Zepsuta przelotka co robić?
utworzono: 2011/12/29 11:13
witam ostatnie moja przelotka ta najblizej kolowrotka peka przy złaczeniu z wedziskiem (gdy ja lekko nagne w strone kołowrotka widac gdzie peknie jescze sie trzyma ) poradzcie cod czy moge dalej na nia łowic łowioe na spining drapiezne ryby czy ta przelotka nie jest tak mocno obciazona?? czy wytrzyma hol wiekszej ryby?? pomozcie z gory dziekuje [2011-12-29 11:13]
w tym wypadku radził bym ci ją wymienić lub sklejić ją i łapać okonie bo inna większa ryba mogła by juz do szczetnie ja zniszczyć. [2011-12-29 11:21]
jak wymienic ona mi peka przy wedce odrazu nie te kołko odrazu przy wedce [2011-12-29 11:23]
Rozumie że chodzi o oplotkę na kiju.
Cóż,rozmontować i połączyć na nowo oczywiście najlepiej jak to zrobi ktoś kto się na tym zna i wie o co chodzi.
[2011-12-29 12:17]
Jak masz wędkę teleskopową to musisz usunąć wszystkie przelotki, chyba że założysz jedną - tą uszkodzoną, na stopce, ale tego nie polecam. Gdy masz wszystkie na stopce, uszkodzoną usuwasz delikatnie zdzierając klej i starą omotkę. Następnie przykładasz nową przelotkę, owijasz omotką, potem lakier, czekasz az wyschnie i gotowe ;)Pamiętaj aby dokładnie oczyścić powierzchnię przed założeniem nowej przelotki. I tak uważam, że najlepiej jest oddać to komuś kto się na tym zna ;).
[2011-12-29 12:54]
Jak masz wędkę teleskopową to musisz usunąć wszystkie przelotki, chyba że założysz jedną - tą uszkodzoną, na stopce, ale tego nie polecam. Gdy masz wszystkie na stopce, uszkodzoną usuwasz delikatnie zdzierając klej i starą omotkę. Następnie przykładasz nową przelotkę, owijasz omotką, potem lakier, czekasz az wyschnie i gotowe ;)Pamiętaj aby dokładnie oczyścić powierzchnię przed założeniem nowej przelotki. I tak uważam, że najlepiej jest oddać to komuś kto się na tym zna ;).
Właśnie o to mi chodzi,teoretycznie wszystko proste.:)
Jednak fachowiec zrobi to ta że nie będzie śladu po naprawie.lakier położy lepiej jak w fabryce.:)
Wiem bo widziałem wędki po naprawie u specjalistów.
[2011-12-29 13:04]
Witam serdecznie! Mam ten sam problem tylko ze z feederem i jakos nikt mi nie potrafi powiedziec co i jak i zablokowali moj temat,dali mi jakas stronke zrob to sam gdzie koles wymienia stara przelotke z przed 20lat platana nicmi,teraz wedki sa inaczej konstrulowane. Twoja szansa to kupic nowa przelotke ktora bedzie pasowala a stara podgrzac na swieczce tylko nie na ogniu tylko w goracym powietrzu i jak zacznie puszczac klej czy zywica to cazkami wyciagnac uszkodzona przelotke a na jej miejsce wcisnac nowa,zakupic zywice oplontac dodatkowa warstwa nici i posmarowac zywica.poczekac az stwardnieje i powinno byc ok. Taka prowizorka ale jak na razie u mnie sie trzyma calkiem ladnie. Poadro wielkie i powodzonka!
[2011-12-29 13:45]
Wymiana złamanej przelotki [2011-12-29 16:05]