Zaloguj się do konta

Zestaw gruntowy na średniej wielkości rzekę

utworzono: 2019/11/22 10:13
Tomulo

Jaki zalecacie sposób montażu zestawu na rzeke,skretka,rurka,paternoster,pętla? itp,głębokość łowiska 1,5m-1m ciężarki 10gr-30,poławiane ryby głównie kleń,okazyjnie świnka i brzana,przynęty roślinne (woda górska). [2019-11-22 10:13]

Jakub Woś

Jeśli łowię z koszykiem stosuję rurki. Jeśli łowię samym ciężarkiem wtedy nie stosuję żadnych udziwnień. Ciężarek na lince głównej - stoper - agrafka z krętlikiem/ bez krętlika - przypon z haczykiem [2019-11-22 10:21]

ryukon1975

Warunki łowisk, danych miejscówek, jak i łowione gatunki ryb zmusły wędkarzy do wymyślenia i stosowania wielu rodzajów zestawów. Dlatego szukanie jednego najlepszego jest skazane na niepowodzenie. [2019-11-22 10:44]

Tomulo

Więc co stosujesz w takich łowiskach jak opisałem?mam swój sposób montażu ale chciał bym poznać metody innych może bardziej doświadczonych łowców. [2019-11-22 21:48]

ryukon1975

Podstawą jest zestaw ciężarek-stoper-skrętka- przypon. Długość przyponu zależna od warunków takich jak stan wody, mejscówka, przynęta i gatunek na jaki się nastawiam.
W niektórych warunkach jak wyżej tylko na miejsce ciężarka koszyk zanętowy.
Często stosuję również pater noster. Długo by pisać o zależnściach pomiędzy długością przponu a żyłki do ciężarka. Tak samo jak o możliwościach wykorzystana takiego zestawu.
Rurka antysplątaniowa to historia tego się dziś nie używa. Nic ona nie daje tylko przeszkadza i komplokuje zestaw jak i samo łowienie.
Pętlę stosuję rzadko raczej z nudy jak z potrzeby. :) Myślę że więcej bym z niej korzystał gdybym częściej łowił na wodach stojących.
Temat jest bardzo szeroki trudno tu opisać w kilku zdaniach wszystkie potrzeby, wymagania czy zależności pomiędzy wszystkimi elementami łowienia nie zestawu. [2019-11-23 07:35]

Tomulo

Na drgającą szcczytówkę dziś rano miałem pare nie zaciętych pstryknięć w nurcie na klasyczny zestaw ze skrętką,jutro rano powrócę jednak do ciężkiej przystawki
[2019-11-23 21:50]

ryukon1975

Takie niezacięte pstryknięcia to najczęściej brania małych ryb. Szczególnie aktywnych o tej porze roku kleni. Choć obecnie już nie tylko dlatego że jest ciepło i drobnica ogólnie jest aktywna. Gdybym 20 lat temu powiedział wędkarzowi że końcem listopada narybek po powierzchni szura jak wyjmuję przy brzego gumę którą łowię szczupaki to by zapytał jak ty te ryby pod lodem widzisz.
Trudno mi jednoznacznie określić przyczynę ale mże źle wybrałeś miejscówkę lub przynętę.U siebie zaś zaobserwowałem że ryby są aktywne gdy zbliża się noc co akurat mnie nie dziwi bo tak już było wcześniej. [2019-11-24 06:15]

Kozik1994

Z gruntu na drgającą Szczytowke z Obciążeniem 15-30g. na Średniej wielkości RZECE.. ? ja uważam kolego ze od 30g minimum zasadzałbym sie na rzeczne łowiska nurtowe.. z Własnego z doświadczenia wiem że trzeba Bystrego, doświadczonego Oka żeby rozróżniać Branie Ryby od miotającej się oliwki po dnie koryta w tym nurcie.. a nie tylko te czynniki zwodzą wędkarzy dając imitacje delikatnych, agresywnych brań.. [2019-11-24 09:15]

ryukon1975

Zbyt lekkie obciążenie przy feederze nie będzie się nigdy "miotać po dnie koryta". Nurt zepchnie je do brzegu. Jeśli jest naprawdę bardzo lekkie w stosunku do potrzeb dodakowo wbije je w kamienie opaski czy galęzie, korzenie przy brzegu i po zabawie.
Nawet jeśli ciężarek jest spory czasem zostanie oderwany od dna i przesunięty. Na przykład gdy na odcinku żyłki w wodzie zbiorą się liście i wzrośnie napór wody. Odróżnienie tego od brania nie jest takie trudne. Branie ryby to agresywne, dynamiczne i mocne ruchy szczytówki. Woda porusza szczytówką wolno, stabilnie bez szaleństw tak jak płynie rzeką.
Zdarzają się odstępstwa ale dość rzadko i tu dopiero potrzebne jest doświadczenie a czasem po prostu trzeba uwierzyć instynktowi i zaciąć pomimo że nie mamy pewności czy to branie. [2019-11-24 09:33]