Spinningowy zestaw na okonia i klenia

/ 25 odpowiedzi
Witajcie. Planuje złożyć sobie zestaw spinningowy na "mniejsze" drapieżniki - okonie i klenie. Planuję łowić rybki głównie nad rzeką Orzyc/Narew małymi przynętami. W wakacje czasem zdarzy się i połów nad jeziorem z łódki. Przeczytałem kilka wątków na forum i wpadły mi w oko 2 modele wędzisk:

• Wędka Robinson Stinger Perch Spin 2,70 m 3-15 g
•Wędka Mikado Bikxlite Ligth Spin 260 3-14 g

Kołowrotek jaki planuje zakupić do tej wędki to Shimano Catana, bądź Sienna. Mam jednak wątpliwości jaki rozmiar powinienem wybrać, 1000 czy 2500, aby dobrze wyważyć kij? Lepiej wziąć z przednim czy tylnym hamulcem? Dodatkowo prosiłbym o porady jaką żyłkę, bądź plecionkę dobrać do tego zestawu. 
Dziękuję za pomoc!
WedkarzIncognito

Witam. Pod okonie na rzeke wybrałbym zestaw Mikado Bixlite Ligth Spin 260 3-14g + Catana 2500 (lub C3000) + Plecionka 0,06/0,08. Wędzisko Mikado wybrałbym z prostej przyczyny, jest to bardzo zbilżona "konstrukcja" co Jaxonowy Grey Stream, który według mnie jest po prostu poprawny (trzeba pamiętać, że jest to budżetowe wędzisko). Używam GS-a 228cm/2-12g i jestem mega zadowolony, że kijek, który początkowo miał posłużyć jako budżetowy testowiec, bardzo pozytywnie mnie zaskoczyl i do dziś jest przeze mnie z chęcią używany do łowienia okoni. Co do Robinsona, to się nie wypowiadam bo nigdy nie miałem stycznośi z tymi wędziskami :) Oczywiście Robinson może być równie wystarczający co Bixlite czy Grey Stream, ponieważ jest to identyczna półka jakościowa i cenowa. Jedyne na co zwróciłem uwagę to waga Bixlite wynosząca 117g, a Robinson Stinger to 169g.
Kołowrotek Shimano Catana 2500 lub C3000 z przednim hamulcem. C3000 to nic innego jak korpus z 2500 tylko szpula posiada większą pojemność. W kwestii Catany jest multum tematów gdzie jedni bardzo sobie chwalą te kołowrotki, zaś inni uważają je za przysłowiowy śmietnik. Ja należę do grupy tych pierwszych, ponieważ używam już czwarty sezon Catany 4000 i wciąż działa. Standardowo napiszę, że nie jest to już ta sama płynność co przy nowym egzemplarzu, oczywiście pojawiły sie luzy, ale nadal mieli.
Plecionka 0,06/0,08 producentów podawać nie będę, ponieważ uważam, że jest to kwestia gustu. Jeden poleci plecionkę "X", inny plecionkę "Y". Jedni preferują 4-splotowe plecionki, drudzy 8-splotowe itd. Jedynie zdradzić mogę, że używam plecionek w przedziale od 30zł do 100zł. Do moich zastosowań takie plecionki dają radę i zdają u mnie egzamin. Pozdrawiam. (2021/04/26 10:37)

Tomasz J

Ostatnio szukałem taniego spinningu "na próbę" dla latorośli, po "przemacaniu" kilkunastu wędek (w tym również wspomnianego Mikado i Robinsona) wybór padł na Jaxona Grey Stream 2,70 2-12 gr.
Dlaczego?? To oczywiście moje subiektywne odczucia, ale Jaxon jest mniej "kluchowaty" od Robinsona i Mikado i lepiej leży w łapie, ponadto Mikado, zwłaszcza w budżetowych spinningach ma tendencje do zaniżania dolnej granicy ciężaru wyrzutowego. Okonie, a zwłaszcza klenie, często łowimy na przynęty nieprzekraczające 2 gr wagi, budżetowe kije Mikado (pomimo opisów) najczęściej ładują się poprawnie od 4-5 gr, oczywiście da się tym zarzucić 2 gr woblerka, ale o komforcie łowienia zapomnij. Młody Jaxonem w miarę bezproblemowo obsługuje nawet 1,5 gr pestki (jakość wykonania też nie budzi większych zastrzeżeń). (2021/04/26 11:43)

Sith

Co do kołowrotków Catana nie mam do nich zaufania, choćby dla tego, że mają tylko 2 łożyska. Miałem dwa z tego modelu rozmiar 1000 i 4000. Obydwa po roku niezbyt intensywnego użytkowania zaczęły chrobotać. Poszły do ludzi. To kołowrotki nadające się raczej do łowienia metodami stacjonarnymi, innymi niż spinning. Jeśli miałby to być kołowrotek tańszy niż Fuego, byłbym skłonny polecić https://allegro.pl/oferta/kolowrotek-mikado-sicario-3007-fd-8941863929. Nie jestem fanem sprzętów Mikado, ale ten kołowrotek zrobił na mnie bardzo pozytywne wrażenie i w zestawie okoniowym spełni swoje zadanie. Kilka słów napisałem o nim w artykuliku https://wedkuje.pl/n/mikado-zestaw-ultra/95238 cyt.: "Jedynym jasnym punktem tego popołudnia był kołowrotek. Mięciutka praca przypominała kołowrotki SHIMANO, choć ciut trudniejszy do zbicia był kabłąk, ale zamykał się również niemal bezgłośnie. Równiutko nawijał zarówno żyłkę, jak i plecionkę. Mimo spiralnej postaci żyłki, ani raz nie spowodował brody. Mogę po tym krótkim teście z pełną odpowiedzialnością stwierdzić, że jako jedyny element zestawu spełniał swoją rolę wzorowo. Nie wiadomo oczywiście jak będzie z trwałością, ale jak na maszynkę za niespełna 150 zł, nie mogę mu niczego zarzucić i mogę polecić użytkownikom zestawów UL z niezbyt zasobną kieszenią." Ten model spokojnie obsłuży zestaw w granicach od 1 do 15g i długości 240-270 cm.

Nawiązując jeszcze do wpisu Dawida, wyważenie wędziska kołowrotkiem to mit mający podstawę w nieznajomości fizyki. Jeśli jeszcze ma sens przy wędziskach do 200cm, to już przy 240cm jest niemal mirażem, a przy długościach powyżej 270 cm, to już tylko "takie sobie bajeczki". Jeśli samo wędzisko jest źle wyważone skutkiem wady konstrukcyjnej, to nawet podpięcie betoniarki w rozmiarze 7000 nic nie pomoże. (2021/04/26 11:47)

Johnn

Dzięki wielkie Panowie za Wasze opinie :) Zastanawiam się tylko czy w przypadku mojego dość niskiego wzrostu 170 cm nie lepiej będzie wybrać dł. kija 2.40, a nie 2.70. Ten Jaxon wydaje się być fajną opcją, widzę że występuje wariant 2.50 w tym modelu.
Zainteresował mnie jeszcze model od Mitchell, a mianowicie Epic 2.40. Kijek waży tylko 100g tylko zastanawia mnie akcja typu medium-light, gdzie we wcześniej wymienionych jest fast. Czy to nie będzie gorsze rozwiązanie do połowu okoni i kleni? (2021/04/26 12:13)

Jakub Woś

Musisz zadać sobie pytanie na jakich wodach będziesz łowił te klenie i okonie. U mnie np rzeczki kleniowe płyną przez łąki i potrzebuje długiego kija do sięgania za zwisające trawy. Jeśli jednak masz zarośniete krzewami czy drzewami rzeki i zbiorniki to lepiej operuje się krótszym kijem. Jeśli chodzi o wspomnianego Jaxona to lepiej żebyś mógł zobaczyć kij przed zakupem bo często zdarzają się niedoróbki. Krzywe przelotki, uchwyty kołowrotka czy przelotki bez pierścieni (2021/04/26 12:21)

Tomasz J

Długość kija dobieramy raczej do warunków nad wodą niż do wzrostu, 2,7 to nie jakiś kosmos, ja nawet z łodzi wolę raczej kije dłuższe niż krótsze (acz to już kwestia wybitnie indywidualna) a nie jestem znacznie od Ciebie wyższy (175 cm). Najlepiej przejść się do sklepu, wziąć kija w łapę i zobaczyć jak się z nim czujesz.
Jaxona to lepiej żebyś mógł zobaczyć kij rzed zakupem bo czesto zdarzają się niedoróbki. Krywe przelotki, uchwyty kołowrotka czy przelotki bez pierścieni
Nawet "górnopółkowego" Jaxona nie polecam kupować przez internet, tylko po osobistym sprawdzeniu.
(2021/04/26 12:42)

Johnn

Przejdę się w wolnym czasie do sklepu i zdecyduje się na jakąś wędkę i rozmiar. Mam już rozeznanie. Jeśli zdecydowałbym się na Catanę 2500 i plecionkę 150m o grubości 0,06 to czy potrzebować będę jeszcze jakiś podkład pod plecionkę w postaci żyłki, aby wypełnić szpulę? Jeśli tak to ile m? Da się to może jakoś wyliczyć? A może lepiej kupić po prostu 300m plecionki? (2021/04/26 16:47)

mariuszles

Słuchajcie, ja dopiero zaczynam swoją przygodę ze spinningiem i mam do was pytanie odnośnie przynęty. Co polecacie wybrać na początku mojej przygody, w sklepie https://nizel.pl/przynety/? Zależy mi na tym, aby kupić coś właśnie tutaj bo w koszyku mam już wędkę. Chcę zrobić jedne, ale porządne zakupy. Pzdr! (2021/04/26 21:12)

Jakub Woś

Słuchajcie, ja dopiero zaczynam swoją przygodę ze spinningiem i mam do was pytanie odnośnie przynęty. Co polecacie wybrać na początku mojej przygody, w sklepieÂhttps://nizel.pl/przynety/Â? Zależy mi na tym, aby kupić coś właśnie tutaj bo w koszyku mam już wędkę. Chcę zrobić jedne, ale porządne zakupy. Pzdr!Â
Troche nachalna ta reklama, latacie po wszystkich forach :)

(2021/04/26 21:41)

WedkarzIncognito

...A może lepiej kupić po prostu 300m plecionki?

Na starcie muszę napisać, że 300m plecionki 0.06mm nie wypełni szpuli, która ma pojemność 290m linki o średnicy 0.18mm

Jeśli zdecydowałbym się na Catanę 2500 i plecionkę 150m o grubości 0,06 to czy potrzebować będę jeszcze jakiś podkład pod plecionkę w postaci żyłki, aby wypełnić szpulę? Jeśli tak to ile m? Da się to może jakoś wyliczyć?...

Czy będzie potrzebny jakiś podkład? -Tak będzie potrzebny. Osobiście używam do takiego zabiegu starych, zużytych żyłek lub plecionek.
Ile metrów linki musisz użyć aby uzyskać niemalże perfekcyjny podkład i czy można to jakoś wyliczyć? Oczywiście można to wyliczyć, ale jak to zrobić to nie mam pojęcia, napewno są w internecie jakieś schematy lub przykłady, które w tym pogmogą. Ja jednak stosuję praktyczne rozwiązania, czyli na zapasową szpulę danego rozmiaru lub inną szpulę identycznej pojemności nawijam najpierw linkę (w tym przypadku plecionkę 0,06), później podkład, wypełniam 1mm poniżej rantu, a później wszystko przewijam na szpulę docelową. Są pewnie jeszcze inne rozwiązania jak prawidłowo nawinąc plecionkę na szpulę, ale ja robie to w wyżej wymieniony sposób i jest okej. (2021/04/27 11:17)

Sith

Najskuteczniejszy i najpewniejszy sposób, z jednym zastrzeżeniem - plecionka na podkład raczej średnio się nadaj, bo lubi się ślizgać na szpuli.
Z mojej strony proponuję, żeby na podkład użyć żyłki nieco grubszej niż linka główna. Ponieważ nie używam plecionek grubszych niż 0,14mm (w porywach 0,16mm), to kilka lat temu kupiłem za jakieś śmieszne grosze 1000m żyłki karpiowej no name 0,40mm i używam jej jako podkładu pod wszystkie plecionki. (2021/04/28 07:11)

Dartne99

Ten kołowrotek Fuego to wart swojej ceny ? (2021/04/28 07:19)

Dartne99

Pro Guide nie polecam (2021/04/28 07:21)

Sith

Ten kołowrotek Fuego to wart swojej ceny ?
Zdecydowanie tak. Moja Pani używa w rozmiarze 1000 do ULa 1-6g, pasuje jak ulał. Jedyna wada, że nie ma w komplecie zapasowej szpuli, ale dokupienie jej nie stanowi problemu.
Do nieco cięższych zestawów 2-13 - 5-20g  rozmiar 2500 będzie dobrze pasował. (2021/04/28 07:24)

Dartne99

Do 1-9 g wezmę 2000 (2021/04/28 07:41)

WedkarzIncognito

plecionka na podkład raczej średnio się nadaj, bo lubi się ślizgać na szpuli.

Słuszna uwaga ;) Zapomniałem o tym wspomnieć, że jeżeli szpula kołowrotka jest gładka jak np. w shimano nasci lub stradicu, to faktycznie lepiej nie robić podkładu z plecionki bo ta lubi się ślizgać na szpuli. Jeżeli zaś na szpuli są rowki lub guma zapobiegająca ślizganiu się plecionki na szpuli, to według mnie można już śmiało uzywać plecionki jako podkładu. Na Catanie (która ma właśnie takie rowki) użyłem za podkład starej plecionki spiderwire 0.16 (lub 0.18) bo była "pod ręką" i póki co nie było z tym problemu. Kolejnym dobrym pomysłem jak wspomniał @Sith, jest właśnie kupić jakieś groszowe noname-owe żyłki i to z nich robić podkłady. Pozdrawiam.
(2021/04/28 10:30)

Sith

Do 1-9g wezme 2000

(2021/04/29 07:49)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

Dartne99

Już jedzie a Dragona oddałem nigdy więcej. (2021/04/29 12:19)

ted48

Ja natomiast proponuję spinning Dragon Millenium HDG Chubhunter 2,75 m,c.w 0,5 - 8 g.i kołowrotek o wadze ok.250g.Obsłuży bardzo dobrze połów klenia,jazia i okonia.Plecionka 0,06 - 0,08 mm.Grubsze przyłowy też mu nie straszne.Akcja slow.Mam i sobie bardzo chwalę.Rybki nie spadają,lekki,ładnie pracuje.Polecam.Wędka w cenie ok.200 zł jeszcze w niektórych sklepach do kupienia.Jest na blanku muchowym. (2021/05/08 12:10)

kaban

A ja polecam kijaszek Draon Flash XC 40 Slow Lure. Mam go trzeci sezon i jeśli chodzi o łowienie kleni jest idealny. Fakt taki że wsystkie moje poprzednie kijaszki miały akcję fast i musiałem się przestawić a właściwie nauczyć łowić nowym kijem ale koledzy którzy mają już ten kij sobie chwalą co do długości i samego łowienia. (2021/05/08 14:27)

Dartne99

Fuego super polecam (2021/05/22 14:17)