RAPR jasno mówi że ryba niewymiarowa lub w okresie ochronnym musi być NATYCHMIAST wypuszczona nawet jeśli jej stan wskazuje na nikłe szanse na przeżycie co automatycznie oznacza iż ten koleś go złamał i na dodatek "chwali" się tym zdjęciem na forum. Poza tym tło tego zdjęcia jak najbardziej sugeruje kłusownictwo bo może być to dno wanny choć i również łódki co nie zmienia faktu iż taka ryba w ogóle nie powinna być fotografowana lecz od razu wypuszczona. Zresztą nie rozumiem jak można "chwalić" się takim "okazem" szczupaka bo to jeszcze pistolet. Natomiast co do chamskich komentarzy z wyzwiskami to faktycznie powinny być usunięte.
RAPR jasno mówi że ryba niewymiarowa lub w okresie ochronnym musi być NATYCHMIAST wypuszczona nawet jeśli jej stan wskazuje na nikłe szanse na przeżycie co automatycznie oznacza iż ten koleś go złamał i na dodatek "chwali" się tym zdjęciem na forum. Poza tym tło tego zdjęcia jak najbardziej sugeruje kłusownictwo bo może być to dno wanny choć i również łódki co nie zmienia faktu iż taka ryba w ogóle nie powinna być fotografowana lecz od razu wypuszczona. Zresztą nie rozumiem jak można "chwalić" się takim "okazem" szczupaka bo to jeszcze pistolet. Natomiast co do chamskich komentarzy z wyzwiskami to faktycznie powinny być usunięte.
te mądry! a Ty nie robisz zdjęć rybą, które złowisz? Taki znawca? Poza tym ryba została złowiona na wędkę, najprawdopodobniej leży na dnie łodzi. Fotka i do wody. Ryba nie wygląda na zdychającą! Poza tym nawet jeżeli stan wskazuje na nikłe szanse przeżycia to niekoniecznie jego wina! Mógł wyholować szczupaka na zestaw okoniowy i po dddddddddddłłłłłłłłłłuuuuuuuuuuugim holu ryba jest bardzo zmęczona a koleś łowił okonie zabronisz mu?! Zanim kogoś posądzisz o kłusownictwo to się zastanów, bo to może być POMÓWIENIE! rozumiesz?!
Po pierwsze ja NIGDY NIE ROBIĘ ZDJĘĆ rybom niewymiarowym bo te NATYCHMIAST trafiają do wody. A robię tylko fajniejszym okazom. Po drugie facet ten złapał tego pistoleta na łowisku które się nazywa rzeka Grabia. Masz tu cwaniaku link do opisu tej MALUTKIEJ RZECZKI o charakterze głównie pstrągowym: http://www.wedkuje.pl/lowisko,rzeka-grabia,11094
A jak pewnie się domyślasz na takich siurkach NIE WOLNO ŁOWIĆ Z ŁODZI choć jest to rzeka nizinna. Wiec moje podejrzenie dotyczące wanny jest jak najbardziej słuszne. Podsumowując: pierw pomyśl, poszperaj w necie a potem próbuj osądzać mnie. PS. Zarówno w okręgu Piotrków Trybunalski jak i Sieradzki wymiar ochronny szczupaka wynosi 50 cm więc tak czy siak facet nie dostosował się do RAPRu.
Ja nie znalazłem RAPR że nie wolno fotografować nie wymiarowych ryb czy znajdujących się w okresie ochronnym, przeciez nic jej się zaraz nie stanie jak se pstrykne zdjęcie i ją zaraz wypuszcze
.....hmmm- Tam Pod zdjęciem chyba pisze że ta rybka żyje i pływa sobie w stawie ....WIĘC NA HUJ TE WIELKIE HALOOOO !!!!! . Wam zawsze na przynęte siadają same wymiarówki . ...Jeszcze raz dla tych wszystkich co mają kłopoty z czytaniem ....RYBKA ŻYJE I PŁYWA SOBIE W STAWIE
.....hmmm- Tam Pod zdjęciem chyba pisze że ta rybka żyje i pływa sobie w stawie ....WIĘC NA HUJ TE WIELKIE HALOOOO !!!!! . Wam zawsze na przynęte siadają same wymiarówki . ...Jeszcze raz dla tych wszystkich co mają kłopoty z czytaniem ....RYBKA ŻYJE I PŁYWA SOBIE W STAWIE
Po pierwsze niepotrzebnie krzyczysz, po drugie niepotrzebnie przeklinasz a po trzecie przeczytaj RAPR jeszcze raz i nie przyznawaj się że nie wiesz że niewymiarowe szczupaki należy niezwłocznie wypuścić do wody (w tym przypadku rzeki a nie jakiegoś STAWU !!!)
"... Fotka i do wody. Ryba nie wygląda na zdychającą! Poza tym nawet jeżeli stan wskazuje na nikłe szanse przeżycia to niekoniecznie jego wina! Mógł wyholować szczupaka na zestaw okoniowy i po dddddddddddłłłłłłłłłłuuuuuuuuuuugim holu ryba jest bardzo zmęczona a koleś łowił okonie zabronisz mu?! Zanim kogoś posądzisz o kłusownictwo to się zastanów, bo to może być POMÓWIENIE! rozumiesz?!"
Nie wiem jak dlugo lowisz ryby, ale na zestaw okoniowy szczupaczka o dlugosi 40 cm i tej postury to przecietnie rozgarniety wedkarz wyholuje w 2 minuty. Wiec o jakim dlugim holu tu piszesz. To nie 1m okaz. I ryba wyglada na zdychajaca (a wg mojego zdania - oczywiscie moge sie mylic - wogole nie zyje)
A robienie zdjec takim rybkom, nawet gdyby mialy byc pozniej wypuszczone to pomijajac pkt 1 ktory napisalem, jest mocno niesmaczne.
Przypon 0.12 i dublet jazi 45, 46 cm na muche. Na zylke 0.10 pod warunkiem ze 40 cm szczupaczek (te na oko ma moze ze 40 dkg) jej nie utnie to hol moze trwac max 2-3 min. Sam lowilem okonie na paprochy na zylke 0.12 - 0.14 i szczupaki 50-60 cm byly przylowami. I byly duzo bardziej wypasione niz ten sledz. Moj znajomy holowal potoka na 0.08 (lowil lipienie na Sanie w pazdzierniku) o dlugosci 50 cm. Wyjal go po okolo 10 min. Fakt ze ryba byla wyczerpana, ale nie porownojmy potoka w gorskiej rzece z 40 cm szczupackiem z malej nizinnej rzeczki.
Jesli lowil okonie, to jestem w 100% przekonany ze 30 cm garbus dalby wieksza szkole niz ten 40 cm szczupaczek.