Zawody Spławikowe jaką wędkę zabrać i co łowić??

/ 9 odpowiedzi
Witam to są moje 2 w życiu zawody spławikowe odbędą sie one na kanale żerańskim , co na tych zawodach sie nastawiac bolonke 5 m i z duzym gruntem na duze ryby czy bacik 4 m malutki gruncik i szybkosciowe lowienie ukleji co polecacie według was ... Z góry dzięki.
bluehornet

Bierz obie wędki i patrz , co robią wędkarze na sąsiednich stanowiskach !!! (2011/09/18 13:43)

SeEki

Witam. ja na ukleje robię pół metra grunt i 4 mady na haczyk 10 . A na wieksze ryby 1 kuku i 2 mady. (2011/09/18 13:53)

dario35

Bierz obie wędki i patrz , co robią wędkarze na sąsiednich stanowiskach !!!

zgadza sie, tak zrob od nadmiaru sprzetu glowa nie boli anigdy niewiesz co nad woda sie wydarzy (2011/09/18 16:01)

Kamil999

No,a jak spławikowe to na grunt można?? (2012/01/09 18:47)

fishman13

POLECAŁ BYM BACIKA !!! GDYŻ JEST TO SZYBKIE WĘDKOWANIE A JAK WIADOMO CZAS TO...... ALE OCZYWISCIE ZGADZAM SIE Z KOL.BLUEHORNET OBSERWUJ SASIADÓW !!!POWODZENIA ŻYCZĘ (2012/03/02 08:05)

89krzysztof

A co jeśli każdy z sąsiadów będzie czekał co zrobią jego sąsiedzi ? :) 
A co jeśli sąsiedzi zaczną machać batami dłuższymi i rybę będą trzymać dalej od brzegu ? 
Myślę, że najlepsza będzie indywidualna taktyka. Możesz nastawić się na ukleje. Złowisz ich dajmy na to 30 w trakcie zawodów, będziesz miał 250punktów. Możesz nastawić się na większą rybę. Złowisz jedną i masz 1000 punktów. Ryzykownie, ale kto nie ryzykuje ten nie żyje ;)  (2012/03/02 08:58)

Artur z Ketrzyna

Witam to są moje 2 w życiu zawody spławikowe odbędą sie one na kanale żerańskim , co na tych zawodach sie nastawiac bolonke 5 m i z duzym gruntem na duze ryby czy bacik 4 m malutki gruncik i szybkosciowe lowienie ukleji co polecacie według was ... Z góry dzięki.

Chcąc, uczestniczyć w zawodach wędkarskich, musisz po woli inwestować w sprzęt wędkarski i to nie byle jaki. Zawsze zabieraj ze sobą praktycznie cały swój ekwipunek. Bo nie wiesz jakie warunki zastaniesz nad łowiskiem, i tak naprawdę na który sprzęt będziesz poławiał. Do bacika musisz sobie dorobić kilka kompletów spławikowych, pod względem czułości jak i wytrzymałości, jak i gatunku poławianych ryb, oraz nurtu w łowisku. Takie gotowe zestawy pozwolą ci szybko przystosować do nowego łowiska. Zalecane jest też odwiedzić te łowisko przed zawodami, co pozwoli ci przeprowadzić rekonesans, jak i zaczerpnąć wiedzy u miejscowych wędkarzy na temat tego akwenu. Taka wiedza jest bardzo przydatna na zawodach, i pozwala wstępnie przygotować odpowiedni sprzęt jak i opracować strategię. (2012/03/02 09:14)

MrCrasny

Trzeba inwestować sukcesywnie- to fakt. Ale bez sensu jest zabierać cały majdan ze sobą nad wodę. Weź góra dwie wędki o różnej długości i wytrzymałości (do łapania przy brzegu i ew. trochę dalej- jeśli chodzi o kanał Żerański to kilka razy się spotkałem z tym iż praktycznie "pod nogami" stały ładne karasie które bez problemu chwytałem na 4 metrowy bat), odpowiednio wcześniej przygotuj sobie przypony (też różnej długości), no i resztę tzn. spławiki, ciężarki. W swoim ekwipunku zostaw sobie największą ilość miejsca na zanętę- odpowiednia zanęta to sprawa kluczowa na zawodach. (2012/03/02 10:44)

fishman13

KOLEGO!!!JAK SPŁAWIK TO SPŁAWIK NIE GRUNT !!! (2012/03/03 19:17)