Zaloguj się do konta

Zestaw podlodowy

utworzono: 2011/02/24 22:21
rabi123

Witam chcialbym sie was zapytac jaki zestaw najlepiej przygotowac na lowienie pod lodowe zeby chociaz jakas ryba sie zlapala  . Mam tu pewny filmik ale nie kumam zabardzo z niego:https://www.youtube.com/user/BogdanBarton#p/u/35/9Q1qMidjN50  ten Pan opisuje jaki zestaw ale jakbyscie mogli to jaki najlepszy zestaw jest i czy da sie cos zlapac???:) ale niestety ten Pan z filmiku nie odpisuje na moje wiadomosci wiec nie moge sie dowiedziec co kupil zeby taki zestaw miec . Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi z gory dzieki
[2011-02-24 22:21]

GRZENIO75

Witam chcialbym sie was zapytac jaki zestaw najlepiej przygotowac na lowienie pod lodowe zeby chociaz jakas ryba sie zlapala  . Mam tu pewny filmik ale nie kumam zabardzo z niego:https://www.youtube.com/user/BogdanBarton#p/u/35/9Q1qMidjN50  ten Pan opisuje jaki zestaw ale jakbyscie mogli to jaki najlepszy zestaw jest i czy da sie cos zlapac???:) ale niestety ten Pan z filmiku nie odpisuje na moje wiadomosci wiec nie moge sie dowiedziec co kupil zeby taki zestaw miec . Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi z gory dzieki

Ubierz się kolego ciepło.Najlepiej pomieszaj Goretex z Polarem,lekkie,ciepłe buty(żeby cię zbytnio nie ciągnęły).Na to wszystko załóż kamizelkę z nabojem(kapok)i załatw sobie koło ratunkowe.Jak to nie pomoże to wtedy głośno "PROŚ O POMOC"(ale tego oczywiście nikt ci nie życzy).Pozdro... [2011-02-25 00:11]

mgrybak

Proste zestawy są bardzo skuteczne. Powinieneś bardziej pomyśleć o wyborze miejsca, a nie o zestawach Bartona, które są zwykle bardzo ciężkie. Z tego co słyszałem ( a też widziałem ), Barton łowi przede wszystkim na łowiskach, które baaaaardzo dłuuuuugo nęci. Jeśli masz czas, to bierz z niego przykład. Jeśli z czasem nie jest tak różowo, to polecam przede wszystkim sprawdzić miejsca, które są na danym akwenie są najbardziej oblegane (ryby zwylke mają stałe miejsca gdzie przebywają od póżnej jesieni aż do wczesnej wiosny - zimowiska). Jeśli znajdziesz takie miejsce to jestem pewien, że jeśli nawet zastosujesz zestaw taki jak latem, to połowisz. Przynętę trzymaj możliwie blisko dna, lub nawet całkim na dnie jeśli Twoim celem będą leszcze. Jeśli płoć to na styku z dnem lub kilka centymetrów na dnem. Dobrze spisuje się jokers jako zanęta. Prosta recepta na sukces: testuj, sprawdzaj, kombinuj...  [2011-02-25 00:40]

bobus86

uzywam takich samych zestaw jak pan B.Barton tylko duzo lzejsze.wyglada to tak kiwok,zylka glowna 0.14,czerwony haczyk 16 bodajze,i 5 cm nad haczykiem srucinka 0.5gr i do wody.jesli trafisz na miejsce zerowania ryb to napewno polowisz za przynety stosuje glownie ochotke i pinke.do necenia jokers  [2011-02-25 10:45]

janboruch

drogi rabi, cóż mogę ci powiedzieć odnośnie zestawu do łowienia w przerębli? jest kilka: mormyszka, blaszka, spławiorek, czy ostatnio chwalona "metoda na kulkę";

ja łowię na mormyszkę i rzadko na spławiorek;

na "kulkę" miałem łowić ale nie przystosowałem sprzęciora do tej metody, tj. wedeczka z kiwoczkiem, na żyłce ok. 10 cm od haczyka śrucinka napinająca żyłkę, gdy sie kiwok ugina do dołu lub prostuje do góry to wtedy jest branie;

ale nie ma jak MORMYSZKA

[2011-03-02 09:43]

perwer

Witam chcialbym sie was zapytac jaki zestaw najlepiej przygotowac na lowienie pod lodowe zeby chociaz jakas ryba sie zlapala  . Mam tu pewny filmik ale nie kumam zabardzo z niego:https://www.youtube.com/user/BogdanBarton#p/u/35/9Q1qMidjN50  ten Pan opisuje jaki zestaw ale jakbyscie mogli to jaki najlepszy zestaw jest i czy da sie cos zlapac???:) ale niestety ten Pan z filmiku nie odpisuje na moje wiadomosci wiec nie moge sie dowiedziec co kupil zeby taki zestaw miec . Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi z gory dzie

Łowie na bieżąco to postaram sie pomóc.Efekty mam dobre..tzn kilka zawsze okonków i płoci...
Najpierw kup sobie buty.Wyglądają jak gumowce ale sa z materiału który nazywa sie jak dobrze pamietam EVA ,sa bardzo lekkie i kosztują 70 zł,(do -30) ,noga Ci nie zmarznie.Rekawiczkli,czapa,kombinezon i ciepłe skarpety.Do tego najlepiej jakbyś nabył skrzynie ,takie siedzisko wedkarskie za 65 zł,ale tu chodzi o wygode,bo po czasie kręgosłup i kolana będą Cie bolec.Wędka-za 22 zł jest Jaxon (trzy wymienne szczytówki,bardzo dobre wykończenie),do tego 3,20 zł kosztuje kiwok,zakładasz na koniec szczytówki do tego przeznaczonej,na wedce to jest szczytówka bez zakończenia przelotką.Kołowrotek do łowienia pod lodowego ,najtańszy kongera za 18 zł jest i w zupełności wystarczy.Teraz żyłka,jest to specjalna żyłka do łowienia z pod lodu,zapytaj w sklepie,koszt nie pamietam chyba coś około 12 zł za 40 metrów.Grubośc zyłki wybieraj pomiędzy 0,8-a 0,10.Na zyłke zakładasz mormyszki,kupuj te tanie ołowiane,koszt jednej około 1,80-3,0zł.Sa tez wolframy,ja mam kilka ale przyznam że nigdy nie używałem a koszt jednego to ponad 6zł.Mormyszki sa w róznych kolorach,ja na poczatek polecam żebyś poszukał złotej z oczkiem fosforu,takie zielone oczko.Okon i płoc szaleja na ich punkcie.Do tego kup podstawke pod wedke ,taki mały stojak koszt około 8 zł-10 zł.Na każde łowienie zabieraj świeżą ochotke ,która nakładasz na mormyszke.Swidrem,a jak nie masz to pierzchnią ,a jak nie masz to sikierą (współczuje) robisz dziure.Średnica nie może przekraczać 20cm,i w otwór wprowadzasz mormyszke,powoli spuszczasz bo podczas opadu mozesz miec branie.Opuszczasz tak do 5 cm nad dnem i albo czekasz na lenia na branie,albo poruszasz do góry i na dół dobrze wabiąc okonia.Otworów niestety musisz na każdym łowieniu zrobić kilkanaście ,bo ryba chodzi wszędzie i czasami po dwóch braniach juz trzeba jej szukac 4 metry dalej.Możesz zanęcać dziury wabiąc ,płotke.leszcza,w tym celu najlepiej jokersa rozrób z ziemia i dodaj brokatu,lub rozrób z zanetą ochotkową na zimną wode.Możesz łowić też na blaszke,zapytaj sie w sklepie to Ci sprzedawca doradzi.Pozdrawiam i mam nadzieje że pomogłem.
[2011-03-02 10:20]