Zaloguj się do konta

Zbiornik linowy

utworzono: 2013/05/30 20:40
maroxx

Byłem dzisiaj na rybach na łowisku nr 613 gzel. Nastawiłem sie na linka, a brały same krasnopiórki i płotki.  
              nastawiam sie na tą rybę chyba 2 miesiące.

Pomóżcie mi ja wreszcie złowić .
 Jak ją mam zwabić bez nęcenia? Jaka przynęta? Jaka zanęta( domowej roboty, bo nie mam kasy na kupną) pomóżcie proszę :))

jestem początkujący mam 14 lat :) łowie na spławik :)

potrzebne na jutroo :)) dzieki :D
[2013-05-30 20:40]

Jakub Woś

Gdy byłem w Twoim wieku nęciłem tłuczonymi gotowanymi ziemniakami z dodatkiem siekanych rosówek. Łowiłem w oczkach zrobionych pośród grążela żółtego. Przynętę ( rosówkę) kładłem na dnie.
[2013-05-30 20:59]

maroxx

próbowałem dzisiaj cały dzień, ale nic. Jak wielkie były te rosówki te kawałki ?

były efekty tego ?
[2013-05-30 21:02]

fuksowaty

kilka czerwonych lub rasówa zestaw ma lezec i siedziec cichutko nie tupac i poprostu bezruch a napewno zaprocentuje [2013-05-30 22:01]

Micz01

najlepiej wybrać miejsce muliste i przy trzcinkach(albo grążele),nęcić tak jak kolega pisał ziemniaczkami(niezbyt dużo) i pociętymi rasówkami.  Jednodniowe nęcenie to troszkę za krótko,trzeba przez parę dni. Wędkować z rana,albo z wieczora. Powodzenia
[2013-05-30 22:31]

maroxx

dzięki za rady :D :)
[2013-05-30 22:41]

maroxx

jeśli coś jutro podejdzie, to wstawię zdj. :D
[2013-05-30 22:42]

skajpek

Witam . Tym wpisem narobiłeś mi ochoty na jutrzejszy wypad . tez postaram się złowić Lina . bd łowił na czerwonego robaka i kukurydze ewentualnie spróbuje na białego . zanęta to zwykła zanęta uniwersalna . mówisz ze cie nie stać . dragona kosztuje 5.90 przynajmniej u mnie  do tg  trochę kukurydzy  i czerwone robaczki i starczy . nie musisz rozrabiać całej paczki rozrób pół i będziesz miał na 2 razy .  Pozdrawiam i życzę połamania jutro ;)
[2013-05-30 22:54]

maroxx

do wedkarskigo mam z 20 km :D
[2013-05-30 23:02]

skajpek

a no chyba ze tak :D  to ja zanętę domowej roboty  robiłem  taka ogólna . nie wybierałem danego gatunku . Bułka tarta , płatki owsiane , robaki , kukurydza , mozna dolac troche miodu 2/3 łyżeczki , można dodać ziemniaki, makaron, ewentualnie troche zieni zeby kolor był inny  ale to już ewentualnie . Ja swojego najwiekszego lina około 1,5 kg  złowiłem przy trzcinach  około 2 metrow od brzegu.  pamietaj lin lubi siedziec  blisko brzegu czasami nawet  1,5 m od brzegu . powodzenia ;)
[2013-05-30 23:54]

skajpek

Jak jutro uda coś mi się złowić  to się pochwale i zdjęcia wstawię ;)
[2013-05-30 23:55]

maroxx

połamania ! :D
[2013-05-31 09:23]

barrakuda81

Możesz próbować aromatyzować produkty którymi necisz używając np. zwykłego cukru waniliowego czy też wanilinowego albo zwykłego olejku do ciasta o tym zapachu.Trzeba tylko uważać aby nie przesadzić bo to co ty czujesz jako lekki zapach dla ryby może być już wystarczająco mocny.Wanilia sprawdza sie w wielu łowiskach.Jest zapachem uniwersalnym i bywa b.skuteczna na różne gatunki karpiowatych w tym na lina i zwłaszcza na karasia.

Musisz uzbroic się w cierpliwość nęcąc i czekając na branie.Nie syp w miejscówkę za dużo żeby się nie psuło.Do nęcenia dobrze jest też wykorzystać ziarna zbóz np.kukurydza ,pszenica zaparzone lub podgotowane.Wypatruj sznurów drobnych bąbelków na wodzie bo wtedy będziesz pewny że liny przyszły.

Powodzenia.

[2013-05-31 09:27]

skajpek

No moja zasiadka dzisiaj nie udana lina nie było . ale sie nie nudziłem złowiłem karas wielkosci dłoni , 20 krasnopiorek małe ale chociaz cos brało :P  i niestety 2 sumiki karłowate ;/ . niestety bo nie lubie tej ryby bo to szkodnik . ;/  jutro ide na noc na inny staw . i jest tam lin ale nie chce brać ;/ moze jednak uda mi się  coś wyłowić . :) Łowiłem na spławik , przynęta  Prawie na dnie , na jednej wędce czerwony na drugiej biały próbowałem tez na kuku zamiast białego i kanapki  ale nie skutkowało ;/
[2013-05-31 10:49]

kamil11269

Gdy byłem w Twoim wieku nęciłem tłuczonymi gotowanymi ziemniakami z dodatkiem siekanych rosówek. Łowiłem w oczkach zrobionych pośród grążela żółtego. Przynętę ( rosówkę) kładłem na dnie.

I to nie jest głupi pomysł. Pozdrawiam
[2013-05-31 15:00]

lynx

Może za wcześnie zacinasz. Najczęściej jest lin jak nie chce mi się ruszać wędki bo coś tam podnosi bombkę. W zeszłą niedzielę trzy linki na federka ale nie zacinałem az pociągnęło mocniej.
Lin bierze podobnie jak rak tylko rak cały czas bzyka a lin po pewnym czasie walnie jak to mówią do kija.
Weź to pod uwagę.
[2013-05-31 15:18]

mondeo97

Jeżeli masz blisko nad staw to poświeć kilka dni na nęcenie,tj.3-4.Możesz nęcić wszystkim co masz w domu nawet ziemniaki jak zostają z obiadu,możesz mieszać to z kuku chlebem jeśli masz dostęp do domowej śruty to też może być i do tego robactwo powinno się udać. [2013-05-31 16:23]

Bernard51

Na lina trzeba dobrze wyważyć spławik (używam od 0,7-1,2gr)śrucinami aby na głebszej wodzie sie zatapiał, natomiast kiedy hak z przynętą osiądzie na dnie ma tylko kawałek antenki wystawać z wody, w ten czas delikatne brania bedziesz widział (lin bierze bardzo ostrożnie i to lubi się troche pobawić niczym dobrze łyknie). Czym podkarmiać ,tak jak koledzy wyżej napisali ziarno ziemniak kostka i krojone robaki, mogą być gnojaki a na hak 2 biale i ryż ziarnko preparowanego, jak nie masz to 2 czerwone i kuku ziarno z puchy, lin lubi bagrować w mule to w takich miejscach zatoczkach mulistych go szukaj raczej, na płytkiej wodzie do 1,2m i musisz zachować maksymalny spokój.Najlepsze pory to wcześnie z rana skoro świt i wieczorem przy zachodzie słońca do zmroku.  Połamania!
[2013-05-31 17:28]

Sprobuj na lina necenie 2-4 dniowe. Czym? Moze to byc kukurydza, pszenica, ziemniaki.Ja zawsze zanecam tym czym mam raz to jest kuku raz kuku + pszenica itp, nie sypie zbyt duzo, wystarcza 4-5 garstek.Przyjmij sobie stala pore najlepiej pozny wieczor i cierpliwie czekaj az zacznie "bulgotac" woda. Nie zniechecaj sie jezeli po 2-3 dniach nie zlowisz ani jednej sztuki, lin jest dla wedkarzy cierpliwych, probuj az osiagniesz cel i dopiero wtedy poczujesz satysfakcje i frajde ze zlowionego lina.

Czesto jest tak, ze zamiast ladnego prosiaka wezmie piekny karas.

A i najlepsza pora to wczesny ranek przynajmniej u mnie tak jest, wieczorem wyniki duzo gorsze.

[2013-05-31 19:02]

maroxx

na jeziorko mam z 6 km :D kawałek. Będę nęcił ziarnami robakami i kartoflami. Tylko mam problem, jest to zbiornik często odwiedzany przez wędkarzy. Więc bardzo małe szanse mam na to ze nikt akurat przez tydzień nie usiądzie na moim miejscu, które wybrałem. A nęciłbym 2-4 m od brzegu, zaszkodzi to ze tam beda wędkowali inni wedkarze ? [2013-05-31 20:33]

maroxx

:) [2013-05-31 23:42]

maroxx

odpowiedzcie :D
[2013-06-01 12:53]

Na lina trzeba dobrze wyważyć spławik (używam od 0,7-1,2gr)śrucinami aby na głebszej wodzie sie zatapiał, natomiast kiedy hak z przynętą osiądzie na dnie ma tylko kawałek antenki wystawać z wody, w ten czas delikatne brania bedziesz widział (lin bierze bardzo ostrożnie i to lubi się troche pobawić niczym dobrze łyknie). Czym podkarmiać ,tak jak koledzy wyżej napisali ziarno ziemniak kostka i krojone robaki, mogą być gnojaki a na hak 2 biale i ryż ziarnko preparowanego, jak nie masz to 2 czerwone i kuku ziarno z puchy, lin lubi bagrować w mule to w takich miejscach zatoczkach mulistych go szukaj raczej, na płytkiej wodzie do 1,2m i musisz zachować maksymalny spokój.Najlepsze pory to wcześnie z rana skoro świt i wieczorem przy zachodzie słońca do zmroku.  Połamania!

Spławiki 0,7 -1,2 gr do wędki o ciężarze wyrzutowym 60g ? To interesujące połączenie.
[2013-06-01 15:59]

yba

Spławiki 0,7 -1,2 gr do wędki o ciężarze wyrzutowym 60g ? To interesujące połączenie.

Gdzie ty wyczytałeś te 60 g? [2013-06-01 18:04]

Impulse Fish

Ja liny łowię na feedera. Dokładnie zakładam koszyczek + przypon na bocznym troku. Przypon ok 40cm. Haczyk 12.
Najlepiej sprawdziła mi sie zanęta firmy Impulse Fish z serii Gold - Lin - Karaś. Zanętę rozrabiam z Melasą.
Na hak zakładam białego. Zestaw kładę w pobliżu grążeli.

Zobacz film, tam jeszcze to opisałem:https://www.youtube.com/watch?v=YflSRFixu5c
[2013-06-01 18:36]

Impulse Fish

Ja łowie liny na Feedera. Dokładnie koszyczek + przypon na bocznym troku. Hak 12.
Najlepiej sprawdziła mi się zanęta firmy Impulse Fish z serii GOLD. Zanęta dedykowana na Lina i Karasia. Zanętę rozrabiam z Melasą Impulse Fish.
Zestaw kładę w pobliżu grążeli. Jako przynętę zakładam białego.

Zobacz na filmie jak to dokładnie robię: https://www.youtube.com/watch?v=YflSRFixu5c
[2013-06-01 18:42]