Zaloguj się do konta

Ziemia lub glina w zanęcie pytania

utworzono: 2012/09/13 12:38

23 września wybieram się na moje pierwsze zawody spławikowe które obędą się na płytkim (ok 1,2m) i w miarę zamulonym łowisku. Mam kilka pytań dotyczących zanęty:

* Z tego co się dowiedziałem z różnych źródeł wynika że wszyscy zawodowi wędkarze mieszają zanętę z gliną lub ziemia. Czy takie połączenie nie zmniejsza właściwości wabiące ryby zanęty?* Waszym zdaniem z czym, i w jakiej proporcji powinienem zmieszać zanętę na te łowisko?* ile zanęty spożywczej?* Jaką zanętę na płoć (do 10 zł/kilo) polecacie, oraz ewentualnie jakie aromaty?  Do owej zanęty przygotuję również 0,25 l pinki oraz 0,25 kg jokersa wymieszanego z 2 kg ziemi bełchatowskiej. Dodam że w łowisku występuje sporo drobnej oraz średniej płotki. [2012-09-13 12:38]

szymon94

Nad jeziorem na 1kg zanęty daje 0.5 kg glin, a na rzece 1kg zanęty i 1kg gliny.

[2012-09-13 13:55]

szymon94

Zapomniałem dodać że glina jest świetnym dodatkiem wabiącym duże leszcze.
[2012-09-13 13:56]

MASTINO

23 września wybieram się na moje pierwsze zawody spławikowe które obędą się na płytkim (ok 1,2m) i w miarę zamulonym łowisku. Mam kilka pytań dotyczących zanęty:

* Z tego co się dowiedziałem z różnych źródeł wynika że wszyscy zawodowi wędkarze mieszają zanętę z gliną lub ziemia. Czy takie połączenie nie zmniejsza właściwości wabiące ryby zanęty?* Waszym zdaniem z czym, i w jakiej proporcji powinienem zmieszać zanętę na te łowisko?* ile zanęty spożywczej?* Jaką zanętę na płoć (do 10 zł/kilo) polecacie, oraz ewentualnie jakie aromaty?  Do owej zanęty przygotuję również 0,25 l pinki oraz 0,25 kg jokersa wymieszanego z 2 kg ziemi bełchatowskiej. Dodam że w łowisku występuje sporo drobnej oraz średniej płotki.

*W Polsce nie ma zawodu WĘDKARZ, ale fakt, amatorzy to stosują. Nie zmniejsza właściwości wabiących, ale ma za zadanie odpowiednio rozkładać dywan z zanęty na dnie, odpowiednio smużyć i wolniej lub szybciej uwalniać pokarm z podanej porcji.*Glina smużąca-rozpraszająca, 1-2 (zanęta-glina)*Lorpio-płoć

[2012-09-13 14:02]

MASTINO

Nad jeziorem na 1kg zanęty daje 0.5 kg glin, a na rzece 1kg zanęty i 1kg gliny.

Zanetą z mniejszym stosunkiem gliny/ziemi, szybko nasycisz rybę i masz po zawodach. Na zawodach liczy się jak najdłuższe przytrzymanie ławicy w jednym miejscu i jej żerowanie. Dasz zanętę zbyt treściwą i sycącą, to napchasz je szybko i odpłyną.

[2012-09-13 14:06]

Kiler1906

Ja na zawodach raczej używam samej ziemi bełchatowskiej z jokersem i białymi jak można na 2 kije to jeszcze otręby i płatki dodaje a jak tylko spławik to trochę otrębów by zanęta chodziła w wodzie. Przy małych zbiornikach lub przy płytkich to raczej nie ma sensu chyba spać sporo zapachu bo ryba ogłupieje ;]
Płotki czy inne małe rybki lubią jokersa ;D ale za nimi idą też ładne sztuki ;D
aa. do nęcenia polecam jeszcze dosypać puszke kuku (biedronkowej) z ręki lub procy;]
Połamania kija lub po prostu pucharu ;D

[2012-09-13 17:08]

Ja na zawodach raczej używam samej ziemi bełchatowskiej z jokersem i białymi jak można na 2 kije to jeszcze otręby i płatki dodaje a jak tylko spławik to trochę otrębów by zanęta chodziła w wodzie. Przy małych zbiornikach lub przy płytkich to raczej nie ma sensu chyba spać sporo zapachu bo ryba ogłupieje ;]
Płotki czy inne małe rybki lubią jokersa ;D ale za nimi idą też ładne sztuki ;D
aa. do nęcenia polecam jeszcze dosypać puszke kuku (biedronkowej) z ręki lub procy;]
Połamania kija lub po prostu pucharu ;D

A co byś kolego kiler powiedział gdybym kupił 1 kg lepszej zanęty (np sensas gros gardons) i połączył ją w proporcji 1:1 z ziemią wymieszaną z gliną rozpraszającą? Jak myślisz zwabił bym jakieś płoteczki:)? Do tego oczywiście jokers w ziemi i trochą pinki i kastera. [2012-09-13 17:31]

damiano88

Zgadzam się z kilerem jeśli chodzi o łowienie ze spławikiem to do mieszanki najlepiej dodać płatki owsiane. Sprowadzą zananętę na dno ale nie połączą się z mułem i będą dobrze pracować na dnie. Przy tym łowisku jakie napisałeś dodawanie gliny jest niepotrzebne gdyż nie masz dużego uciągu wody więc zanęta nie będzie za mocno smużyć i wymywać sie z łowiska. No i oczywiście skład zanęty zależy tez od tego na jaka rybe się nastawiasz. Pzdr i połamania
[2012-09-13 18:38]

gustaw1300

Witam. Jak juz zdecydujesz sie kupic tego sensasa GG to uzyj polowe zanety na 2kg ziemi a w drugich 2kg ziemi podaj robactwo. Jezeli ryba dominujaca jest plotka to dodaj 100-200gram konopii, a najlepszym sposobem na sprawdzenie bedzie trening. Pozdrawiam [2012-09-13 20:37]

Romuald55

Jokers w 2 kg ziemi bełchatowskiej to prawidłowy sposób utrzymania ryb w łowisku.Musisz obchodzić się z nim delikatnie,tzn niezbyt mocno ściskać kule,zwłaszcza że jest płytkie łowisko.Jeśli chodzi o zanętę spożywczą polecam Platinum Milewskiego w proporcji z gliną 2:3:2.Spożywka:glina rozpraszająca:glina wiążąca.Do tego konopie prażone oraz gardonix lub wanilię.Atraktora pół opakowania do zanęty,pozostałą częścią posypywać kule zanętowe,zarówno przy nęceniu ciężkim jak i donęcaniu.Nęcisz trzema kulami mocno zgniecionymi a 6-7 mniej zgniecionymi,żeby się rozpadły w momencie uderzenia w wodę.Cztery kule jokersa przed nęceniem spożywką.To nęcenie ciężkie.Donęcasz na zmianę,jokersem i spożywką.Jokers nie powinien się rozpadać ,natomiast spożywka ,tak. [2012-09-13 21:32]