Zestaw na karpie
utworzono: 2013/02/08 16:21
Witam Jestem początkującym wędkarzem, zacząłem rok temu. Łowiłem głównie batem małe okonie, karasie, leszcze, płotki czasem lin się zdarzył. W tym roku chciałem się nastawić na karpie.Stąd mam do was kilka pytań. Jaki zestaw wybrać i gdzie najlepiej kupić, myślałem o karpiówce, raczej wolałbym na spławik niż grunt. Łowie z brzegu z bliskich odległości na bardzo małym stawie. Nastawiam się tam na 50-60 cm karpie ale wiadomo są także mniejsze jak i może zdarzyć się i większy okaz. Co do budżetu jestem w stanie wydać do 300 zł i tu moje pytanie lepiej kupić dwie wędki czy jedną. Kolejne moje pytanie to czy taka wędka może być uniwersalna np.gdybym chciał się przerzucić na większy zbiornik lub zacząć łowić na grunt. I ostatnie pytanie jakiej tam żyłki używać ciężarków i haczyka ogólnie rzecz biorąc jak taki zestaw wygląda. Niby wszędzie to pisze ale jakoś nie potrafię się w tym połapać, a jak pytam wędkarzy z mojego stawu to każdy mówi co innego.Z góry dziękuje jak sobie jakieś pytanie przypomnę to napiszę [2013-02-08 16:21]
Jeśli chodzi o grunt to na początek moge ci polecić tandem baits chalenger,ale jeśli chodzi o spławik to kup odległościówke raczej jakąś mocniejszą. [2013-02-08 20:36]