Zbiornik Jeziorsko i Warta za tamą

/ 636 odpowiedzi / 53 zdjęć
domin77

bo w polsce jest taka mentalność,jak jest to rzeba brać a że niewolno-trudno w krzakach schowa a nie wypuszczą,gównem ryba by śmierdziała to i tak by wzieli,bo złowił i nie wypuści.Niestety to są jeszcze pozostałości po komunie niestety dużo ludzi sądzi że ryby są niczyje i jak są trzeba brać bo karta oplacona (2013/02/04 18:44)

relocate

Witam. Ogólnie wybrałem sie wczoraj na rybki na rzeke Warte za tamą zbiornika jeziorsko... I  to był fatalna wyprawa a raczej brak mozliwosci polowu  :( . Raz to ze jakis wędkarz takim pieknym  terenowym mercedesem zaorał dojazd ze ciezko było dojsc na pieszo z całym ekwipunkiem ale to jest nic... dochodzać do lini brzegowej nie było miejsca zeby kija zamoczyć. Na odcinku począwszy od tabliczki która zezwala na połow do ok 1 km bylo takie zagęszczenie wędkarzy ze  co ok 4 metry wędkarz szarpiący na przepływanke te płoteczki i uklejki ...na umór -jak typowy mięsożerca . Widok drugiej lini był dosłownie odbiciem lustrzanym :( Ostatecznie wybrałem sie zupełnie dalej i zaczołem swoj sezon z kolega po kiju na warcie ale tym odcinku poza strefa zbiornika jeziorsko :) Zero aktywnosci ryby ..typowa płycizna .. bo przeciez zadna ryba nie ma szans dotrzec dalej bo siedzi w głębokiej wodzie na poczatku rzeki zdominowanej przez  łodziaków :):) hehe Pozdro (2013/02/04 21:27)

owczarki

a dzisiaj pełno wędkarzy z samochodami  przed tamą na warcie  (2013/02/05 15:51)

owczarki

u nas w okolicach miasta  KOŁO rzeka wylewa nawet niema jak podejśćdo wody tagże pozazdrościć otwarcia sezonu przy tamie (2013/02/05 18:19)

u?ytkownik108412

u nas w okolicach miasta  KOŁO rzeka wylewa nawet niema jak podejśćdo wody tagże pozazdrościć otwarcia sezonu przy tamie

Kolego Ty się ciesz, że Warta w Kole ma taki obraz, bo to świadczy, że rzeka naturalnie wylewa, co jest już nie spotykane w górnych partiach rzeki, np w okolicach Sieradza, tutaj naturalne tarliska to historia. NIe ma nic gorszego jak obserwowanie rzeki w "okresach roztopów" jako ciurek płynący poniżej krawędzi koryta. To jest bardzo nie halo. Jeśli wysoki stan utrzyma się do wiosny, no to macie powód do zadowolenia:) (2013/02/05 20:41)

mirek2000

No akurat to wylanie rzeki jest raczej niezbyt naturalne, ponieważ to Jeziorsko spuściło wode ;) (2013/02/05 21:14)

u?ytkownik108412

No akurat to wylanie rzeki jest raczej niezbyt naturalne, ponieważ to Jeziorsko spuściło wode ;)

no przecież , że nie inaczej:) Ale dobre i to, żeby dali wode chociaż do kwietnia (2013/02/05 21:16)

owczarki

krajobraz ciekawy tylko bardzo płytko w sezonie i zero ryb ,sporadyczne pojedyncze brania doprowadzają tu ludzi do szału (2013/02/06 20:11)

u?ytkownik108412

Taka już jest Ta Warta, ale km w nogach i obserwacja wody wynagrodzi nam pięknymi miejscówkami. Jak już wcześniej kilka razy wspominałem jaziorów w Warcie nie brakuje, ja natomiast nastawiam się na brzanę w tym roku, tylko nie wiem, czy ta ryba jeszczew w ogóle jest na odcinku Sieradz-Konin (2013/02/06 20:20)

mirek2000

Fakt mogłaby sie utrzymać tak chociaż na okres tarła.

Powiem wam ze z własnych obserwacji stwierdzam ze ryba we Warcie jest i to naprawde nie mała, piękne jazie, bolenie, leszcze, płocie, sumy. Przynajmniej na moim odcinku czyli kawłek przed koninem od strony Koła. Tylko ze u mnie jest ten problem ze wgl nie ma żadnych krzaczorków na brzegu zeby sie za nimi skryc, brak głowek powiekszosci płycizny. Co ciekawsze miejsca sa okupowane przez wedkarzy.

Latem denerwuje mnie to spuszczanie i zatrzymywanie wody przez jeziorsko, nieraz w ciagu dnia woda potrafi podniesc sie albo obnizyc o 10cm, albo i wiecej...

(2013/02/06 21:35)

u?ytkownik108412

Taki smętny "urok" zaporówek:( Najgorzej macie od lipca, jak zaczyna płynąć zawiesina po zakwicie. Zauważyłem, że w Uniejowie w miesiącach wiosennych woda jest bardzo przejrzysta (te bolenie widziane z mostu można im łuski liczyć:), a od wakacji robi się zupa. Powyżej zapory wiosna i początek lata woda mętna, od sierpnia się klaruje. Pierwsze zjawisko jest skutkiem procesów przebiegających na zalewie, drugie zjawisko jest naturalne. Ja uwielbiam wodę przezroczystą, polaroidy i partyzantkę (2013/02/07 00:14)

owczarki

byłem codziennym bywalcem nad Wartą i nie zauważyłem aż takich ryb spopradycznu jaż 1,5kg i to tylko do połowy maja  na kilku wędkarzy to jak na ten rok kiepścizna  (2013/02/07 15:34)

owczarki

panowie a co wy na to faktycznie tak jest na jeziorsku? bo ja tego nie widziałem

Zbiornik Jeziorsko. Katastrofa ekologiczna.

http://forum.wedkuje.pl/f,zbiornik-jeziorsko-katastrofa-ekologiczna,602629,0.html#0 (2013/02/07 15:39)

u?ytkownik108412

a miejscowy w roli przewodnika zamiast w porę powiadomić inspektorat ochrony środowiska, pzw, policję kogo się da, to siata naszykowana i urządził sobie hurtownię darmowego mięsa. Oczywiste przestępstwo. Jeśli widzimy coś takiego alarmujemy, możemy także robić doraźnie przeręble, ale po to, żeby ryba przeżyła, a nie wylądowała w worku u dziadka. Jak mówi wziął trochę do stawu he he Czy autor filmu jest na tym forum czy filmik wyłowiony z you tube? Chciałbym o coś zapytać (2013/02/07 21:14)

owczarki

filmik opubli8kowano na wedkuje i you tube rzeba by iść za tamtym adresem (2013/02/08 15:25)

odixonex

Jakie macie pytanie słucham??? (2013/02/08 16:11)

owczarki

dlaczego nie poinformowano odrazu odpowiednich służb o tym zdażeniu? (2013/02/08 18:04)

krisstoff77

ty to dobrze sie tam przysluchaj co on mowi Po co gosciowi zdechle ryby A nie gadasz jakies bzdety Tatamarcelka (2013/02/08 21:37)

u?ytkownik108412

ty to dobrze sie tam przysluchaj co on mowi Po co gosciowi zdechle ryby A nie gadasz jakies bzdety Tatamarcelka
hamuj się cacuś. To ty dobrze się wsłuchaj przecież mówi, że nabrał ryb do stawu nie? Poza tym nie zaalarmował żadnych służb, tylko jak mówi "przychodził tu codziennie". Niby po co wąchać zdechłe ryby tak? A siata przy przeręblu to na co na zdechlaki? Tak więc zanim kogoś skrytykujesz hamuj się i jeszcze raz przepuść materiał przez zwoje nerwowe. Jeśli nawet uważasz, że jestes mądrzejszy ode mnie to nie próbuj tego udowadniać bez argumentów 
(2013/02/08 21:47)

odixonex

słuchajcie Panowie...już odpowiadam dlaczego wcześniej nie poinformowano służb...przede wszystkim ten materiał zrobił mój przyjaciel, który nawet nie jest wędkarzem i przez przypadek znalazł się nad jeziorskiem...nakręcił film i jeszcze tego samego dnia mi go pokazał ...faktycznie od razu trzeba było dzwonić po policję lecz tego nie zrobiono...mój przyjaciel nie zdawał sobie być może sprawy w danej chwili z powagi sytuacji. poszliśmy z tym materiałem do pewnego człowieka, który zajmuje się podobnymi sprawami i obiecał uruchomienie wszelkich procedur...I właśnie w połowie stycznia ukazał sie materiał w Expresie Ilustrowanym lecz na tym się skończyło... NIe byliśmy zadowoleni z tempa prac w tym temacie i wtedy stwierdziliśmy, że być może ktoś chce to pozamiatać pod dywan i zdecydowałem się umieścić ten materiał i rozdmuchać sprawę najbardziej jak mozna...aby jak najwięcej ludzi sie tym zainteresowało....
A co do tego dziadka...no faktycznie chodził tam codziennie....pewnie sobie pojedyncze sztuki wyławiał....faktycznie nie poinformowal służb....lecz Panowie to pewnie zwykly miejscowy chłop.....w słusznym wieku....niestety tu potrzeby edukacji....od najmlodszych lat w szkołach...budowa kultury , szacunku do przyrody , mentalności...tego sie nie na bywa od tak.....tu potrzeba olbrzymiej edukacji wśród społeczeństwa i wzorców...czego w tym kraju niestety brakuje....nie winiłbym dziadka do końca za to zdarzenie, a straż ...gdzie była straż, która na pewno zna ten teren bardzo dobrze i wie, że jest tam taka niecka gdzie po spuszczeniu wody z zalewu tak sie dzieje...dlaczego oni nie kontrolowali tego terenu? dlaczego ta niecka nie jest zasypana piachem, aby w przyszłych latach nie dochodziło do podobnych sytuacji..??? bo to wszystko jest jedna klika....zarówno władze pzw jak i inne służby powołane by chronić środowisko mają wszystko głęboko w poważaniu...najważniejsze, że jest tam rezerwat...lecz tylko z nazwy .... pozdrawiam (2013/02/08 22:39)

u?ytkownik108412

słuchajcie Panowie...już odpowiadam dlaczego wcześniej nie poinformowano służb...przede wszystkim ten materiał zrobił mój przyjaciel, który nawet nie jest wędkarzem i przez przypadek znalazł się nad jeziorskiem...nakręcił film i jeszcze tego samego dnia mi go pokazał ...faktycznie od razu trzeba było dzwonić po policję lecz tego nie zrobiono...mój przyjaciel nie zdawał sobie być może sprawy w danej chwili z powagi sytuacji. poszliśmy z tym materiałem do pewnego człowieka, który zajmuje się podobnymi sprawami i obiecał uruchomienie wszelkich procedur...I właśnie w połowie stycznia ukazał sie materiał w Expresie Ilustrowanym lecz na tym się skończyło... NIe byliśmy zadowoleni z tempa prac w tym temacie i wtedy stwierdziliśmy, że być może ktoś chce to pozamiatać pod dywan i zdecydowałem się umieścić ten materiał i rozdmuchać sprawę najbardziej jak mozna...aby jak najwięcej ludzi sie tym zainteresowało....
A co do tego dziadka...no faktycznie chodził tam codziennie....pewnie sobie pojedyncze sztuki wyławiał....faktycznie nie poinformowal służb....lecz Panowie to pewnie zwykly miejscowy chłop.....w słusznym wieku....niestety tu potrzeby edukacji....od najmlodszych lat w szkołach...budowa kultury , szacunku do przyrody , mentalności...tego sie nie na bywa od tak.....tu potrzeba olbrzymiej edukacji wśród społeczeństwa i wzorców...czego w tym kraju niestety brakuje....nie winiłbym dziadka do końca za to zdarzenie, a straż ...gdzie była straż, która na pewno zna ten teren bardzo dobrze i wie, że jest tam taka niecka gdzie po spuszczeniu wody z zalewu tak sie dzieje...dlaczego oni nie kontrolowali tego terenu? dlaczego ta niecka nie jest zasypana piachem, aby w przyszłych latach nie dochodziło do podobnych sytuacji..??? bo to wszystko jest jedna klika....zarówno władze pzw jak i inne służby powołane by chronić środowisko mają wszystko głęboko w poważaniu...najważniejsze, że jest tam rezerwat...lecz tylko z nazwy .... pozdrawiam
dziadziuś na tle reszty strat jest tylko tłem i masz rację, że nie ma co wałkować tematu. Chodziło mi tylko o to, że można było temu zapobiec a przynajmniej zmniejszyć straty. Bez względu na to ilu takich dziadków tam zrobiło swoje, to chodzi o to co tam się stało globalnie, czyli stratę co najmniej jednego rocznika narybku, wg moich szacunków milion może być mało. A z tymi władzami itd wiesz jak u nas jest, pozawiadamiałem dzisiaj wszystko co się dało, ale zobaczysz nikt nie poniesie za to odpowiedzialności taki kraj. A z drugiej strony to ja pitolę nie wiedziałem, że w jeziorsku takie iloścy ryb są, myślałem, że jest pusty a tam tyle narybku. Ciekawe jak z większymi rocznikami
(2013/02/08 22:47)

odixonex

większe sztuki to miejscowi pewnie wcześniej siatami przelecieli.... (2013/02/08 22:56)

odixonex

poza tym u nas w Polsce...to mafia, kolesiostwo itp....dlatego chcę żeby jak najwięcej osób zobaczyło ten filmik (2013/02/08 22:57)

domin77

masakra straszna, może tak być że nikt nie poniesie żadnej kary,miejmy chociaż nadzieję że będzie to nauczka na dalsze lata i juz się to nie powtórzy (2013/02/09 12:54)

owczarki

zastanawiałem się czy oni na tej tamie wogóle o tym wiedzieli co robią i czy wogóle kiedykolwiek zapoznali się z terenem po spuszczeniu wody bo o takich miejscach to jako zarządzający tym terenem powinni wiedzieć i chociażby przez specjalne służby kontrolować (2013/02/09 13:00)