Zaloguj się do konta

Zestaw na wiosenne karpie

utworzono: 2013/04/21 13:15
damiangrzeskowiak

Witam wszystkich wędkarzy,oto mój zestaw na wiosenne karpie i tu odrazu prośba do panów karpiarzy,czy taki zestaw sie nadaje na wiosne? Na przepłonie mam proteine waniliową oraz drugą mojego wykonania kulke psią. Prosze o opinie na ten temat bo 3 maja mam zamiar sie wybrac pierwszy raz na karpia i niewiem czy to jest dobry wybór ( to moja pierwsza zasiedka ). Mam zamiar karmic kukurydzą oraz psimi kulkami własnoręcznie robionymi,peletem. Prosze o opinie oraz o jakieś porady na ten temat , z góry dziękuje. Pozdrawiam i życze dłużych karpij w tym roku. [2013-04-21 13:15]

Witam wszystkich wędkarzy,oto mój zestaw na wiosenne karpie i tu odrazu prośba do panów karpiarzy,czy taki zestaw sie nadaje na wiosne? Na przepłonie mam proteine waniliową oraz drugą mojego wykonania kulke psią. Prosze o opinie na ten temat bo 3 maja mam zamiar sie wybrac pierwszy raz na karpia i niewiem czy to jest dobry wybór ( to moja pierwsza zasiedka ). Mam zamiar karmic kukurydzą oraz psimi kulkami własnoręcznie robionymi,peletem. Prosze o opinie oraz o jakieś porady na ten temat , z góry dziękuje. Pozdrawiam i życze dłużych karpij w tym roku.

Jak dla mnie wygląda na to że jest ok, załóż sobie jeszcze rurkę termo po to żeby hak zawsze obracał i pewnie wbijał w pysk karpia. Co do nęcenia to jeśli chodzi o mnie to  wiosną sprawdza mi się bardzo dobrze nęcenie punktowe za pomocą PVA( pokruszone kulki, drobny pellet, konopie i kukurydza konserwowa), bardzo dobrze sprawdza się też łowienie z koszykiem do metody. ;)
[2013-04-22 00:35]

kasiek

Witam serdecznie . Jestem początkującym wędkarzem i prosiła bym o pomoc i opinie na temat łowienia gruntowego na włosa .Dużo czytam ale w praktyce jakoś to słabo wychodzi . :) łowie na stawach gdzie karpie są łowione przez wędkarzy na zestaw przelotowy i na kukurydzę . W ten sposób i mnie udawało sie coś wyciągnąć . Zrobiłam zestaw podobny jak kolega wyżej ,parę dni nęciłam w jednym miejscu kulkami i zanętą ryba i skorupiak . Wczorajsze łowienie na kulki o tych samych smakach z boosterem i inne, też śmierdziele ,pop up nie przyniosły żadnego rezultatu a 30 m od mojego stanowiska były ładne brania ale oczywiscie na kukurydzę .Chciała bym pozostać przy metodzie na włosa i zestawie samo zacinającym co mogę zle robić i czy ryby jedzące cały czas kukurydzę przestawią sie na jedzenie kulek . Pozdrawiam .

[2013-04-22 11:56]

zbynio 33

[2013-04-22 13:03]

zbynio 33

Witam serdecznie . Jestem początkującym wędkarzem i prosiła bym o pomoc i opinie na temat łowienia gruntowego na włosa .Dużo czytam ale w praktyce jakoś to słabo wychodzi . :) łowie na stawach gdzie karpie są łowione przez wędkarzy na zestaw przelotowy i na kukurydzę . W ten sposób i mnie udawało sie coś wyciągnąć . Zrobiłam zestaw podobny jak kolega wyżej ,parę dni nęciłam w jednym miejscu kulkami i zanętą ryba i skorupiak . Wczorajsze łowienie na kulki o tych samych smakach z boosterem i inne, też śmierdziele ,pop up nie przyniosły żadnego rezultatu a 30 m od mojego stanowiska były ładne brania ale oczywiscie na kukurydzę .Chciała bym pozostać przy metodzie na włosa i zestawie samo zacinającym co mogę zle robić i czy ryby jedzące cały czas kukurydzę przestawią sie na jedzenie kulek . Pozdrawiam .

witam! ja łowię głownie karpie na 3 łowiskach komercyjnych w okolicach działdowa. miałem podobny problem, że na kuku tak a na kule nie chciały brać więc zakładałem kuku na włos i metoda włosowa pozostanie. próbowałem na hak nadziewać, ale zbyt dużo zmarnowanych brań. a i wiosną to raczej truskawka, wanilia i inne tego typu zapachy się sprawdzały. ogólnie mi najlepiej sprawdza się kukurydza, ale czasami kule są niezastąpione. zawsze mam przy sobie kilka przynęt, zwłaszcza gdy się nie zna łowiska;) i tak jw napisał sliwa "bardzo dobrze sprawdza się też łowienie z koszykiem do metody. ;)". myślę, że nie o przyzwyczajenie tu chodzi bo karpie biorą na wodach na kulki, gdzie zupełnie kulek nie znały.
[2013-04-22 13:08]

witam! ja łowię głownie karpie na 3 łowiskach komercyjnych w okolicach działdowa. miałem podobny problem, że na kuku tak a na kule nie chciały brać więc zakładałem kuku na włos i metoda włosowa pozostanie. próbowałem na hak nadziewać, ale zbyt dużo zmarnowanych brań. a i wiosną to raczej truskawka, wanilia i inne tego typu zapachy się sprawdzały. ogólnie mi najlepiej sprawdza się kukurydza, ale czasami kule są niezastąpione. zawsze mam przy sobie kilka przynęt, zwłaszcza gdy się nie zna łowiska;) i tak jw napisał sliwa "bardzo dobrze sprawdza się też łowienie z koszykiem do metody. ;)". myślę, że nie o przyzwyczajenie tu chodzi bo karpie biorą na wodach na kulki, gdzie zupełnie kulek nie znały.

Koszelewy :) ?
[2013-04-22 13:13]

kasiek

Ja zakładałam worki pva :) może cos mam nie tak z przyponem ,mam haki 4 a kule 18 może są za duże ?  karpie tam są od w wymiarach 45-50 . tam wszyscy goście łowią na przelotowy bez włosa wiec mi nie bardzo ma kto doradzić .  [2013-04-22 13:28]

kamil11269

Jak dla mnie jest dobry.
[2013-04-22 14:04]

JKarp

" Witam serdecznie . Jestem początkującym wędkarzem i prosiła bym o pomoc i opinie na temat łowienia gruntowego na włosa .Dużo czytam ale w praktyce jakoś to słabo wychodzi . :) łowie na stawach gdzie karpie są łowione przez wędkarzy na zestaw przelotowy i na kukurydzę . W ten sposób i mnie udawało sie coś wyciągnąć . Zrobiłam zestaw podobny jak kolega wyżej ,parę dni nęciłam w jednym miejscu kulkami i zanętą ryba i skorupiak . Wczorajsze łowienie na kulki o tych samych smakach z boosterem i inne, też śmierdziele ,pop up nie przyniosły żadnego rezultatu a 30 m od mojego stanowiska były ładne brania ale oczywiscie na kukurydzę .Chciała bym pozostać przy metodzie na włosa i zestawie samo zacinającym co mogę zle robić i czy ryby jedzące cały czas kukurydzę przestawią sie na jedzenie kulek . Pozdrawiam ."
CześćO co Cię prosiłem?Zrób fotki i zapytaj w tym wątku o którym pisałem :-)JK

[2013-04-22 14:17]

kasiek

Napisze jak tylko się tam da :)  [2013-04-22 14:37]

kasiek

Chełmek :) [2013-04-22 14:40]

to co opisujesz potwierdza się w 100% z moją teorią i co najważniejsze w praktyce . Nie radzę słuchać bajek o MAGICZNYCH KULKACH PROTEINOWYCH. Kulki porteionwe są dobre ale dla tych co je produkują i wciskają naiwnym wędkarzom  , którzy wierzą w to co im tutaj napiszą MEGA FACHOWCY od połowu karpi na kulki proteinowe.
Jeszcze raz potwierdzam stwierdzenie że te wszystkie kulki boostery o smaku ryba skorupiak , małża, frankfurterka , wątroba , scopex , gruszka pietruszka , etc etc wymyslili tego dla oglupienia bez liku to naciąganie wędkarza i nabijanie kasy tym wszystkim cwaniakom którzy wmawiają bajki podpisując swoje spreparowane sukcesy tekstami np. typu , 
TA KULKA ŁOWI reszta wody siedzi 
KULE KOZAK
KULA X rządzi 

wszystkie te teksty to buractwo i naciagactwo w bardzo wyrafinowany sposób dla uzyskania korzyści majątkowych nic poza tym.
pozostań więc przy kukurydzy MODYFIKUJ TYLKO ZESTAW KOŃCOWY BALANSUJ właściwie zestaw , używaj kukurydzy pływającej i małych kulek, nie stosuj wielkich przynęt bo bajki że tylko na wielką KULĘ wielki karp to bajki  i na litość boską nie słuchaj tycvh mitomanów w temacie kulek bo Ci taką kołomyję z głowy zrobią że nie dojdziesz do ładu ;-))))

PS . w weekend otworzyłem sezon z gruntu ani na kuku ani na klipsa z białymi ani na magiczne kulki NIC zero brań , nie ma jeszcze przełomu za zimna woda i noce za zimne . A bajki o nockach w kwietniu po zejściu lodu i edorado karpiowe na kulki 20 to tylko mozliwe w głowach chorych paranoików rodem z internetu tutaj trzeba na każdego brać poprawkę i to sporą hehe

[2013-04-22 16:30]

Immortallord

Witam
Byłem dzis w sklepie wedkarskim i tak przeglądałem sobie akcesoria wszystkie i doszedłem do wniosku ze chciałbym spróbowac polowic na kulke proteinowa i mam pare pytan dotyczacych tej metody. Zwykle łowie na najprostrzy zestaw gruntowy czyli kolejno Sprężyna(zakladam rurka antysplontaniowa do przyponu nie jak wiekszoszosc na odwrót wtedy nic sie nie placze)>Stoper>Kretlik z Agrafka> i do agrafki przypon z haczykiem i teraz w tym wedkarskim znalazlem gotowe te przypony na plecionce powiazane na te kulki proteinowe i co to tylko mam poprostu na agrafke załozyc zamiast tego normalnego przyponu ten przypon na te kulki proteinowe tak i to bedzie dobre ? i na spreżyne normalnie zaneta karpiowa i tam na tym przyponie jedna kulka taka proteinowa przeciagnieta przez ta plecionke co wystaje poza haczykiem i zamknieta takim małym tak jakby podwójnym stoperkiem
Ale Głównie mi wlasnie chodzi o to czy to normalnie ma byc dalej taki klasyczny zestaw gruntowy tylko ten przypon wymienic na agrafce czy trzeba cos wiecej kombinowac
I jeszcze jedno jakiej wielkosci sa najlepsze te kulki proteinowe [2013-04-22 20:53]

FELIPE

Witam,
nie należy się poddawać, systematyczne nęcenie w końcu przyniesie efekt, a jaką będziesz miała wtedy satysfakcję ! kolejnym faktem jest że na kulki biorą większe sztuki, może i wędkarze łowią więcej na kuku ale zapewne nie są to duże sztuki, życzę wytrwałości i powodzenia

[2013-04-22 21:27]

damiangrzeskowiak

Witam
Byłem dzis w sklepie wedkarskim i tak przeglądałem sobie akcesoria wszystkie i doszedłem do wniosku ze chciałbym spróbowac polowic na kulke proteinowa i mam pare pytan dotyczacych tej metody. Zwykle łowie na najprostrzy zestaw gruntowy czyli kolejno Sprężyna(zakladam rurka antysplontaniowa do przyponu nie jak wiekszoszosc na odwrót wtedy nic sie nie placze)>Stoper>Kretlik z Agrafka> i do agrafki przypon z haczykiem i teraz w tym wedkarskim znalazlem gotowe te przypony na plecionce powiazane na te kulki proteinowe i co to tylko mam poprostu na agrafke załozyc zamiast tego normalnego przyponu ten przypon na te kulki proteinowe tak i to bedzie dobre ? i na spreżyne normalnie zaneta karpiowa i tam na tym przyponie jedna kulka taka proteinowa przeciagnieta przez ta plecionke co wystaje poza haczykiem i zamknieta takim małym tak jakby podwójnym stoperkiem
Ale Głównie mi wlasnie chodzi o to czy to normalnie ma byc dalej taki klasyczny zestaw gruntowy tylko ten przypon wymienic na agrafce czy trzeba cos wiecej kombinowac
I jeszcze jedno jakiej wielkosci sa najlepsze te kulki proteinowe

Jest dużo metod musisz troche poczytac,można łapac na spręrzyne,koszyk oraz na zestaw karpiowy taki jak widac u  góry z dodatkiem woreczka PVA.poczytaj troche o tym. Pozdrawiam. [2013-04-22 21:33]

Immortallord

to jest to ze nie chce za bardzo kombinowac o jak  najbardziej prosty sposób mi chodzi  wiem ze te gotowe przypony powiazne co były mialy na ta kulke przygotowane tak jakby od haczyka szła plecionka i tam sie ta kulke podobno zaklada tylko mi chodzi gfłownie czy to sie nada do mojego zestawu ze sprezyna stoperem i kretlikiem z agrafka tylko zamiast zwyklego przypony bym załozyl ten na ta kulke i tyle wiesz poczytałbym o tym ale tego tyle jest ze czlowiek jest głupi z tego dlateog wole zapytac i dostac konkretna odpowiedz
[2013-04-22 21:52]

zbynio 33

koszelewy za dużo ryby jak dla mnie, ale za to duże okazy się trafiają. borowy młyn też fajne. zakrzewo bardzo fajne. na pierwszy rzut oka nie wygląda atrakcyjnie, ale trzeba się trochę napocić żeby poznać miejsce żerowania. ryba nie jest karmiona jest bardziej dzika. jest piękny karp nie pokuty, amur, lin, karaś 0,5 kg i dużo drobnicy co utrudnia życie niektórym wędkarzom;) są jeszcze 2 duże łowiska po żwirowniach w okolicy, o których dowiedziałem się niedawno. zezwolenie tam wykupuje się u właściciela na rok. z tego co się dowiedziałem karpie takie powyżej 10, 15 kg pływają. jak sprawdzę to opiszę.
[2013-04-23 09:46]

koszelewy za dużo ryby jak dla mnie, ale za to duże okazy się trafiają. borowy młyn też fajne. zakrzewo bardzo fajne. na pierwszy rzut oka nie wygląda atrakcyjnie, ale trzeba się trochę napocić żeby poznać miejsce żerowania. ryba nie jest karmiona jest bardziej dzika. jest piękny karp nie pokuty, amur, lin, karaś 0,5 kg i dużo drobnicy co utrudnia życie niektórym wędkarzom;) są jeszcze 2 duże łowiska po żwirowniach w okolicy, o których dowiedziałem się niedawno. zezwolenie tam wykupuje się u właściciela na rok. z tego co się dowiedziałem karpie takie powyżej 10, 15 kg pływają. jak sprawdzę to opiszę.

Kiedyś jeździłem na Koszelewy dosyć często , trafiały się ryby w przedziale 5-9 kg , w tamtym roku byłem 2 razy to złowiłem dwie szóstki, myślę że dużych ryb tam nie ma.
[2013-04-23 10:41]

zbynio 33

odp sliwa. "Kiedyś jeździłem na Koszelewy dosyć często , trafiały się ryby w przedziale 5-9 kg , w tamtym roku byłem 2 razy to złowiłem dwie szóstki, myślę że dużych ryb tam nie ma." masz rację bliżej 5 niż 9 kg, ale szóstki to niezły wynik zwłaszcza, że mogło być kilka w zbiorniku. nie każdy je wyciąga. choć właściciele zarzekają się, że są 10 i 15kg. ja tam nie spotkałem. jadę tam na początek sezonu, żeby testować i wyżyć się po zimie. ciężko jest określić co tam jest, ponieważ to są małe wody dużo kupujących, dzisiaj jest ryba jutro niema. w tym roku stawiam na dzikie wody choć nie wiem jak z czasem. mam nadzieję, że na koniec sezonu będę mógł się pochwalić takimi wynikami ja ty;) pozdrawiam
[2013-04-23 13:26]

odp sliwa. "Kiedyś jeździłem na Koszelewy dosyć często , trafiały się ryby w przedziale 5-9 kg , w tamtym roku byłem 2 razy to złowiłem dwie szóstki, myślę że dużych ryb tam nie ma." masz rację bliżej 5 niż 9 kg, ale szóstki to niezły wynik zwłaszcza, że mogło być kilka w zbiorniku. nie każdy je wyciąga. choć właściciele zarzekają się, że są 10 i 15kg. ja tam nie spotkałem. jadę tam na początek sezonu, żeby testować i wyżyć się po zimie. ciężko jest określić co tam jest, ponieważ to są małe wody dużo kupujących, dzisiaj jest ryba jutro niema. w tym roku stawiam na dzikie wody choć nie wiem jak z czasem. mam nadzieję, że na koniec sezonu będę mógł się pochwalić takimi wynikami ja ty;) pozdrawiam

W tamtym roku mi  też właściciel mówił że wpuścili ryby 10-15kg ale tak jak Ci napisałem wcześniej byłem tylko 2 razy więc nie wiem czy to prawda, wcześniej nic większego niż 9kg nie złowiłem .
[2013-04-23 19:00]

Finidi

Też raczkuję, jeżeli chodzi o wędkarstwo i pierwsze kroki stawiałem (i stawiam nadal) właśnie na tych stawach. Standardowy zestaw przelotowy. Wyniki, jak większość ludzi tu łowiących, czyli tz "wymiary akwariowe" 35-45cm. Staw zarybiany po to, żeby sobie złowić rybkę na obiad. Oczywiście są też większe okazy, ale to już jest bardziej ambitna sprawa. W tym roku chciałem więc spróbować łowić na "włosa". Sprzęt dobrany wg. wiedzy zdobytej na forum, kulki kupione, łowisko nęcone i....... i nic. Siedzę trzy dni i ani się żaden karpik nie zapytał po co tam przychodzę. Oczywiście dookoła co chwilę ktoś, coś holuje. Postanowiłem więc sprawdzić co i na co ludzie łapią. Okazało się, że dwa białe, albo dwie kuku na malutki haczyk i można w godzinkę wyharatać dwa "akwariowe" karpie i iść na kolację. Na szczęście głodem nie przymieram, więc mogę sobie pozwolić na powrót do domu "o kiju" i postanowiłem, że nie będę się cofał i zmieniał zestawu. Włos został, haki te same, kulki, boostery i dipy do torby i na pierwszy ogień postanowiłem dać kukurydzę. Siateczka PVA wypełniona kukurydzą, trzy ziarna na włos i pierwszy karp w tym roku zaliczony. Co prawda jedno branie na całe popołudnie (nie 5-7, z czego dwie złowione ryby), ale przynajmniej karp miał 50cm, a nie wymiar płotki.

[2013-04-24 13:21]

Immortallord

kurde myslalem ze z tymi kulkami proteinowymi to bedzi eproste do mojego zwyklego zestawu gruntowego zamiast normalnego przyponu na agrafke dam ten przypon z ta kulka proteinowa sprezyne normalnie obkleje zaneta i bede mogl lowic a tu widze ze to komplikacje sa straszne z tym nawet nie wiem jak to ugrysc tam widze tylko jakis ciezarek olowiany gdzie mam zanete dawac abo co jak to powiazac w jakiej kolejnosci troszke z tym widze roboty jest
a w necie tego tyle jest i kazdy co innego pisze i 5 tysiecy roznych metod powinno byc jakies faq dla poczatkujacych i tyle 
[2013-04-24 16:04]

JKarp

CześćMoże zacznij od działu faq dotyczącego pisania po polsku ;-00000)))))
Tu masz wszystko w jednym miejscu:http://www.lakefishing.com.pl/archiwum/lowie_karpia.htm
Niestety nikt na tacy nie poda Ci jedynie słusznej metody. JK [2013-04-24 16:32]

Immortallord

No kurde z tym pisaniem mam problem na wielu forach ale niestety dysortgrafia nie pozwala mi na lepsze pisanie no tam to widac jest w jednym miejscu w miare fajnei rozpisane poczytam to a puzniej ewentualnie jak czegos jeszcze nie bede wiedzial to napisze ci PW albo tutaj w temaci enapisze i bys mi to pomogl tak do konca ogarnac
[2013-04-24 16:59]

JKarp

CześćNie obraź się ale to Ty masz " dyscośtam " ale nie Twój komputer.Przeglądarka Chrome, Mozilla i pewnie wszystkie podkreślają błędy.
Poczytaj sobie i jeśli czegoś nie zrozumiesz to zapraszam do dyskusji ale może lepiej nie na PW bo pewnie każdemu może się przydać jakaś informacja.JK [2013-04-24 17:10]

Immortallord

No z tego co tam czytałem to różnice w tym wszystkim co tam widze polegaja na wiazaniu haczyka  i dodawaniu bajerów cieżarkow przy haczyku uzywaniu różnych wezłów itp ale na samym koncu artykułu znalazłem ciekawy zestaw i chyba jest on najprostszy i pasuje do przyponów co chcialem sobie kupic w wedkarskim wygladały one tak Przypon tylko nie mialy tego kółeczka tylko normalnie były całe z plecionki na końcu petelka była a zestaw który znalazlem to zestaw helikopterowy czyli takie cos
Ten przypon mial 19 cm długosci jak pamietam i chyba bedzie sie do tego nadawla co o tym sadzisz jakies uwagi masz co do takiego zestawu udoskonaliłbys go jakos troszke albo cos

[2013-04-25 07:49]