Zaloguj się do konta

Zimowa przyducha na jeziorach alarm ratujmy ryby

utworzono: 2010/02/01 17:04
bambus82

tegoroczna zima daje mocno o sobie znac. gruba warstwa sniegu ktora nagromadzila sie na pokrywie lodowej powoduje ze w jeziorach spadl poziom tlenu i zaczela sie przyducha. w mniejszych akwenach nie daleko Świebodzina,woj. Lubuskie mozna juz zauwazyc masowe sniecie ryb. co nalezy robic?alarmowac koło,czy samemu lub wspolnie z kolegami probowac ratowac Nasze cenne rybki i reszte organizmow?

[2010-02-01 17:04]

Alarmujcie wszystko co się da a póki co sami spróbujcie coś robic! Wycinajcie dziury (najlepiej piłą motorową) tylko jest to niebezpieczne więc lepiej jakby to robiła osoba z doświadczeniem. W przeręble możecie wrzucac słomę to tez pomaga. [2010-02-01 17:14]

brek

nie ma sie co zastanawiac   idz do kola i powiec im  ale znajac zycie to im sie spieszyc nie bedzie  wes chlopakow  i tylko dziury robic nic  wiecej  jak najwiecej pozdrawiam [2010-02-01 19:08]

lelu

Aby za dużo naszych rybek nie padło bo szkoda! [2010-02-01 20:41]

essoxx

Niestety wszelkie metody sa mało skuteczne. Największym wrogiem jezior jest brak światła spowodowany zalegająca warstwą śniegu. Przyroda potrafi sie odrodzić tylko nie można jej przeszkadzać. Dużym zagrożeniem śa amatorzy łatwej zdobyczy przeważnie miejscowi spece czekający na takie okazje. Sądy sa wobec nich pobłażliwe a PSR to gdzie oni są...........
[2010-02-06 22:00]

roman76

Panowie potwierdzam zaczyna się przyducha byłem dziś zobaczyć nad jeziorem na którym wędkuje i .....brak słów żadnej najmniejszej dziurki zero przerębli itp zaraz po powrocie dzwoniłem do prezesa koła i usłyszałem że oni tylko mają udostępnione to jezioro do wędkowania i nie mogą nakazać właścicielowi żeby powycinał otwory i co teraz ?naprawde niema takiego prawa nakazać właścicielowi jeziora żeby to robił?przecież jeżeli ma jakiś problem to zawszee sie znajdzie paru chętnych takich jak ja co się przejadą i wytną pare otworów tylko czy samemu można bez konsekwencji prawnych?
[2010-02-07 11:15]

DARO2165

kolego masz rację dzisiaj byłem na łasze odnoga wisły i baliśmy się wejść ponieważ kłusole porobili dużo odwiertów  chyba piłą a snieg ledwo przysypał to jest banda a strażnicy śpią!!!!
[2010-02-07 15:14]

Faktycznie trzeba coś z tym zrobić. Jest to zauważalne już na większości łowisk-jezior-zbiorników wodnych słodkowodnych.
[2010-02-07 15:46]

kolego masz rację dzisiaj byłem na łasze odnoga wisły i baliśmy się wejść ponieważ kłusole porobili dużo odwiertów  chyba piłą a snieg ledwo przysypał to jest banda a strażnicy śpią!!!!

,,ŚPIĄ,, - DOBRE OKREŚLENIE
[2010-02-07 15:47]

withanight88

amatorów łatwej zdobyczy nie brakuje [2010-02-07 16:11]

Właśnie.Każdy zadaje pytanie .Gdzie się podziały ryby?.Ale czy ktoś kiedykolwiek zastanowił się ,co trzeba zrobić aby uchronić ryby przed przyduchą .Czy poszedł któryś z wędkarzy ,bez wędki zrobić otwór który to pozwoli na dopływ tlenu dla ryb.Po co lepiej narzekać i Powiedzieć że w naszych wodach ryb niema .To jest najlepsze wytłumaczenie .Ale jak jest przyducha ,to ryby widać Śnięte setki kilogramy.Proponuję więc aby jak najwięcej wędkarzy wybrało się na lód ,oczywiste bezpieczeństwo na pierwszym miejscu,i zrobić coś pożytecznego ,nie tylko dla pozyskania ryb ,ale i też dla ocalenia .Pozdrawiam
[2010-02-07 21:58]

DARO2165

kolego rubin44wr zrozum że kłusole porobili tyle przerębli że w pale się nie mieści , ale cię rozumiem całkowicie i co zrobisz takim bydlakom bo on jak cię widzi to potrfi ci dać w pysk , a niedaj boże za komórę do ręki .mamy piękne odnogi wisły (łachy) STĘŻYCA,PAWŁOWICE.ale wiem że my musimy pomóc rybkom kochanym.pozdrawiam daro2165
[2010-02-08 22:54]

Waldi Fish

Macie rację koledzy. Tegoroczna sroga zima mocno przetrzebi populacje ryb. Ubiegły rok zrobił w rzekach duże spustoszenie poprzez wylewy, a w tym roku zima swoje dołoży.
[2010-02-09 18:35]

essoxx

Siły natury nie podlegają niczyjej władzy natomiast to co robią na większości jezior pseudo fachowcy z PZW to horror. Ryby na zimowiskach sa łatwym łupem dla niewodów. Często odławiający rybacy nie maja pojęcia o tym co robią liczy sie tylko kasa za kilogramy ryb tu i teraz. Zdarza się, że dokonują odłowów w stanie nietrzeźwości jeden taki przypadek znalazł swój finał w sądzie w Olecku- rybak PZW dokonywał "kontrolowanego" odłowu paroma kilometrami sieci na jez. Gołdap i pływał łodzią na silniku na dwóch gazach.
[2010-02-10 22:59]

matikoz

Znajomi wędkarze z Wrocławia. Zwracam się z prośba do was zęby ktoś pomógł kuc przeręble zęby ryby miały czym oddychać. Mamy problem z przyducha na stawie na kozanowie kolo policji 4 bądź 5 lat temu mieliśmy ten sam problem nikt nie pomógł po stopnieniu lodu wyłowiono 9 ton śniętych ryb. Nie chcemy zęby to się znów powtórzyło. Pomóżcie.              Z góry dziekuje [2010-02-15 20:07]

Waldi Fish

Mam nadzieję, że Twój apel nie okaże się głosem wołającego na puszczy.
[2010-02-15 21:47]

okun

Pod koniec lata ryby dusiły się nad Bugiem i Liwcem,teraz przyszła kolej na nieduże i zamknięte zbiorniki.Czarno widzę tegoroczne połowy

l

[2010-02-16 19:08]

Waldi Fish

Ja też widzę czarno!
[2010-02-16 19:23]

stanley159

Drodzy wędkarze z aglomeracji śląskiej. Byłem 4 dni temu na 3 stawach i wszystkie jeziora są tam zamarznięte nie ma ani jednej dziurki. Boję się że ryby po prostu tam się uduszą i nie będzie co łowic na wiosne
[2010-02-18 23:08]

withanight88

nie bedzie oj nie bedzie !! ;/  [2010-02-19 08:47]

Waldi Fish

Okun, a coś tyle miejsca zajął? 10 m odstępu wystarczy. Haha!
[2010-02-19 19:00]

szymbor

moim zdaniem koła wędkarskie powinny organizować takie akcje .... koła nie powinno być tylko po to aby przyjmować nowych członków i tylko łowić ale także organizować wszelakie akcje mające na celu ochronę ryb i środowiska ...
[2010-02-20 11:12]

Waldi Fish

Słusznie prawisz!
[2010-02-20 11:27]

Gabor

Rozwiązaniem mogą być urządzenia napowietrzające - aeratory. Przesyłam link do strony na której są informacje o mechanizmach ich działania (www.polimat.pl). Trzeba zaalarmować władze lokalne aby się zmobilizowały i pozyskały fundusze na te urządzenia. Stopień natlenienia wody powoduje iż ryby mogą żyć pod warstwą lodu i ponadto w odpowiednich warunkach ryby osiągają większe rozmiary???
[2010-02-24 14:18]

Gabor

Rozwiązaniem mogą być urządzenia napowietrzające - aeratory. Polecam stronę www.polimat.pl
[2010-02-24 14:19]

Na moim jeziorku na szczęście przyduchy nie ma, bo jest przepływ wody. Na małych zbiornikach często sami mimowolnie przyczyniamy się do takich tragedii jakie przyniesie wiosna. Żądamy wiecznie zarybień, bo jest za mało i ciągle za mało. A zbyt duże zagęszczenie ryb przyczyni się do masowego  śnięcia ryb w tym roku. Prawda jest taka, że niewielu potrafi łowić...
[2010-02-24 18:41]