Zima czy nie zima ?
utworzono: 2020/02/27 21:57
Mam pytanie- czy złowił bym cokolwiek w tą niedzielę gdybym pojechał na staw z karasiami ?
Czy jest możliwość że złowię jakąś rybę? [2020-02-27 21:57]
W sobotę (niecały tydzień temu) byłem na rybach i niektórzy mieli złowione pojedyncze karasie, ale oczywiście nie jest to najlepszy miesiąc do połowu tej ryby. Karaś jest rybą ciepłolubną, więc wiosną, czy latem masz większe szanse na połów tego gatunku. Pozdrawiam. [2020-02-27 22:07]
Zimy w tym roku nie było. Ziemia nie zmarzła na centymetr. Ryby ogólnie żerują. W zależności od gatunku z różną intensywnością. Złowić można wszystko a to wszystko zależy od Ciebie. [2020-02-28 02:07]
Karasie kolorowe w moim oczku ogrodowym o ile przyświeci słoneczko świetnie się bawią na płytszej wodzie. Mam kilka "złotych" i te są mało uchwytne co do obserwacji i tu mam też na myśli naturalne zabarwienie. [2020-02-28 12:12]
Jeśli tylko nie będzie padać i jakos tragicznie wiać, ja bym pojechał. W Wisle na wysokości Torunia ludzie łowili w grudniu, styczniu i w lutym, więc tym bardziej bedą brały na przedwiośniu, a właśnie je mamy. Klenie, płotki, małe leszcze czy krąpie nie poszły spać. Cieszy każdy dzień nad wodą, a nie zmarnowany przed TV. W jeziorach też obserwuję aktywność. Kilka dni temu znajomy na 5 mertach połapał piękne płocie. Wszystko wieksze niz 25cm !!! [2020-02-28 13:55]
Skutkiem tegorocznych anomalii pogodowych, ryby też zgłupiały i w zasadzie biorą wszystkie bez wyjątku, nawet te najbardziej ciepłolubne.
Nawet jeśli nic nie złowisz, zawsze warto poświęcić trochę czasu nad wodą i pooddychać prawie wiosennym powietrzem. ;)) [2020-02-29 11:21]