Zestaw spininngowy na początek

/ 8 odpowiedzi
Witam wszystkich :) Pisałem w zeszłym roku o sprzęcie spinningowym.. przyszła zima wiec wstrzymałem się z zakupem ale czas najwyższy zaopatrzyć się w sprzęt. Skompletowałem sobie zestaw i chciałbym zapytać was o zdanie czy warto go kupić, ewentualnie co zmienić :) Głownie chciałbym polować na okonie, ewentualnie jakiś szczupaczek czasem :)) Wędka Shimano Catana DX - 270, ciezar wyrzutu 7-21 Kołowrotek Dragon Viper RD800i Żyłka Trabucco SPINNING PERCH 150 m - 0,18 Całość kosztować będzie 330 zł. Nie licze na to że jest to sprzęt najwyższych lotow, ale czy da się nim już swobodnie i z przyjemnością połowic :)
Maciek664

Od razu sie moze jeszcze zapytam o kolejna porade.. jak dobierać wielkość przynęty do żyłki ? załóżmy ze do tej 0.18 jaki ma mięć rozmiar obrotówka ?
JEstem naprawde nowy w temacie i wiele nauki przede mną.. (2017/02/21 14:16)

barrakuda81

Zależy na jakie wody i ryby się nastawiasz ale ogólnie rzecz biorąc to będzie niezły zestaw na początek nauki spinningowania.Zupełnie wystarczający i pozwoli cieszyć się łowieniem.Trochę to takie niewłaściwe podejście do tematu ale skoro pytasz to na żyłce 0.18 mm spokojnie poowisz na błystki od 0 do 3 moim zdaniem.Przy czym trójeczką już raczej w wodzie stojącej bo w rzece pod prąd będzie spory opór. (2017/02/21 14:28)

Maciek664

Rzeczywiście nie wspomnialem gdzie chce łowic.. głownie jeziorka, stawy sporadycznie rzeka :)

A czemu niewłaściwie ? nie wiem właśnie na jakies zasadzie dobierać żyłke i przynęte :p (2017/02/21 14:39)

ryukon1975

Kij Shimano który wbrałeś można zastąpić czymś lepszym. Popatrz na ten z linku niżej, 2,6 m 5-25 g.

http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/dragon-street-fishing-spin-g5-a3-p27-k19389.html (2017/02/21 16:04)

barrakuda81

Rzeczywiście nie wspomnialem gdzie chce łowic.. głownie jeziorka, stawy sporadycznie rzeka :)

A czemu niewłaściwie ? nie wiem właśnie na jakies zasadzie dobierać żyłke i przynęte :p
Tzn.tu masz zestaw uniwersalny skomponowany według mnie bardzo poprawnie. Jest to można powiedzieć lekki spinning którym bez problemu połowisz okonie, klenie ,sandacze, bolenie a nawet szczupaki ( choć może nie okazy ). To dobry zestaw na początek.nie będę tu dywagował o wyższości kija Dragona  nad Shimano czy odwrotnie ale skupiam się na parametrach sprzętu.
Zasadniczo każdy kij ma jakąś moc czy ciężar wyrzutowy. Jeśli np masz kij do 21 gram to trudno mi sobie wyobrazić że łowisz nim żyłką 0,45 mm ...To tak z grubsza bardzo.Moc linki powinna być adekwatna do mocy kija.Tak samo do kija trociowego np. do 60 gr. wyrzutu nie zastosujesz raczej żyłki 0.14 mm.Takie niuanse.Tu masz dobrze dobraną średnicę żyłki a zarazem wytrzymałość.Ja do takiego kija zakładał bym żyłkę , 0.16 - 0,22 mm. w zależności od okoliczności więc masz optymalnie.Ciężar wyrzutowy Twojej wędki to 7 -21 więc raczej nie przekraczaj tego wyższego parametru bo możesz uszkodzić kij natomiast śmiało możesz rzucać znacznie lżejsze niz 7 gram wabiki.Nie miałem tego kija w ręce ale sam wyczujesz jak się wędka zachowuje pod obciążeniem.Moim zdaniem obrotówki 0 -3 , gumy na główkach do 12 -15 gram max powinna dać radę ale zaznaczam - teoretyzuję.Potestujesz i poznasz swój kij.Ważne żeby nie przesadzać z wielkością i wagą przynęty.
  (2017/02/21 17:10)

Maciek664

Kij Shimano który wbrałeś można zastąpić czymś lepszym. Popatrz na ten z linku niżej, 2,6 m 5-25 g.

http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/dragon-street-fishing-spin-g5-a3-p27-k19389.html

Domyślam sie ze bym znalazł cos lepszego ale upatrzyłem sobie pewien sklep internetowy i tam chce kupic raz a wszystko co potrzebne :) zreszta mysle ze ja jako początkujacy nie  bede czuł wiekszej rożnicy miedzy jednym kijem a drugim :)

Tak więc zamówie ten zestaw który zaprezentowałem i czas najwyzszy złapać jakas sztuke :))
  (2017/02/21 17:22)

kaban

Kij na okonie i szczupaczek (rozumiem maluchy do max 50 cm)  czasem a cw 7-21 to trochę grubo według mnie. Wybrałbym jakąś wklejkę np Dragon Street Fishing o której kiedyś wspomniał luxxxis. Kołowrotek wybrałbym zdecydowanie mniejszy i raczej FD. (2017/02/21 18:29)

ryukon1975

Kij Shimano który wybrałeś można zastąpić czymś lepszym. Popatrz na ten z linku niżej, 2,6 m 5-25 g.

http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/dragon-street-fishing-spin-g5-a3-p27-k19389.html

Pomyliłem cw 5-21 g miał być kija do 25 g nawet tam nie ma. (2017/02/21 19:13)