Zestaw feederowy do dalekich rzutów
utworzono: 2013/08/11 13:24
Zasadą w łowieniu DS jest napięta żyłka pomiędzy ciężarkiem a szczytówką służy to dokładnemu przenoszeniu sygnalizacji brania.
Czy można napiąć 100 m żyłki bez złamania wędziska :),moim zdaniem nie. Ostatnie 40-30 m będzie leżeć na dnie a to moim zdaniem już nie jest feeder tylko samołówka pokazująca odjazd ryby po samozacięciu.
Chyba przekombinowałes w tym sposobie myślenia.
[2013-10-12 17:03]
Nie bardzo rozumię o co chodzi z tą czułością szczytówki przy rzucie powyżej 100 metrów. Przeciez po leszczyka 40 cm nie rzuca sie poza stówę a jak pociągnie leszcz czy karp 60 cm to nie jest ważne czy zylka zwisa mniej czy wiecej.
Ogólnie wypowiedzi są zbiezne i ja też się z tym zgadzam ale te mało wazne drobiazgi powoduja wielką dyskusję. Czy to może o to tu chodzi?
[2013-10-12 17:18]
Witam,
Ja i moi koledzy przetestowalismy kilka roznych lekkich feederow i Cormoran TS jest jednym z najlepszych w swoim przedziale cenowym. Osobiscie uzywam Cormorana TS90 390cm. Jest to jeden jedyny, leszczowy feeder, ktory posiada BARDZO DUZE przelotki drgajacych szczytowek. Niestety ale zaden inny light feeder takich nie ma, nawet te Cormorany FM, Distance, GF oraz najdrozszy Speciland. Uwierzcie ze naprawde trudno bylo mi znalezc cos delikatnego a zarazem by moc daleko tym zarzucac. Odpadaly tez wszelkie medium i heavy feedery Daiwy bo tylko one od c.w. 150g oferowaly przelotki rownie duzych rozmiarow. Ponadto TS90 jest super lekki, wywazony, wykonany z dobrej jakosci wegla i naprawde mocny choc jest bez zadnych dodatkowych oplotow krzyzowych itp. Kolejna rzecza na jaka zwrocilem uwage to prawdziwe przelotki SIC a nie jakies SICO-podobne, a takze moj ulubiony rodzaj polaczenia - spigot, ktory dodatkowo usztywnia wedzisko, no i oczywiscie dlugi gryf do dalekich rzutow. Na domair tego to jedna z nielicznych wedek do ktorej mozna dokupic oryginalne drgajace szczytowki. Niestety sa po ok 35zl/szt ale to ze wgledu na duze i drogie przelotki SIC.
Teraz zamierzam dokupic drugi taki sam patyk bo lowie na jeziorach i wolno plynacych rzekach wiec mi taki ciezar wyrzutu wystarczy by miec tez troche przyjemnosci z holu:-).
Jednoczesnie chcialbym ostrzec przed kupowaniem np. heavy lub extra heavy feedera jako tzw. kija uniwersalnego, ktory robilby za feeder, spinning, ciezka wislana gruntowke oraz kij na martwa rybke i duzego karpia. Do kazdej z tych metod oprocz moze dwoch ostatnich jest inny kij. Dlatego do martwej rybki i karpia zakupilem druga taka sama przetestowana juz przez 2 lata wedke karpiowa Anaconda Base 3,9m 3-3,25lbs, 3-skladowa o dl transportowej 1,36m (niestety mam nieduze auto).
Pozdrawiam,
Michal
[2015-11-25 00:48]
Witam.Pytanie do kol. XXXXX. Łowisz więc podobnym zestawem jak ja, to znaczy przy użyciu żyłki 018. Ja tez osiągam podobne dystanse lecz przy użyciu nieco lżejszych koszyków. Mnie się niestety kilka razy zdarzyło zerwać zestaw przy zarzucaniu. Mam w związku tym pytanie o firmę i model żyłki (018) jakiej używasz do swojego DS.
Pozdrawiam
[2016-01-12 12:52]
Witam. mam parę wędzisk przerobionych do moich zadań specjalnych -( podpinając się do tematu wiodącego) i tak np. jedną z nich jest JRC contact 3.60m , 3.0lbs tele. Na początek zdemontowałem ostatnią część / szczytówkę / i zamieniłem ją na własnoróbkę z włókna szklanego - pięknie sygnalizuje brania, ma wspaniałe możliwości podczas dalekich rzutów i oczywiście stosowania ich do gruntu jaki i żywca. Co do stosowanie żyłek głównych na gruntówkach to nie schodzę poniżej 0.25mm - łowię przeważnie na rzekach w których są zaczepy, kamienie i wszystko co niesie nurt a stosowanie mniejszych rozmiarów grozi utratę zestawu i ryby podczas holu - raz jazgarz, krąpik a niekiedy lech czy brzana:). Używam koszyczków 80-120g plus zanęta oraz same ciężarki 80-150g.
I tak zasiadka typowo gruntowa nad rzeką to wyżej wymieniony kij, feeder 3-j częściowy 3.9m cw 150g ( oczywiście pomijając wypad na suma ). Pozdrawiam [2016-01-15 00:23]