Zestaw z multikiem na suma

/ 84 odpowiedzi / 2 zdjęć
LABEO

Zbynio.. ale ja nie obrażam ludzi, pisze prawde.Bo jak widze jak wciskają ciemnote, i kłócą sie chyba ze swoim samym sumieniem to mnie szlak trafia.Jeden z drugim człek dorosły,w kwiecie wieku ... i nie wiem... czy naprawde posiada tak nikłą wiedze.. czy poprostu wie,ze napisal glupoty ale duma mu nie pozwala sie do tego przyznac i brnie dalej w ludzką głupote.Nie rozumiem takich ludzi naprawde.
Jasne, ze chentie koledze pomoge w wyborze ale tak jak juz wczesniej pisałem...Dobra plecionka i kolowrotek to polowa sukcesu. drugą połową sa umiejetnosci wędkarza. a co do wędki.. jasne,oczywiście ,że nikt sie nie wybierze z okoniowką na sumy bo chyba są tu ludzie "ogarnięci". Mocny kij teleskopowy nawet z placu spokojnie wyciagnie suma,nie bede doradzal jaki siaki bo ja nawet nie znam takich modeli wedki z placu za 50-80 zl.Tak ale wytrzymaja! Jesli tylko wiesz jak poprowadzic rybe.Ja natomiast od przyszlego sezonu uzbrajam sie w sprzet BLACK CAT, potrzebuuje mocnej tuby, bo nie mam mozliwosci wywożenia zestawu, a żeby rzucic duzym zywcem trzeba wziac cw min 300 g.
Tak jak juz kolego mowilem, wszystko zalezy od tego na co masz zamiar lapac. czy masz mozliwosc wywiezienia zetawu.. Jesli chcesz lapac na watrobke lub male zywce z powodzeniam polowisz zwykłym ,mocnym teleskopem czy gruntówką.Pisałem wczesniej... zaraz Ci podrzuce link..były rekord polski suma 109 kg został złowiony na gruntowke z bazaru.
http://www.wedkarz.pl/wp-webapp/article/1251

Kolego zapraszam z tą 18 na Wisełkę (2013/12/07 12:48)

LABEO

Zbynio.. ale ja nie obrażam ludzi, pisze prawde.Bo jak widze jak wciskają ciemnote, i kłócą sie chyba ze swoim samym sumieniem to mnie szlak trafia.Jeden z drugim człek dorosły,w kwiecie wieku ... i nie wiem... czy naprawde posiada tak nikłą wiedze.. czy poprostu wie,ze napisal glupoty ale duma mu nie pozwala sie do tego przyznac i brnie dalej w ludzką głupote.Nie rozumiem takich ludzi naprawde.
Jasne, ze chentie koledze pomoge w wyborze ale tak jak juz wczesniej pisałem...Dobra plecionka i kolowrotek to polowa sukcesu. drugą połową sa umiejetnosci wędkarza. a co do wędki.. jasne,oczywiście ,że nikt sie nie wybierze z okoniowką na sumy bo chyba są tu ludzie "ogarnięci". Mocny kij teleskopowy nawet z placu spokojnie wyciagnie suma,nie bede doradzal jaki siaki bo ja nawet nie znam takich modeli wedki z placu za 50-80 zl.Tak ale wytrzymaja! Jesli tylko wiesz jak poprowadzic rybe.Ja natomiast od przyszlego sezonu uzbrajam sie w sprzet BLACK CAT, potrzebuuje mocnej tuby, bo nie mam mozliwosci wywożenia zestawu, a żeby rzucic duzym zywcem trzeba wziac cw min 300 g.
Tak jak juz kolego mowilem, wszystko zalezy od tego na co masz zamiar lapac. czy masz mozliwosc wywiezienia zetawu.. Jesli chcesz lapac na watrobke lub male zywce z powodzeniam polowisz zwykłym ,mocnym teleskopem czy gruntówką.Pisałem wczesniej... zaraz Ci podrzuce link..były rekord polski suma 109 kg został złowiony na gruntowke z bazaru.
http://www.wedkarz.pl/wp-webapp/article/1251

Kolego zapraszam z tą 18 na Wisełkę

Do kolegi Dajman bo coś modki usunęli w między czasie za nadpobudliwość kolegi. (2013/12/07 12:54)

Romuald55

Nie zdążyłem zeskanować tej wypowiedzi więc nie dowiem się jak do niej odniósł by się Sąd Koleżeński Okręgu Wrocław. (2013/12/07 13:00)

zbynio 33

bez sensu Panowie. autor zadał konkretne pytanie i pewnie nie chce czytać mądrości tego typu; "A swoją drogą Kolego,w internecie sa godziny filmów i setki artykułów poświęcone łowieniu sumów.Poczytaj,pooglądaj i wtedy pomyśl o łowieniu sumów.
Jeżeli chcesz zdobywać punkty za założenie posta to prostsze będzie zadanie pytania czy robak jest okrągły niż szpanowanie łowieniem sumów", czy wyzwisk.
sam próbowałem łowić sumy na sprzęt karpiowy. wiedziałem, że są nieduże w tym zbiorniku. jeśli ktoś chce się zająć na poważnie sumami to proponowałbym zainwestować w dobry sprzęt. niech się ktoś mądrzejszy wypowie na ten temat. (2013/12/07 13:01)

Romuald55

Masz Kolego rację.Niepotrzebnie zeszliśmy z tematu. (2013/12/07 13:24)

Romuald55

To może frustracje,że sezon sumowy się skończył. (2013/12/07 13:28)

Dajmen

Udanego nowego sezonu życze kolego:)Niech każdy łowi jak chce jeden na 0,20 drugi na 0,50 a trzeci na linke holowniczą:)Pozdrawaim (2013/12/07 15:42)

ledar

Osobiście używam na sumy do trola kijek batson jednoczęściowy ,kołowrotek penn 5500 ss USA 

(2013/12/10 10:51)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

krzkwi5

Może ktoś podpowie krętliki sprawdzone będę miał plecionkę  0,40   słyszałem  że jest na rynku trochę  mocniejszych sprawdzonych  szkoda żeby podczas holu niby duży krętlik bąka puscił (2013/12/20 15:55)

krzkwi5

A tak na marginesie jest po co ta awantura czy nikt z was nie czyta kraju pochodzenia sprzętu jest dużo marek  a wszystko zza wielkiej wody  ze wschodu ,oglądałem  ostatnio na bazarze u goscia  wędki  chińskie  w tym morską oraz karpiowe wykończenie jest  tego jest wporządku może się okazać że za 70 zeta jest to niewiele gorszy sprzęt od niby tych markowych  , czesto bywa tak że ten sam sprzęt sprawuje się inaczej jednemu wytrzyma innemu nie  a nie wszystkich stać na luksusy  wędki po 1000-1500 zł  a kołowrotki nie wspomnę  ,przestanmy sobie dogryzać że ten sprzęt to do dupy itp  każdy kupuje według swojego budżetu  nie dajmy się zwarjować  pozdrawiam (2013/12/20 16:05)

ryukon1975

Zmienisz zdanie jak teoretycznie duży hak z grubego drutu rozegnie się na rybie której daleko do rekordów lub krętlik o średnicy kciuka sypnie się pod obciążeniem 8 kg. Na tych droższych masz napisana wytrzymałość 75 kg, 100 kg zaś na tych tanich nie ma danych technicznych. (2013/12/20 16:55)

u?ytkownik145328

Nawet bez skanu - te marlinowe zestawy są po prostu czystą głupotą ! (2013/12/20 17:23)

JKarp

"A tak na marginesie jest po co ta awantura czy nikt z was nie czyta kraju pochodzenia sprzętu jest dużo marek  a wszystko zza wielkiej wody  ze wschodu ,oglądałem  ostatnio na bazarze u goscia  wędki  chińskie  w tym morską oraz karpiowe wykończenie jest  tego jest wporządku może się okazać że za 70 zeta jest to niewiele gorszy sprzęt od niby tych markowych  , czesto bywa tak że ten sam sprzęt sprawuje się inaczej jednemu wytrzyma innemu nie  a nie wszystkich stać na luksusy  wędki po 1000-1500 zł  a kołowrotki nie wspomnę  ,przestanmy sobie dogryzać że ten sprzęt to do dupy itp  każdy kupuje według swojego budżetu  nie dajmy się zwarjować  pozdrawiam "
Jak dotąd złowiłem trzy wymiarowe sumy. Największy coś około 130 cm tak, że to nie jest wynik bo to wszystko przyłowy. Jednak w życiu nie odważyłbym się na łowienie docelowe sumów na sprzęt z bazaru. Uwierz, że jeśli coś kosztuje 70 zł to jest tyle warte. I nie jest prawdą, że może być niewiele gorszy od tego markowego. Po prostu w tym za 70 zł możesz znaleźć różne niespodzianki - np w jednym miejscu jest za cienki blank. Ty tego nie zobaczysz ale sum szybko zweryfikuje moc kija :-(To samo tyczy się reszty w szczególności osprzętu typu haczyk, krętlik, plecionka przyponowa i główna. Nie musisz kupować wędek i kołowrotków najdroższych ale nie kupuj też najtańszych.
JK (2013/12/20 17:44)

u?ytkownik145328

Ja już to kiedyś opisywałem - lecz niestety moje wypowiedzi są szybko modyfikowane przez modelatorów u których nie znajdują akceptacji .

Już nawet nie mam ochoty wchodzić w szczegóły , ale wybiórczo co jest WAŻNE :

1. Gdzie łowimy
2. W jakim miejscu łowimy
3. Jakiej ryby się spodziewamy
4. Jaka jest możliwość jej wyholowania

... i na końcu sprzęt i umiejętności :) (2013/12/20 17:56)

Romuald55

Każdy łowca sumów wie ,że trzeba zachować kilka warunków.
Kij nie jest najważniejszy...nawet jak się złamie to ryba nie jest stracona.
Kołowrotek...jeśli nie dobry multiplikator to morski z przednim hamulcem i ani jednego elementu plastikowego,grafitowego czy węglowego.Tylko metal!
Krętliki łożyskowane,praktycznie na kilka zasiadek.TO WAŻNY ELEMENT.Trzeba wiedzieć,że łatwo rdzewieją,zamulają się i tracą swoją moc.
Przypon...najlepiej stalowy o długości minimum 1 metra.To ważne!
Sum przy nawrotach wali ogonem w linkę i jeśli przypon będzie krótszy to za którymś nawrotem urwie linkę ogonem.
Trzeba mieć szczęście,że zacięty sum idzie do brzegu lub w górę nurtu czyli do naszego stanowiska.Ale to przypadki bardzo rzadkie.
Ja używam haków 10/0 zakładając za grzbiet żywca 20-25 cm.Każde zacięcie jest 100%.
Nie ma znaczenia jakiego producenta jest sprzęt.Każdy jest dobry który spełnia przedstawione wyżej warunki. (2013/12/20 21:12)

u?ytkownik145328

Każdy łowca sumów wie ,że trzeba zachować kilka warunków.
Kij nie jest najważniejszy...nawet jak się złamie to ryba nie jest stracona.
Kołowrotek...jeśli nie dobry multiplikator to morski z przednim hamulcem i ani jednego elementu plastikowego,grafitowego czy węglowego.Tylko metal!
Krętliki łożyskowane,praktycznie na kilka zasiadek.TO WAŻNY ELEMENT.Trzeba wiedzieć,że łatwo rdzewieją,zamulają się i tracą swoją moc.
Przypon...najlepiej stalowy o długości minimum 1 metra.To ważne!
Sum przy nawrotach wali ogonem w linkę i jeśli przypon będzie krótszy to za którymś nawrotem urwie linkę ogonem.
Trzeba mieć szczęście,że zacięty sum idzie do brzegu lub w górę nurtu czyli do naszego stanowiska.Ale to przypadki bardzo rzadkie.
Ja używam haków 10/0 zakładając za grzbiet żywca 20-25 cm.Każde zacięcie jest 100%.
Nie ma znaczenia jakiego producenta jest sprzęt.Każdy jest dobry który spełnia przedstawione wyżej warunki.

Dodał swoje spostrzeżenia kol.Romuald - i w dodatku prawie słuszne !

(2013/12/20 21:24)

krzkwi5

Pisząc o tanim sprzecie  nie pochwalam tego tylko  jestem za doborem według naszych finansowych możliwosci chodzi mi oto że na forum jak ktos sie wychyli że kupił coś tańszego to zaraz  gówno , wszyscy zaczynają doradzac sprzęty 500 zeta i wyżej jężeli kogos stać ok ale przestanmy dogryzac a zacznijmy doradzać  sprawdzone sprzety  jest masę sprzetu  za rozsadne pieniadze (2013/12/20 21:26)

Wedkarstwomazowieckie

Mogę prosić kolegę @Wedkarstwomazowieckie o podanie przykładu?

Rodzaj sprzętu (cenę już znam) kiedy, gdzie i co łączyło w całość wędkę, kołowrotek przynętę.

Tutaj mam na myśli żyłkę (może też za 5 zł) haczyk itp.

Proszę o rzetelną informację bo "dlaczego mam przepłacać?" skoro są tańsze rozwiązania.

"Podbijam,to że coś kosztuję pare złoty a nie setki nie znaczy że nie wytrzyma ryby,bo hol takiego suma na takim sprzęcie będzie trwał 5h a na porządnym 10min.I tylko jest taka różnica,bo w dobrych rękach sprzęt z niskiej półki będzie dobrze wykorzystany,a sprzęt za kupe kasy w rękach amatora też za wiele  nie pomorze.Sprzęt nie łowi ryb tylko w nim pomaga.
ps.co prawda to nie jest sprzęt na suma,ale widziałem jak ludzie łowili na rusie teleskopy i dawali rade...więc nie można przesądzać..."

Kolega dobrze napisał. (2013/12/21 08:39)