czy przy połowie batem używacie krętlika do łącznia żyłki głównej z przyponem czy lepiej
bez krętlika (woda stojąca)
Zawsze używam małego krętlika , mniej cierpi przypon .
zadałem to pytanie bo nie wiem czy krętlik nie powoduje plątanie zestawu
Wędkuję bacikiem juz dobre 4-lata. To moja ulubiona metoda i powiem szczerze, że rzadko kiedy używałem kretlików. Po prostu dlatego ,że wędkowałem delikatnymi zestawami i kretlik był zbędny.
A co ma krętlik do delikatności zestawu ? Tu nie chodzi o wytrzymałość zestawu tylko o prostą rzecz , o oszczędność . Gdy używamy krętlika mniej niszczymy żyłkę . Często wyciągając zestaw z wody tworzy nam się '' helikopter '', szczególnie przy użyciu pinki i białych a to małe ustrojstwo w znacznym stopniu to zjawisko niweluje . Nie wspomnę , że przy holu , rybki też nam dość często ''wirują'' . Jak dla mnie krętlik jest niezbędny na wodach stojących i płynących .
NA koniec dodam , że dużo łatwiej jest zmienić przypon nie naruszając przy tym żyłki głównej .
Witam
Zawsze bez krętlika.
Nic mi się nie kręci, nie skręca, nie niszczy. Nie widzę konieczności stosowania krętlików.
Pozdrawiam
Witam
Zawsze bez krętlika.
Nic mi się nie kręci, nie skręca, nie niszczy. Nie widzę konieczności stosowania krętlików.
Pozdrawiam
Na wodzie stojącej i wolno płynącej (typu kanał) też nie widzę potrzeby stosowania krętlika ale podczas łowienia w rzece z dużym nurtem mały krętlik stosuje obowiązkowo, często w takich akwenach z dużym nurtem podczas stosowania zwykłego wiązania, zaobserwowałem skręcanie się przyponu.
zadałem to pytanie bo nie wiem czy krętlik nie powoduje plątanie zestawu