Mam pytanie do kolegów którzy łowią na niwce jak wygląda sprawa z rybami czy warto jeździć na ten zbiornik??. Słyszałem, że jest tam dużo ładnego szczupaka zamierzam w tym roku powędkować na tym żwirowisku. Pozdrawiam
Witam ,wedkowałem na tym poraz pierwszy w ubiegłym sezonie byłem tam moze dziesięc razy ,ale było warto.Metoda jaką preferuje to spinning czyli i szczupak którego tam nie brakuje . w tym roku tez tam na pewno zawitam ale tylko zaraz na początku maja i na jesień bo w sezonie wakacyjnym jest to strasznie oblegany zbiornik . Najbardziej denerwujące jest to ze do której zatoczki w której mozna sie spodziewac szczupaka bym nie wszedł stoją zazucone żywcówki przez nikogo nie pilnowane. Ja osobiście ściągam je pierwszym rzutem woblera ,to plaga mięsiarzy z Tarnowa . (2010/03/25 08:05)
No to nieciekawie ale patrzyłem na przepisy obowiązujące w tym roku na niwce i wprowadzono limity ilościowe na szczupaka, sandacza i chyba węgorza. Ryby te można wziąść w ilości 30 szt w ciągu roku więc trochę mięsiarzom się ukruci. Ja też zamierzam jeździć caly maj pózniej podobno zbiornik zarasta zielskiem i też bardzo ciężko coś zdziałać spiningiem. Z tego co słyszałem to niwka jest bardzo często kontrolowana przez SSR wspólnie z policją więc pewnie rybka jest:). (2010/03/25 08:16)
Ryby tam jest mnóstwo , ale osobiście byłem świadkiem i to podczas zawodów w których brałem udział jak goście ciągli piękne karasie ,i karpie ładowali je do bagażnika i wywozili na zmianę .Masakra!!! (2010/03/26 08:28)
Mam pytanie do Ciebie tajnos łowisz może na rabie w okolicach bochni?? jeśli tak to jakie masz efekty? bo jak dla mnie raba jest dość ciężkim łowiskiem. (2010/03/27 08:31)
Ja się wychowałem na rabie łowie tam od 25 roku życia.Jakieś 10-12 lat temu było w rabie mnóstwo ryby ale teraz koszmar, nic się nie spławia nic nie widać.Oprócz paru boleni deczko certy też się trafi raz na ruski rok, plus parę świnek.Klenia, brzany,leszcza sporadycznie się zdarza ale ogólnie szału nie ma.Raba wymarła taka jest prawda a że by do niej dojść to trzeba mieć MACZETE bo to nic innego jak busz...Wina moim zdaniem jest w robieniu stopni na rabie ,dużemu zasoleniu wody,ryba z wisły nie wchodzi na tarło jak dawniej to było z wiosny wchodziła tonami kleń brzana leszcz głównie a teraz nic, ryba nie trze się w rabie nie ma narybku kiedyś było go mnóstwo.Żal mi tej rzeki bo mam do niej wielki sentyment ale raba to już tylko wspomnienia o rybach jak było lata temu.A i jeszcze jedno PZW nie inie interesuje się rabą chce tylko robić dopłaty i ciągnąć kasę a w tym roku Tarnów jeszcze nic nie wpuścił, chyba tylko flote do kieszeni.Jak tak dalej będzie to normą będzie powrót o kiju do domu a rybki będą tylko na zdjęciach............ (2010/05/04 12:20)
Ja łowie bardzo dużo ryby na rabie i może faktycznie nie jest to rzeka z przed dwudziestu lat ale śmieszy mnie to narzekanie ze nie ma w tej rzece ryb . Jest naprawdę dużo świnki sam złowiłem w ubiegłym roku medalowy okaz 52 cm ,jest leszcz i piekne klenie,miętusy a i ładny pstrąg tez się zdarza.A jeśli chodzi o drapieżniki to jest szczupak i mnóstwo boleni .Naprawdę polecam Ci tą rzeke Zawer (2010/05/16 12:06)
Tydzień temu byłem na rabie w majkowicach łowiłem na feedera przynęta biały robak. Po delikatnym braniu wyciągłem brzanę 65 cm nawet jej nie warzyłem żeby jej nie męczyć rybka w dobrej kondycji wróciła do wody:). Na rabie uwielbiam łowić klenie na czereśnie naprawdę super zabawa w sumie przeważnie trafiają się klenie ok 40 cm ale i tak radocha jest wielka. O miętusie też wiele słyszałem tylko z tego co wiem trzeba znać miejscówki a tym już gorzej;/. Pzdr (2010/05/19 16:08)
Ciekawe czy jest dużo klenia w tym roku na rabie ....bo w tamtym roku złapałem tylko kilka na blaszkę takie do 30 cm czyli szproty.Po tej powodzi może raba mnie zadziwi i coś konkretnego się zahaczy.Słyszałem ze pozalewało stawy z karpiami i nie tylko tak ze jest nadzieja na rybska.Na pewno napisze jak tylko zacznę jezdzić na rabe, czekam jak woda opadnie i się wyczyści po tych powodziach.Ale dalej twierdze ze ryb na rabie jak na lekarstwo.... (2010/05/26 23:57)
Mikis77 Na rabie są naprawdę piękne klenie nie wiem gdzie ty wędkujesz ale pięćdziesiątki są a nawet szesc dych się zdarza .Ja klenie łowie na woblerki , a czasem gdy łowie świnki na przepływanke to i na pinkę ładne kleniska się wieszają.Pozdrawiam i mam na dzieje ze mienisz zdanie w tym roku o rabie (2010/06/04 18:42)
Tajnos masz rację ryba na rabie jest tylko trzeba znać miejsca ja mam kilka fajnych miejscówek na klenia niestety w tym roku przez powodz nie połowie pewnie na czeresnie masakra;/ ogólnie uważam że raba nie jest jednak łatwym łowiskiem jeśli chodzi o DS to znacznie lepsze efekty miałem na wiśle.Pzdr (2010/06/05 08:32)
Panowie kiedyś to było ryb na rabie ...Ile ja kleni wyciągłem na chlebuś to tylko jeden Pan Bug wie, czereśnie mniej bo to już nie było sportowo rekreacyjne, to było coś w stylu masarni...ILE KTO CHCIAŁ...!A ile brzan,leszczy cert nie licze bo to chwast w smaku jak papier do tego ościsty nie botycznie.Znajomi mówili mi coś o świnkach połapanych w tamtym roku w Damienicach i na Kontach.Ja łowie bardzo często na spining i jak te powodzie się skończą i woda będzie normalna...pewnie gdzieś w połowie Lipca to zaatakuje rabe jak nigdy i zobaczymy co w rabie piszczy.... (2010/06/07 12:41)
Jak tam panowie sytuacja na rabie ?? był ktoś juz moze ??? ja się wybieram gdy tylko woda będzie klarowna ze spinnem w okolicach Bochni i Cikowic (2010/06/10 17:24)
Witam ,nie czekajcie za raba sie wyklaruje ja byłem na tej mętnej wodzie z czerwonym i naprawdę ryba pięknie bierze .Przede wszystkim łowi sie teraz swinka certa ale pokazała sie naprawde ładna brzana ,tak ze warto posiedzieć kilka godzin nad Rabą (2010/06/18 22:21)
Ja własnie mam zamiar się wybrac , ale ze spinningiem , orientuje sie ktos jak sytuacja z drapieżnikiem wygląda ?? ... A i tak jako bonus : Był ktoś ostatnio nad Dunajcem ??? (2010/06/19 19:44)
Witam Panowie. Jak tam sytuacja na rabie?? Ja zamierzam się wybrać w przyszłym tygodniu na miętusa tylko nie wiem na którym odcinku go szukać.. myślę że w okolicach Bochni. Kojarzycie może jakieś spoko miejscówki na tą rybkę??. Pozdro (2010/10/01 16:22)