym tygodniu minie czwarty tydzień od zgłoszenia a sprzętu nie widać. Wniosek nasuwa mi się tylko jeden. Lepiej naprawić to samemu, tak jak piszą koledzy, bo sezon za pasem. [2016-09-19 10:55]
Każde rozwiązanie "tanim kosztem" będzie kompromisem i efekt może nie być zadowalający...Ja miałem podobnie ze starą odległściówką Kongera którą bardzo lubiłem.Wyjścia były dwa:
1. Dokupić przez serwis złamany element ( nawet jak nie produkują już takiej serii to często element pasuje od nowszej bo to przeważnie to samo inaczej zdobione:-))
2.Zrobić coś z tym samemu.
Wybrałem druga opcję za świadomością ze może być różnie.
Udało się wstawić pręcik ze starej szczytóweczki od feedera - pełny węgiel.Akurat mi pasowało.To był rdzeń wewnętrzny który spajał złamane części .Po sklejeniu poszła omotka i lakier dla wzmocmienia.Prawie nie widać i hula do dziś:-)Nie daje żadnego odczucia dyskomfortu.A jak się rozwali to zwyczajnie bez żalu kupię nowy kij.Póki co nawet ryby ciągnie i nic złego się nie dzieje.Jednak jeśli chcesz miec praktycznie ten sam kij zamów element przez serwis.To najdroższe ale najlepsze, najmniej pracochłonne, najpewniejsze rozwiązanie. [2016-09-19 11:07]
Najpierw podgrzej przelotke aby klej przestał trzymać A następnie pociągnie na i powinna odejść od szczytowki.Następnie ocZyść miejsce gdzie bedzie przelotke i przyklej ją [2016-09-19 13:31]
Identycznie złamaną końcówkę miałem. Idziesz do sklepu wędkarskiego gdzie mają daną markę, zostawiasz całą wędkę, serwis dopasowuje Ci nową część szczytową i gotowe. Ja zapłaciłem za taki zabieg 50zł, przy wartości wędki jakoś ponad 100zł. Napewno da się samemu taniej coś zrobić ale mi za te parę złotych szkoda było czasu, energii, a i jednak to już nie byłaby ta sama wędka, z tą samą pracą i c.w. a akurat bardzo mi pod tym względem pasowała. Natomiast uszkodzoną część obciąłem powyżej przedostatniej przelotki, także nic się nie zmarnowało. Jak upierasz się przy naprawie to ten sposób jest najprostszy, wystarczy obciąć i doszlifować jakimś pilnikiem, ale stracisz na długości. [2016-09-19 13:39]
Napisałem maila do firmy Max. Jak nie odpiszą to będę dzwonił. Preferowałbym zakup nowego elementu. [2016-09-19 18:14]
Udało mi się dodzwonić do serwisu. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem to za 60 zeta będzie nowy element :-) Za wszystkie rady dziękuję :-) [2016-09-21 15:18]
Dzis otrzymałem wędkę z naprawy. I tu ciekawostka. Oddałem wklejankę do 20g - dość elastyczną, a otrzymałem kompozytowy segment... Co prawda również do 20g, ale akcja nie jest już taka sama :/ Nie mogę narzekać, bo za naprawę Konger nie policzył nic, ale z drugiej strony mam teraz zupełnie inną wędkę niż ta, na którą się zdecydowałem w sklepie... [2016-09-22 16:36]
No niestety coś za coś...Albo będziesz taką łowił albo będziesz musiał w nowy kijek się zaopatrzyć [2016-09-22 16:59]
24 godziny minęło od telefonu do serwisu Maxa do otrzymania nowej szczytówki. Brawo MAX! [2016-09-22 20:55]