Zestaw na bata-opinie

/ 8 odpowiedzi
Witam zamierzam kupić swojego pierwszego Bata Konger Impact Pole 600/25 i teraz mam kilka pytań:
1.Czy trzeba i warto stosować gume do bata?
2.Jeśli tak to jak to zrobic co kupić i ile to wyniesie.
3.Myślę, że 50M na żyłke główna mi spokojnie wystarczy na dłuższy czas i nie ma sensu kupywac 150M sensasa za 70zł tylko 50M 0.12 na główną i 0.10 takiej samej na przypon
http://sklep.insel.pl/product_info.php?products_id=3189 czy ten Sensas bedzie dobry na zylke glowna do bata bo pisze ze to przyponowka?
4.Czy ten Sensas jest miękki?
5.Co sądzicie o tej wędce?Są lepsze w podobnej cenie?
Zielan

1. Moim zdaniem zakładanie gumy to profanacja bata. Kup dobry kij a żadna guma nie będzie Ci potrzebna. Po drugie najpierw trzeba mieć świadomość do czego służy bat. Naucz się konstruować odpowiednie zestawy, które pozwolą wytargać duża rybę, która najcześciej będzie przyłowem. Nastawianie się z batem na duże ryby to dla mnie nieporozumienie. Metoda na bata służy do szybkościowego łowienia małych i średnich ryb.
Kup sobie kilka szpulek żyłki Robinson SuperCup, jest tania a jednocześnie odpowiednia jako żyłka główna i przyponowa.  (2014/07/02 16:48)

u?ytkownik102837

Witam zamierzam kupić swojego pierwszego Bata Konger Impact Pole 600/25 i teraz mam kilka pytań:
3.Myślę, że 50M na żyłke główna mi spokojnie wystarczy na dłuższy czas i nie ma sensu kupywac 150M sensasa za 70zł tylko 50M 0.12 na główną i 0.10 takiej samej na przypon
http://sklep.insel.pl/product_info.php?products_id=3189 czy ten Sensas bedzie dobry na zylke glowna do bata bo pisze ze to przyponowka?

Kolega rogeros odpowiedział ci już na pytanie 1 i 3. A co do pytania 2 to aby uzbroić bata w gumę będą nam potrzebne: Łącznik, korek, sama guma, struna do przeciągnięcia gumy i oczywiście pusta szczytówka a nie wklejka. W sumie koszt zależy od tego jakiej firmy będziesz kompletował ten zestaw ale ceny będą się wahać od 50 zł w górę.

Co do pytania 4 to niestety nie miałem do czynienia z tą żyłką dlatego ci nie pomogę. 

A co do samej wędki to jej nigdy nie miałem w ręku dlatego się nie wypowiem a w podobnym przedziale cenowym wędek nie posiadałem ponieważ zawsze nie szczędziłem grosza na baty ponieważ lubię finezje i kije wybieram do swoich wysokich upodobań

Pozdrawiam Boczny trok (2014/07/02 17:08)

Debur

Kup sobie kilka szpulek żyłki Robinson SuperCup, jest tania a jednocześnie odpowiednia jako żyłka główna i przyponowa. 
A czy taka żyłka nie jest przegrubiona?
(2014/07/02 17:38)

Zielan

Ta żyłka nie jest przegrubiona, trzyma wymiar a jej właściwości spełniają wymagania nie jednego wyczynowca. 
Niby dlaczego ma być przegrubiona? (2014/07/02 18:03)

u?ytkownik180436

Kolega rogeros odpowiedział ci już na pytanie 1 i 3. A co do pytania 2 to aby uzbroić bata w gumę będą nam potrzebne: Łącznik, korek, sama guma, struna do przeciągnięcia gumy i oczywiście pusta szczytówka a nie wklejka. W sumie koszt zależy od tego jakiej firmy będziesz kompletował ten zestaw ale ceny będą się wahać od 50 zł w górę.

Co do pytania 4 to niestety nie miałem do czynienia z tą żyłką dlatego ci nie pomogę. 

A co do samej wędki to jej nigdy nie miałem w ręku dlatego się nie wypowiem a w podobnym przedziale cenowym wędek nie posiadałem ponieważ zawsze nie szczędziłem grosza na baty ponieważ lubię finezje i kije wybieram do swoich wysokich upodobań

Pozdrawiam Boczny trok

(2014/07/02 18:27)

Debur

A czy dostane taką żyłke w większości sklepów wędkarskich? Bo u mnie w mieście sa 3 takie nieduże. (2014/07/02 20:33)

u?ytkownik102837

O ile te sklepy mają sprzęt tego producenta to raczej tak ponieważ jest to dość popularny produkt a jakby okazało się że jednak nie to zawsze pozostaje ci internet i mnóstwo wędkarskich sklepów ;)

Pozdrawiam Boczny trok (2014/07/02 21:20)

mateusz196

na początek proponuje Ci trochę grubsze żyłki. Główna 0.16 a przypon 0.14 a jak dojdziesz do wprawy to zejdziesz z grubością. Bat to fajna sprawa, największe rybki jakie łowiliśmy na bata bez gumy ważyły do 2,5kg. Tak rybka to dopiero frajda na bata:) pozdrawiam (2014/07/02 21:44)