Połowisz sobie spokojnie, to taki uniwersalny kijek, na okonki(słabych brań nie wyczujesz), na szczupaki(nie za duże takiego 6kg byś nie wyholował), ja jedynie zmienił bym żyłkę na trochę większą 0.22-0.25, ale wiadomo im cieńsza tym lepsze żuty i brania, ale trudniej wyjąć rybę na hol "siłowy". Tak, czy siak, na początek w sam raz ;)
Połowisz sobie spokojnie, to taki uniwersalny kijek, na okonki(słabych brań nie wyczujesz), na szczupaki(nie za duże takiego 6kg byś nie wyholował), ja jedynie zmienił bym żyłkę na trochę większą 0.22-0.25, ale wiadomo im cieńsza tym lepsze żuty i brania, ale trudniej wyjąć rybę na hol "siłowy". Tak, czy siak, na początek w sam raz ;)
Dlaczego miałby nie wyholować szczupaka 6 kg na kijaszku 10-30? Wyholować można i większe bez żadnego problemu.
Okej, jutro pójdę kupić lepszą żyłkę, a co sądzicie o kołowrotku ? Nie strzeli przy większej rybie ?
Popuścić hamulec żeby się zmęczyła ?
Przed chwilą wróciłem z jeziorka. Udało mi się złapać dwa szczupaki na gumę. Były małe - 30cm więc je musiałem wypuścić . Przy ich holowaniu strasznie strzępiła mi się żyłka, jest w takim stanie, że mogę ją bez problemu urwać palcami. Przedtem nie było to możliwe. Szukałem winy przy przelotkach, ale wyglądają normalnie. Czy może to być wina żyłki ?
Po pierwsze, jest okres ochoronny szczupaka do 1 maja....
Po drugie to wina żyłki bo jest za cienka i najwidoczniej słabej jakości. Najlepiej by było odciąć albo wymienić na grubszą całą szpulę, a tą żyłkę wykorzystać na przypony do haczyków...
Po trzecie tak jak koledzy po kiju powiedzieli wcześniej odpowiednią średnicą żyłki na zębate jest 0,25.
Po czwarte, wracając do pytania o hamulec to tak, ale też nie za luźno bo może uciec i nici z radości po wygranej walce.
(2012/04/15 17:45)Popuścić hamulec żeby się zmęczyła ?
Przed chwilą wróciłem z jeziorka. Udało mi się złapać dwa szczupaki na gumę. Były małe - 30cm więc je musiałem wypuścić . Przy ich holowaniu strasznie strzępiła mi się żyłka, jest w takim stanie, że mogę ją bez problemu urwać palcami. Przedtem nie było to możliwe. Szukałem winy przy przelotkach, ale wyglądają normalnie. Czy może to być wina żyłki ?