Witam wszystkich, wędkarstwem zaraziłem się niedawno i postanowiłem dokupić trochę sprzętu bo ten, który mam jest już leciwy, a łowię coraz większe sztuki i spędzam coraz więcej czasu nad wodą. Jako, że jestem na poziomie początkujący - średnio zaawansowany w łowieniu gruntowym proszę o pomoc w doborze sprzętu. Łowię głównie metodą chod rig z woreczkiem pva oraz na method feeder. Łowić będę na wodach komercyjnych stojących w odległości max 100m od brzegu, wielkość ryb do 20kg. Na wędkę z kołowrotkiem chciał bym wydać do 400zł. Na stronie sklepu carplive.pl są teraz fajne wyprzedaże i znalazłem takie kołowrotki: - FOX EOS 7000 - Anacoonda Antigua BR-8000 -Okuma Longbow XT LBXT 665 Wędka musi być 3 składowa ze względów transportowych i myślałem nad Daiwa Black Widow 3,6m 3lbs
Pomóżcie w wyborze bo oglądam i czytam od dwóch dni i czym więcej patrzę tym ciężej wybrać.
Kolega łowi na Dragon Maxima kołowrotek i Daiwa Blac Widow wędkę. Rzucać na odległość 100m to już bardzo dużo. Jak wywozić to ten kołowrotek się na pewno sprawdzi. I można nim dużą rybę wyjąć. Okuma tactic czy Trawertine też dają radę, ale mają plastykową rączkę. (2018/10/10 18:35)
Jednym taki rodzaj materiału może przeszkadzać, natomiast moim zdaniem sprawdza się dobrze- mowa o ręczce Okuma czy wspomnianego Trawertine, ja mam pozytywne doświadczenia właśnie z Okuma więc polecam ich kołowrotek. (2018/10/11 18:39)
PostawiĹem na Daiwe i kupiĹem kij i koĹowrotek Black Widow. W niedzielÄ jadÄ sprawdziÄ nad wodÄ . A co do wielkoĹci szpuli to po co komuĹ 0.5 km ĹźyĹki? Czy ta wielkoĹÄ nie ma jeszcze jakiegoĹ innego znaczenia? (2018/10/12 08:06)