Zestaw spinningowy ze śruciną

/ 3 odpowiedzi
witamkolega dzisiaj opowiadał mi o dziwnym zestawie spiningowy gdzie zamiast główki dzigowej  zaraz za gumą były zamocowane śruciny, czy ktoś wie coś na temat takiego zestawu???
kaziks403

Witam.Moim zdaniem to nic nowego. Tak jak sam określiłeś - zamiast główki. W tym przypadku, w trakcie łowienia jest większa możliwość zmiany obciążenia, a co ważniejsze, jego rozłożenia. Obciążenie można mieć skupione przy samej przynęcie, a można również odsunąć na dowolną odległość. W moim przypadku, obciążenie jest potrzebne tylko do wyrzutu i zatopienia przynęty. Jakbym mógł gumką 1,5 cm. lub muszką rzucić 20 - 30 m. to po co ołów.  Warto wypróbować zwłaszcza na okonki.  Również bardzo dobrze spisuje się ten sposób obciążenia przy pływających główkach.   Pozdrawiam (2010/11/15 21:44)

kaban

Czasem montuję podobny zestaw(nie wiem czy akurat o to ci chodzi)na mało aktywne okonie.Do żyłki wiążę hak muchowy-wielkość zależy od rozmiaru gumki-a około 0,5 cm przed nim zaciskam śrucinę(waga zależy oczywiście od charakteru danej wody).Dodatkowy przegub pozwala na wykonanie bardziej fantazyjnych ruchów przynęty. (2010/11/16 08:54)

norbert851

Właśnie chodziło mi o okonie. Dziękuje za pomoc. POZDRO (2010/11/23 20:25)