Witam kolegów! chciałbym zakupić kij do max. 170zł i kołowrotek do 100zł do metody gruntowej (głownie żywiec! ale również spławik i koszyk) Jaki sprzęt moglibyście mi polecić.Myślałem o firmie JAXON (kij,kołowrotek) co wy na to? Pozdrawiam...
Witaj ciężko sprostać twoim wymaganiom co do wędki spławik to przeważnie cw 5-30gr a koszyk do 100gr lub więcej i jaka ma być ( teleskop, karpiówka, feeder, picker) ?? Co do kołowrotka polecam kołowrotki okumy tylko do 100zł ciężko coś znaleźć ja bym ci zaproponował Robinson long cast II FD cena ok 90 zł i 5 lat gwarancji.
Trochę "słabo" jednym kijem obskoczyć wszystko.Będzie się źle rzucało spławikiem,szczególnie kilku gramowym,mając kij do łowienia na grunt,ciężkie zestawy.Wypadało by mieć choć dwa kije.Jeden delikatny do spławika i jako lekki feeder.Odległościówkę można wykorzystać do lekkich zestawów na grunt lub feeder(powiedzmy 25 gram) do spławika.Tylko długości dobrać.A drugi kij, jakiś ciężki na grunt,żywca itp.Czyli jeden powiedzmy o CW do 25-30 G.A drugi dobrać do ciężaru zestawu,koszyka.I też inne grubości żyłki będą w obu kijach.Z jednym kijem nie wszystko będzie szło tak jak powinno.Przerabiałem to.Gdy się dobrze rzucało na grunt to natomiast spławikiem 3 gramy było ciężko rzucić itd. (2015/12/31 23:18)
Odnośnie kołowrotka to trzeba dopytać na ile gwarancja.Często gdy jest tańszy od średniej ceny w innych ogłoszeniach ,to ma gwarancję na 2 lata zamiast 5 lat.A to jest różnica.Wtedy lepiej dopłacić 20 zł. (2016/01/01 12:24)