Zestaw na morze dla marynarza
utworzono: 2021/09/18 17:08
Cześć wszystkim, właśnie wróciłem ze statku gdzie miałem okazje połowić na pilkera. Chyba złpałem zajawkę bo już zamówiłem wędkę. Mam dylemat teraz co do linki. Z tego co wyczytałem to plecionka, tylko jakie grubości. Chciałbym kupić dwie różne na dwie szpule, żeby mieć jedną powiedzmy na płytsze akweny i port, a druga na większe głębokości. Wybór jest o tyle trudny, że nie jestem w stanie określić łowiska i ryb jakie będę łowił. Dzisiaj bałtyk, za miesiąc połnocne, a kto wie może niedługo ocean. Poczytałem trochę w necie i jedni łowią na 0,15 a drudzy na 0,4 plecionka i weź tu bądź mądry.
Sprzęt jaki zakupiłem to wędka gwc white travel 2.2m c.w. 300g i do tego kołowrotek mikado baltix 6005fd szpula ma pojemność 0.28/300m
Myślałem żeby kupićMikado Norway Quest 0,25 i na druga szpule Mikado Nihonto Fine Braid0,16mm. Robić do tego jakiś podkład z żyłki czy taśma wystarczy ?
jakiej grubości żyłka na przypon do tych plecionek 0,5 wystarczy?
Z przynęt mam narazie kupione dwa pilkery, przywieszki i choinki makrelowo/śledziowe, co do tego jeszcze warto by dobrać? Na morzu wiadomo pilker, a w porcie może jakaś guma? Jeden marynarz mówił, że łapał na kawałek mięsa na grunt, jak taki zestaw skompletować czy mięso zakładać na te choinki?
Jak widzieliście podobne tematy to chętnie poczytam, może coś przeoczyłem.
[2021-09-18 17:08]