Jaxona to lepiej żebyś mógł zobaczyć kij rzed zakupem bo czesto zdarzają się niedoróbki. Krywe przelotki, uchwyty kołowrotka czy przelotki bez pierścieniNawet "górnopółkowego" Jaxona nie polecam kupować przez internet, tylko po osobistym sprawdzeniu.
Słuchajcie, ja dopiero zaczynam swoją przygodę ze spinningiem i mam do was pytanie odnośnie przynęty. Co polecacie wybrać na początku mojej przygody, w sklepieÂhttps://nizel.pl/przynety/Â? Zależy mi na tym, aby kupić coś właśnie tutaj bo w koszyku mam już wędkę. Chcę zrobić jedne, ale porządne zakupy. Pzdr!ÂTroche nachalna ta reklama, latacie po wszystkich forach :)
Na starcie muszę napisać, że 300m plecionki 0.06mm nie wypełni szpuli, która ma pojemność 290m linki o średnicy 0.18mm...A może lepiej kupić po prostu 300m plecionki?
Czy będzie potrzebny jakiś podkład? -Tak będzie potrzebny. Osobiście używam do takiego zabiegu starych, zużytych żyłek lub plecionek.Jeśli zdecydowałbym się na Catanę 2500 i plecionkę 150m o grubości 0,06 to czy potrzebować będę jeszcze jakiś podkład pod plecionkę w postaci żyłki, aby wypełnić szpulę? Jeśli tak to ile m? Da się to może jakoś wyliczyć?...
(...) Jeśli zdecydowałbym się na Catanę 2500 (...)Przemyśl jeszcze tę Catanę. Moja Pani już dwa sezony używa z powodzeniem w zestawie z kijkiem 3-18g kołowrotek https://allegro.pl/oferta/kolowrotek-konger-ultris-aqua-810fd-spinning-8861136914
Ten koĹowrotek Fuego to wart swojej ceny ?Zdecydowanie tak. Moja Pani używa w rozmiarze 1000 do ULa 1-6g, pasuje jak ulał. Jedyna wada, że nie ma w komplecie zapasowej szpuli, ale dokupienie jej nie stanowi problemu.
Słuszna uwaga ;) Zapomniałem o tym wspomnieć, że jeżeli szpula kołowrotka jest gładka jak np. w shimano nasci lub stradicu, to faktycznie lepiej nie robić podkładu z plecionki bo ta lubi się ślizgać na szpuli. Jeżeli zaś na szpuli są rowki lub guma zapobiegająca ślizganiu się plecionki na szpuli, to według mnie można już śmiało uzywać plecionki jako podkładu. Na Catanie (która ma właśnie takie rowki) użyłem za podkład starej plecionki spiderwire 0.16 (lub 0.18) bo była "pod ręką" i póki co nie było z tym problemu. Kolejnym dobrym pomysłem jak wspomniał @Sith, jest właśnie kupić jakieś groszowe noname-owe żyłki i to z nich robić podkłady. Pozdrawiam.plecionka na podkład raczej średnio się nadaj, bo lubi się ślizgać na szpuli.
Do 1-9g wezme 2000
Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.