Tomku dojdźmy do konsensu gdy ktoś zaczyna z wedkarstwem sportowym pierw myszli jaką wedkę kupić i teraz mam pytanie lub zagadke jaka to moze być wędka bo nie wieżę ,że to może być bolonka,kończę polemizować i dziekuje za miłą pogawędke jeszcze raz pozdrawiamDarku nie wierzę i Ty tez przeciwko . A co do kupna wędki przez sportowca to się mylisz ,bo zaczynając ze sportem najpierw się kupuję baty i trenuje jako młody adept na uklejka ,później łowi się matchem a na samym końcu kupuje się tyczkę.W moim przypadku musiałem te drogi pominąć gdyż późno zacząłem bawić się w sport ( jak zaczynałem miałem już 31 lat) Choć pierwszą wędką moją był bat 7m xt-Pro Marek to może Ci potwierdzić bo razem kupiliśmy te kije,później miałem matchówkę Shimano 4,20m więc można powiedzieć że ja również te drogi przeszedłem tylko w bardzo przyspieszonych etapach .:) A takie małe pytanko ,jakiś czas temu też uważałeś się za sportowca i startowałeś w zawodach (teraz już ostygłeś) i jakie wędki kupiłeś jako sportowiec ? tyczkę ? (2013/02/15 21:45)
sądząc że to twój kolega to tyczkami dla sportu no ale zawsze można się mylićTo co , myślisz że sportowcy używają tylko tyczek. Jakie to od razu potraficie przypiąć wizerunek sportowca ,sportowiec = tyczka . Również tobie można by było przypiąć łatkę hobbysta=wędka od ruskich i też napiszę że mogę się mylić
Przyznam że jeszczę parę lat w stecz nie pisał bym tego.
Zbiornik Jeziorsko i odcinek za tamą od początku budził kontrowersje wśród wędkarzy i działaczy .To po co to nam , zarybić trzeba za ponad 360 000 ( niestety )zera się zgadzają ,3/4 jest rezerwatem ,rybę wyjadają kormorany , za tamą kłusują.
Może postawmy pytanie, gdyby Okręg Sieradz nie miał tej wody ?czy miał by takie porozumienia ? Jest to brutalna prawda ,ale ten odcinek za tamą jest tym wabikiem .Co ludzie tam wyprawiają to kwestia edukacji ,honoru ,wychowania.
To nie upoważnia do obrażania działaczy ,zresztą w Kołach były lub będą zebrania sprawozdawczo-wyborcze tam proszę się realizować.
W czerwcu jest Walne Zebranie Okręgu Sieradz przedstawcie lub Wasz delegat z Koła projekt aby zrobić tam obręb ochronny.
Tylko nie pytajcie czy na drugi rok będzie Piotrków .
(2013/02/15 22:30)
Zidan spokojnie ,a koledze proponuje zacząć od 9 strony ,jeśli nie załapiesz to jeszcze raz od początku i jeśli nadal nie załapiesz jeszcze raz od 9 strony ,jeśli nadal nie załapiesz to, to dzisiaj zamierzam się nudzić .......może znajdę łopatę ........
(2013/02/16 12:35)
Sam se spieprzaj na stawy jak lubisz moze tam cos zlowisz A po drugie lachudra to z ciebie jest chyba Ja jakos cie nie obrazam w ten sposob Takze jak jestescie kumplami ok
Może i przesadziłem za co przepraszam Zwir73 jest moim kolegą i co z tego.A osoby z ciężkim myśleniem logicznym jak wyjdą z szeregu i powiedzą ile wiedzą trzeba przykrucić.Umnie jest tak jak czegoś niewiem lub NIE ROZUMIE nie wypowiadam się pozdrawiam i przepraszam
(2013/02/16 15:07)Zidan spokojnie ,a koledze proponuje zacząć od 9 strony ,jeśli nie załapiesz to jeszcze raz od początku i jeśli nadal nie załapiesz jeszcze raz od 9 strony ,jeśli nadal nie załapiesz to, to dzisiaj zamierzam się nudzić .......może znajdę łopatę ........
koledzy odbiegacie od tematu a co z tą przyduchą lekturaz ze strony 7 co wy o tym wiecie bo bardziej mnie i moich kolegów to interesuje a nie kłótnie normalnie byście wypili po flaszcze i po kłopocie ja niemam kasy i robię swoje zanęty i nie zazdroszczę nikomu ryb mnie uczono mało wsypać dużo wyciągnąć ....teraz wracam po nastu latach i koszmar gdzie te ryby ? <żeby zrozumieć drugiego musisz spojrzeć z innej strony>
To co ja wiem nic na to nie poradzimy, bo tak się dzieje co roku i musimy się z tym pogodzić. Ale jak widać część ryb umiera z przyduchy, dryga częsc będzie zjedzona przez kormorany trzecia to miesiarze, a i tak wystarczy tej ryby tego nie przerobisz . Bo ludzie odpowiedzialni stawiają na pierwszym miejscu bezpieczenstwo mieszkanców.
(2013/02/16 16:05)
Jeziorsko[1] – zbiornik zaporowy na Warcie, największy akwen i zbiornik retencyjny w regionie łódzkim, o powierzchni 42,3 km² i pojemności 202,8 mln m³.
Położony na pograniczu powiatów poddębickiego, sieradzkiego oraz województwa wielkopolskiego (powiat turecki), między miastem Wartą na południu, a miejscowością Skęczniew na północy, gdzie zlokalizowano zaporę.Zalew wybudowano w 1986 roku w celu regulacji przepływów rzeki i nawadniania użytków rolnych, ponadto spełnia funkcje rekreacyjne i energetyczne. Zapora czołowa zbiornika została wykorzystana do wytwarzania energii w elektrowni wodnej o charakterze przepływowym o mocy 4,89 MW.Południowa część zbiornika stanowi Rezerwat ornitologiczny "Jeziorsko"[2].
Na zbiorniku w 1999 były przeprowadzone motorowodne mistrzostwa Polski, a w 2001 miały miejsce eliminacje do motorowodnych mistrzostw Europy w klasie O-500[3].
Jak widzimy nie ma nic o rybach i wędkarzach ,jest o ptaszkach nawet o motorowodniakach . Brutalna prawda ,nikt tam wędkarzy nie chciał sami się wprosili , wkupili . W Koninie mieli podobną sytuację ryby PZW , ale korbą kręcił kto inny.Byli z telewizji zrobili program oglądalność była jak się to skończyło nie wiem. Mam tylko nadzieje że "Okręg" wywalczy stosowne odszkodowanie ,a osoby mające wpływ na środowisko następnym razem postąpią inaczej. (2013/02/16 18:43)Twój wpis wiele wyjaśnia i może to ostudzi paru zapaleńców.
Wracając do nieszczęsnego odcinka rzeki .
Byliśmy pod koniec roku uczyć się metody bolońskiej ,oczywiście odcinek przy tamie był zajęty ,ale jadąc brzegiem dojechaliśmy do ogrodzenia ,nawet furteczka .Zatopione drzewa utworzyły atrakcyjne zamyłki. Miejsca były wolne może dla tego że graty trzeba było przenieść.Co mnie mile zaskoczyło to brak śmieci dosłownie czyściutko .Połowiliśmy troche rybek, zadowoleni z nowych wędek wróciliśmy do domu.
Rozochoceni pojechaliśmy za dwa tygodnie zastaliśmy paru wędkarzy ale również porządek na brzegu .Wszyscy w stosunku do siebie uprzejmi ,spoko luzik.Tu pozdrawiam chłopaków z Bełchatowa.Nie widziałem aby ktoś wiadrami wynosił ryby.
Tak jak jestem przekonany że Kuzyna kolega ryby wypuścił po zdjęciu do wody ,tak i Zidan wypuścił.No taki "przywilej łowcy" - zdjęcie, ktoś powie za wiele wypuszczać od razu....pewnie można ,można tez kupić wyczynową siatkę aby jak najmniej ucierpiały.
Tak wkurza mnie jak jakiś "nawiedzony eko wędkarz" wrzuca wszystkich do "jednego kosza" szarpakowca razem z łowiącym na przepływankę ,sportowca z mięsiarzem.Nie ma idealnego wędkarza jeden i drugi bawi się kosztem ryb.
Nie popadajmy w skrajności.
(2013/02/16 21:56)Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.