Zezwolenie na połów ryb w Polsce

/ 21 odpowiedzi
Dzień dobry. Prosze powiedzićczy należy kupować jakiś bilet dla odłowu ryby w PolsceJeśli takto gdzie można to zrobić w Rzeszowie i ile on kosztuje?
kamil11269

Ja jestem z okolic Rzeszowa ale o czymś takim to jeszcze nie słyszałem. Może Pan wytłumaczyć o co dokładnie chodzi? Proszę, strona okręgu PZW Rzeszów, może się Pan coś dowie: http://www.pzw.org.pl/rzeszow/ (2013/02/17 12:36)

kwas1423

Pewnie mowa tu o karcie wędkarskiej. (2013/02/17 13:34)

kamil11269

Wyżej podałem link, tam wszystko Pan znajdzie. (2013/02/19 19:27)

ryukon1975

Dzień dobry. Prosze powiedzićczy należy kupować jakiś bilet dla odłowu ryby w PolsceJeśli takto gdzie można to zrobić w Rzeszowie i ile on kosztuje?

Okręg PZW w Rzeszowie
35-113 Rzeszów
ul Akacjowa 36
tel.17 85 49 801 lub 17 85 49 802
e-mail :rzeszow@pzw.org.pl;zopzwwrze@interia.pl

Ile kosztują takie zezwolenia to nie wiem. (2013/02/19 20:26)

ryukon1975

Pewnie mowa tu o karcie wędkarskiej.

Nie chodzi o zezwolenie na połów dla cudzoziemca. (2013/02/19 21:05)

Roxola

Zezwolenie na wody górskie i nizinne w O/Rzeszów trzeba zapłacić 86zł 10groszy za jeden dzień.Dla niezrzeszonych lub obcokrajowców.... (tylko się domyślam, że nie jesteś członkiem PZW)

Można płacić przelewem na konto;

PEKAO SA II O/Rzeszów 
46 1240 2614 1111 0000 3958 6139

W tytule przelewu trzeba napisań dzień, kiedy będziesz wędkował i jeżeli nie masz 
polskiego obywatelstwa, to wpisujesz numer Paszportu, Prawa Jazdy lub innego dokumentu.
Nie musisz mieć Karty Wędkarskiej. 

Ze strony internetowej wydrukujesz zezwolenie, gdzie wpisuje się złowione ryby.
Tak wygląda zezwolenie:http://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/45/wiadomosci/58272/pliki/zezwolenie_jednodniowe_niezrzeszeni.pdf
Pod linkiem jest dokładny opis.
http://www.pzw.org.pl/pzw/wiadomosci/58272/63/oplaty_jednodniowe_dla_osob_
niezrzeszonych_uprawniajace_do_wedko

Jeżeli nie chcesz płacić bezpośrednio z konta bankowego, to możesz to zrobić przez 
pocztę na takim np. druku

(2013/02/19 21:22)

tryfta

kruca fiks!!! 86zł 10gr za jeden dzionek,niezły biznes. W przeliczeniu to plus minus 20 euro. PZW potrafi zachwycić:)) W końcu wody mamy piękne i zadbane ryb pod dostatkiem,można na rękę łapać-dawne czasy powróciły!!!:)))) Zachęta dla obcokrajowców-wpadnijcie do Polski na rybki,tanio,łowiska zadbane,dużo okazów??Przepraszam za ironię,jeżeli kogoś uraziłem to również przepraszam gdyż nie było to moim zamiarem,ale już nie mogłem się powstrzymać przed pochwaleniem PZW...... (2013/02/19 22:16)

tonyrebeliant1

Hahahahahahahahaha.... Smiech,zenada i zal ! 86 zl10 gr. Ciekawe kto te stawki ustalal? Dlugie leczenie u bardzo dobrego specjalisty nie pomoze. Za 48 zl wedkuje dobe na najlepszej lososiowej rzece w Szwecji.  Na dzikim gorskim jeziorze gdzie tylko ciapa schodzi bez ryby.Co ma do zaoferowania okreg Rzeszowski? Glinianki z karasiem srebrzystym? Za 20 Euro? Na pewno wykupi masa turystow. PZW ma dalej do Europy niz Kazachstan. (2013/02/19 22:34)

Roxola

Kol. Maksym (kemax) mieszka na Ukrainie, wiec O/Rzeszów ma dość blisko,
sprawdziłam jeszcze O/Lublin i jest bardzo podobnie w cenach składek dla cudzoziemców.

i).  Składka dla niezrzeszonych i cudzoziemców roczna300 zł
j).  Składka dla niezrzeszonych i cudzoziemców 1 tygodniowa150 zł
k). Składka dla niezrzeszonych i cudzoziemców 1 dniowa60 zł
http://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/33/wiadomosci/70228/pliki/skladki_w_2013_roku.pdf
I muszę przyznać, że też mnie te ceny zdziwiły...
W katowickim cudzoziemcy płacą 30zł za jeden dzień i 60zł za trzy dni. (2013/02/19 22:53)

tonyrebeliant1

Przekaz PZW wyrazny: Nie chcemy niezrzeszonych. Tylko dlaczego? Przeciez mozna na nich zarobic. Nie starczyloby  20zl dla niezrzeszonych i 10zl dla zrzeszonych? To i tak duzo pieniedzy. Tydzien 70zl to za malo? To i tak  wiele razy wiecej niz placi przecietny czlonek PZW.  Zwlaszcza jesli ma sie tak niewiele do zaoferowania.Przyjedzie  czlowiek z zagranicy, zaplaci kupe kasy ,w wodzie nawet zaba nie plywa. Wroci? Moze i wroci, ale bez wedki. Wybierze gory i Sliwowowice Lacka, albo morze i piwo Bosman, a nie Soline,nie Mazury...A moze to mentalnosc "PZPR-owska" w dzialaczach sie odezwala? Nie bedzie Niemiec plul nam w twarz i naszych uklejek kaleczyl za marne grosze! Nie damy naszej Wandy-plotki niewymiarowej w lapska imperialistycznych wedkarskich lubieznikow! Tak trzymac! (2013/02/19 23:21)

zbynio5o

8 eu x 4 zł = 32 zł. Tyle płaci niemiec za wędkowanie 1 dzień w Polsce (okręg śląski). Musi na to pracować całe pół godziny, zgadza sie ?

Ile musi pracować przeciętny polak, aby wędkować 1 dzień w Szwecji ? Połowe dniówki ?

(48 zł) . A więc nie żałujcie cudzoziemców, oni sobie poradzą :))

Skoro strzelają do naszych jelonków, zajęcy, dzików itp. to zapewne musi sie im to opłacać.

A że nie ma ryb, to już inna sprawa, hehehe !

(2013/02/20 00:03)

ryukon1975

Przekaz PZW wyrazny: Nie chcemy niezrzeszonych. Tylko dlaczego? Przeciez mozna na nich zarobic. Nie starczyloby  20zl dla niezrzeszonych i 10zl dla zrzeszonych? To i tak duzo pieniedzy. Tydzien 70zl to za malo? To i tak  wiele razy wiecej niz placi przecietny czlonek PZW.  Zwlaszcza jesli ma sie tak niewiele do zaoferowania.Przyjedzie  czlowiek z zagranicy, zaplaci kupe kasy ,w wodzie nawet zaba nie plywa. Wroci? Moze i wroci, ale bez wedki. Wybierze gory i Sliwowowice Lacka, albo morze i piwo Bosman, a nie Soline,nie Mazury...A moze to mentalnosc "PZPR-owska" w dzialaczach sie odezwala? Nie bedzie Niemiec plul nam w twarz i naszych uklejek kaleczyl za marne grosze! Nie damy naszej Wandy-plotki niewymiarowej w lapska imperialistycznych wedkarskich lubieznikow! Tak trzymac!

Odpowiedź na to pytanie jest prosta mam na myśli niezrzeszonych Polaków,ale dlaczego nie chcą aby łowili i płacili obcokrajowcy to już nie mogę zrozumieć. (2013/02/20 07:25)

kemax

To ja moge kupic bilet za 300 zl i lowic? (2013/02/20 09:24)

kemax

Teraz mieszkam w Rzeszowie. (2013/02/20 09:27)

ryukon1975

To ja moge kupic bilet za 300 zl i lowic?

Tak byłby najtaniej.
Kupić zezwolenie na cały rok,dlatego że wykupowanie jednodniowych zezwoleń wychodzi bardzo drogo. (2013/02/20 09:30)

ryukon1975

Sprawdziłem w Rzeszowie nie 300 a 492 zł nizinne albo 615 zł z górskimi.

http://www.pzw.org.pl/rzeszow/wiadomosci/58272/63/oplaty_jednodniowe_dla_osob_niezrzeszonych_uprawniajace_do_wedko

Samo potwierdzenie dokonania opłaty bez wydrukowanego i wypełnionego zezwolenia na amatorski połów ryb wędką nie uprawnia do wędkowania!

II. Opłaty roczne:

-                   615,00 zł - wody górskie i nizinne Okręgu (bez wód zbiorników poza obwodami rybackimi)

-                   492,00 zł - wody nizinne Okręgu (bez wód zbiorników poza obwodami rybackimi)

Po wniesieniu przelewem opłaty rocznej należy się udać do Biura Okręgu (Rzeszów ul. Akacjowa 36 w godzinach od poniedziałku do piątku w godzinach 7 - 15) w celu odebrania zezwolenia na amatorski połów ryb wędką.

W przypadku dokonania opłaty przez obcokrajowca, który nie jest zobowiązany do posiadania karty wędkarskiej w tytule przelewu zamiast numeru karty wędkarskiej należy wpisać numer dokumentu tożsamości, którym będzie się legitymował w razie kontroli (prawo jazdy, paszport). Poleć znajomemu
(2013/02/20 09:35)

Roxola

Mam pytanie do osób biegłych w temacie członkostwa.
Czy stoi coś na przeszkodzie, aby cudzoziemiec otrzymał Kartę Wędkarską po zdaniu egzaminui stał się członkiem PZW ? Oczywiście po opłatach, ale dużo mniejszych jak w tej chwili.Nie miałam nigdy do czynienia z taką sytuacją, dlatego jestem zainteresowana, a takie rozwiązanie byłoby chyba najlepsze dla Kolegi, jeżeli mieszka w Rzeszowie i chce wędkować. (2013/02/20 10:57)

89krzysztof

Zajrzałem do Statutu PZW i tam jest napisane, że:

ROZDZIAŁ III
Członkowie Związku, ich prawa i obowiązki

§ 9

4. Członkiem Związku może być cudzoziemiec.

Więc odpowiedź na pytanie Oli jest jak dla mnie jednoznaczna.
Wydaje mi się, że potrzebny będzie paszport i miejsce stałego zameldowania. (2013/02/20 11:10)

tryfta

Z tego co mi wiadomo to nie ma przeszkód by obcokrajowiec zameldowany w polsce podkreślam zameldowany na pobyt stały lub czasowy mógł otrzymać kartę wędkarską po zdaniu egzaminu,ten temat już przerabiałem gdy znajomy z ukrainy lubił wędkować i chciał to robić legalnie jak każdy polak.Po zdaniu egzaminu otrzymał kartę,opłacił składki i ku wielkiemu zaskoczeniu niektórych (błędnie interpretujących przepisy) wędkował i wędkuje na polskich wodach..Pomysł zdania egzaminu uważam za najbardziej korzystny dla kol.kermax. (2013/02/20 11:15)

Okonek 49

Poco ma zdawać egzamin na kartę wędkarska skoro to jest zwolniony z jej posiadania  jako cudzoziemiec wystarczy,że wykupi zezwolenie lub pomyśli ekonomicznie i przystąpi do PZW. Ma takie prawo i poniższa tabela ma go do tego przekonać.
 Teraz co do takiej informacji
i).  Składka dla niezrzeszonych i cudzoziemców roczna300 zł
j).  Składka dla niezrzeszonych i cudzoziemców 1 tygodniowa150 zł
k). Składka dla niezrzeszonych i cudzoziemców 1 dniowa60 zł
http://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/33/wiadomosci/70228/pliki/skladki_w_2013_roku.pdf
Teraz co do tej  uchwały Okręgu.
Dziwne to stowarzyszenie które to wprowadza składki od niezrzeszonych. Ustawa mówi o opłacie za zezwolenie a nie składce.Jak tam wpadnie urząd skarbowy to głowy za taką uchwałę polecą. To totalna nie kompetencja. Ta uchwała jest niezgodna z prawem.  (2013/03/06 08:31)