Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
A jak z wywazeniem? Dowazales zeby nie leciala na 'pysk'? Czy akurat przy tym patyku nie bylo potrzeby? Jak dla mnie dluzszy dolnik jest mniej meczacy niz zle wywazona wedka.
A jak z wywazeniem? Dowazales zeby nie leciala na 'pysk'? Czy akurat przy tym patyku nie bylo potrzeby? Jak dla mnie dluzszy dolnik jest mniej meczacy niz zle wywazona wedka.
także kiedyś skracałem dolnik w Shimano Nexave 14-40 bo jego dlugość nie pozwalala swobodnie operowac kijem ale ja postanowiłem wyważyć kij montując w blank okolo 25g ołowiu w kształcie walca i teraz kijem lowi sie bardzo dobrze nie leci na pysk nie męczy ręki.
Ubyło jej raptem parę gram włókna węglowego i korka. Tak więc nic się nie zmieniło (może 1mm). A teraz mogę swobodnie operować wędziskiem. Bo chyba to jest najważniejsze w spiningu...
Nie zmieniłem odległości między przelotką szczytową a kołowrotkiem. Taki miałem pierwszy plan. Ale okazało się że nie przesunę pierścienia górnego mocującego kołowrotek. Bo jest zamontowany na stałe.
Co do wyważenia wędziska. To tak naprawdę jest to troszkę na wyrost. Bo wędziska trzymasz w miejscu mocowania kołowrotka. Tak więc by wyważyć ją w tym miejscu. To ile byś musiał nałożyć ciężaru w koniec rękojeści. A przecież zależy Ci na lekkości kija.
Wlasciwie Tomek napisales wszystko :)
Skracac mozna, bo czemu nie? Ale pozniej wypadaloby troche pobawic sie z wywazeniem :)
(2013/11/25 20:28)Czasem wędką,która waży 300 gram lepiej się łowi niż tą co waży 100 gram,o ile nie leci na pysk.Skracanie dolników i tych innych bzdetów to wynika tylko z tego,że chyba ktoś ma za dużo wolnego czasu.Taki zabieg jak powyższy nijak się ma do prawidłowego wyważenia wędki.
Wlasciwie Tomek napisales wszystko :)
Skracac mozna, bo czemu nie? Ale pozniej wypadaloby troche pobawic sie z wywazeniem :)
Witam:-).Na pytanie czy trzeba będzie coś poprawić musisz Arturze odpowiedzieć sobie sam,sam wiesz najlepiej jak Tobie się teraz łowi po wykonaniu ww.zabiegu.Aczkolwiek ja nie łowiłem Twoją wędką, więc raczej nic na ten temat nie powiem.Wszyscy raczej dodają kilka-kilkanaście gram ołowiu w dolnik,w celu wyważenia jakiegoś.Więc jak możesz to zdaj relacje jak teraz owa wędka sprawuje się.Pozdrawiam (2013/11/27 13:22)Wlasciwie Tomek napisales wszystko :)
Pewnie kolega ma rację. Dlatego liczę na to że tu ktoś zamieści jakieś fajne propozycje. Jak to zrobić. Bo może i będzie trzeba coś poprawić...
Przy nowej wedce ktora bede robil (bo nie powiem ze robie bo ciagle czekam na pare pierdol) bede koncowke dolnika dociazal takia zatyczka 11g, ewentualnie wloze do srodka blanku jakies dodatkowe obciazenie, cos pomiedzy 10-15g. zobaczy.
Takie dodatkowe obciazenie moze byc np z paleczki tyrolskiej ;) Mozna tez zastosowac korek burnt ktory jest ciezszy niz zwykly. Opcji jest calkiem sporo :)
(2013/11/27 13:35)W tym roku a dokładnie w maju,wysłałem 2 wędki do pracowni w celu zmiany rękojeści korkowej, ponieważ miałem do niej jakieś ale...Wstawiono mi do dwóch wędek ten typowy rezonans.Wedki otrzymałem,odebrałem,niby wszystko ok.Łowiąc od maja do dzisiaj śmiem twierdzić,iż ten rezonans nic się nie różni od zwykłych pirścieni rezonansowych jakie oferuje Dragon,śmiem twierdzić,że Dragon chyba nawet lepiej wyposażył owe kije w ten''niby''rezonans.Do tego odczuwam po pracowni ,że chyba oba kijki lecą bardziej na pysk aniżeli podczas wędkowania oryginalnymi.
Ja tam nie wierze w rezonans ;) Nie mam patyka z rezonansem i nie planuje miec. Jak juz sie cos buduje to lepiej kase przeznaczona na rezonans, przeznaczyc na lepszy blank :)
(2013/11/27 14:53)Mi sie wydaje ze rezonans jest zbedny jak kij jest zbudowany na dobrym blanku:)
Mi sie wydaje ze rezonans jest zbedny jak kij jest zbudowany na dobrym blanku:)
Coś w tym Chłopaki jest:) Ja np. mam tego poppinga na niezbyt wysokim module 47mln PSI, w porównaniu do takiego HM80 z pierścieniami rezonansowymi, a i tak jest czulszy niż patyk dragonowski. Czyli nie ma jak to dobre wykonanie i materiały:)
I wiedza i doswiadczenie :) Jakby nie bylo te MHXy projektuje gosc, ktory projektowal patyki dla Lamiglasa przez 20 czy 30 lat :) I pozniej wychodzi ze taki 47mln PSI jest czulszy niz HM80 (wedlug reklamy Dragona ponad 80mln PSI)
(2013/11/27 15:36)Bo Dragon bierze z kosmosu te swoje mln PSI :) A jak kijek samemu zbudujesz pod dany model kolowrotka na blanku do odpowiedniej metody to az niechce sie odkladac kija:)
Oj kolego akurat z tym się nie zgodzę co napisałeś,że Dragon bierze Bóg wie skąd te swoje ''mln. Psi''Tak się składa,że raczej żaden polski producent nie potrafi stworzyć tak seryjnych kijków,jakie tworzy firma Dragon co jakością praktycznie równają się z pracownią.Może nie dosłownie ale dużo nie odbiegają.Wątpie aby inny producent z polskich film wędkarskich miał wogóle jakikolwiek polot do Dragona pod względem wędek.Pozdrawiam.
Co do PSI to uwazam ze Dragon przesadza, wiecej tam marketingu niz tych PSI. Zadna top of the top firma nie ma kijkow po 80mln PSI lub wiecej, co duzo tlumaczy :)
Dwa, Dragon przeciez nie produkuje blankow/wedek, zamawia tylko u chinczyka wedlug swojej specyfikacji, takze ciezko mowic o jakiejkolwiek produkcji. Maja jakies fabryki? ano nie maja ;)
Co do innych polskich importerow, bo nie producentow, wedek seryjnych to sie zgadzam, nie maja startu do Dragona.
(2013/11/27 16:34)(2013/11/27 16:50)
Oj kolego akurat z tym się nie zgodzę co napisałeś,że Dragon bierze Bóg wie skąd te swoje ''mln. Psi''Tak się składa,że raczej żaden polski producent nie potrafi stworzyć tak seryjnych kijków,jakie tworzy firma Dragon co jakością praktycznie równają się z pracownią.Może nie dosłownie ale dużo nie odbiegają.Wątpie aby inny producent z polskich film wędkarskich miał wogóle jakikolwiek polot do Dragona pod względem wędek.Pozdrawiam.Co do PSI to uwazam ze Dragon przesadza, wiecej tam marketingu niz tych PSI. Zadna top of the top firma nie ma kijkow po 80mln PSI lub wiecej, co duzo tlumaczy :)
Dwa, Dragon przeciez nie produkuje blankow/wedek, zamawia tylko u chinczyka wedlug swojej specyfikacji, takze ciezko mowic o jakiejkolwiek produkcji. Maja jakies fabryki? ano nie maja ;)
Co do innych polskich importerow, bo nie producentow, wedek seryjnych to sie zgadzam, nie maja startu do Dragona.
Paweł tu mamy podobne zdanie ,tylko dragon wszystkie blanki ma z Toraya także czy to made in ''Czajna'' czy coś innego to nie wiem.Wytłumacz mi jedno skąd inni polscy producenci biorą blanki?Skoro do Dragona dzieli ich przepaść cenowa jak i jakościowa?