niedawno zacząłem swoją przygodę z wędkarstwem, od zakupu zestawu spławikowego Jaxon 3,6m Black Arrow + kołowrotek konger. Teraz chciałbym kupić zestaw karpiowy i myślałem o:
Zalezy mi aby pozostać w tym przediale cenowym (do 180 zł), za wędkę + kołowrotek. Ma to być sprzęt dla początkującego wędkarza, ale też nie jakieś G... dodatkowo kilka innych pytań: - Czytałem sporo o kołowrotkach z wolnym biegiem (taki jak w zestawie) rozumiem, że branie jest sygnalizowane przez wyciąganie żyłki? - Czy taki zestaw można używac do metoody drgającej szczytówki? - Na staw/jezioro lepszy koszyk czy sprężyna?
Ja bym takiego zestawu nie kupił , poza tym nie uznaję wędzisk teleskopowych (a ta wędka nawet koło karpiówki nie stała) Brania widaisz na sygnalizatorze podwiedszanym,swingerze/hangerze . wolny bieg to takie zabezpieczenie aby ryba opdczas agresywngo brania nie zabrała ci wędki. Nie takiej wędi nie da rady użyć drgającej szczytówki ,gdyż jak sama nazwa wskazuje do metody z drgającą szczytówką musi być wędka z drgającą szczytówką więc albo musisz prtzerobić wądkę /dopasować odpowiednią szczytówkę ,albo kupić feedera.Ale możesz łowić metodą na zwykłą wędką z sygnalizatorem. Na staw/jezioro mopże być koszyk(bez dna) ,może być sprężyna,może być koszyk do metody (zarówno tradycyjny jak i płaski .Ja stosuje takie https://sklepdrapieznik.pl/sklep/mikado-method-feeder-douglas/22062-koszyk-mikado-method-feeder-douglas-l-40g.html https://sklepdrapieznik.pl/sklep/koszyki-zanetowe-mikado/13429-koszyczek-zebrowy-z-rurka-25-cm-mikado-20g.html https://sklepdrapieznik.pl/sklep/koszyki-zanetowe-mikado/13420-koszyczek-azurowy-do-metody-na-rurce-mikado-40g.html (2018/06/03 12:59)
Wędki składane z 2-3 części mają lepszą akcją ,lepiej pracują podczas zarzucania jak i holu ryby.
W wędkach składowych masz 1 lub 2 złącza(w 2 częściowych jedno, w 3 częściowych dwa) każde złącze to przesztywnienie zakłócające prace wędki.,w teleskpach tych przesztywnień m aż kilka (w tej co pokazałeś 7).
W tanich teleskopach przelotki są na obręczach , często zdarza się że takie przelotki się obluzowują i trzeba je przyklejać.
Te przelotki też w wędce składowej są precyzyjniej dopasowane według akcja/ugięcia wędki.w teleskopie rozmieszczenie przelotek jest podyktowane przez konstrukcie wędki.Przez co niektóre części (szczególnie szczytówka jest narażona na uszkodzenie)
składanie wędki .Tu też poszczególne części mogą się zakleszczyć ,szczególnie podczas wymachów/zarzucania cięższymi zestawami.Podczas nieuważnego składania łatwo też uszkodzić przelotkę..
Wędka teleskopowa (akurat model który podałeś) ma mniejszą długość transportową 68 cm i to jest chyba jedyna zaleta teleskopów. Wędka 330cm ,3-częciowa ma długość transportową 117 cm ,czy to tak dużo??
Moim zdaniem wędki 3 częściowe składane mają same zalety. (2018/06/03 14:48)
Diamond to budżetowa ale dobra seria. Jeśli nie chcesz jednak kija teleskopowego to za 100 zł spokojnie kupisz Robinson Red Star Carp - 3 składowy. Wystarzy nie tylko na początek wędkarstwa (2018/06/12 22:09)
Potwierdzam: "W tanich teleskopach przelotki są na obręczach , często zdarza się że takie przelotki się obluzowują i trzeba je przyklejać."
Kupiłem bo tak mi polecono teleskop za jakies 150 zł. i już kleiłem przelotki, jestem na samym początku może z 5 wyjazdów ale zaczynam dostrzegać minusy. Plus za mniejsze wymiary przy składaniu. Obecnie jadę na 3 noce z doświadczonym wędkarzem i potestuje inny sprzęt i pewnie zaraz będę wymieniał :) (2018/06/26 23:30)