No cóż brałem udział, ale z łódki. To jest dośc proste. Po złowieniu ryby (kilku ryb) wrzucasz do siatki i podnosisz chorągiewkę - to sygnał do łódki sędziowskiej do podpłynięcia (jak sędzia daleko to pozostaje komórka).
Na lądzie.... Znajomy brał udział i było to nieporozumienie. Mała liczba sędziów powodowała duże problemy. Zawodnicy po złowieniu ryby byli "przywiązani" do siatki schowanej w wodzie. BYły przypadki wypuszczenia ryb po bezskutecznym oczekiwaniu na sędziego. Niektórzy biegali z siatką modląc się coby znaleźc arbitra i żeby ryba nie zdechła.... :-(.
Tak naprawdę ciężko takie zawody zrobic bez generowania większych kosztów. Wyjścia w zasadzie są dwa:
- zawodnicy dostają przymiar i mały aparat cyfrowy;
- obsada sędziowska jest znaczna, najlepiej tak jak pisałeś: 1 : 1
Można ewentualnie zmniejszyc obsadę sędziowską, podzielić na sektory i wyposażyć w komórki, ale z góry im współczuję i życzę dobrej kondycji niezbędnej do biegania przez pokrzywy :-)
(2010/04/19 13:52)mam pytanie kiedy są jakieś zawody wedkarskie w okręgu pęczniewskim najlepiej na spining
(2010/04/19 20:10)Spinnigisto1988 nie bardzo rozumiem. Stoicie w jednym miejscu? Czy po złapaniu ryby sędzia to widzi i podbiega do siatki? Duże sa u Was te sektory? Możesz trochę szerzej wyjaśnić?
Stawarz - wątpię czy to się uda zwłaszcza w przypadku okoni, które często się łapie w zbliżonej, ba - w identycznej wielkości. W ten sposób można kilka sztuk pomnożyć do kilkunastu..... (pomijam już kwestie jakości zdjęć i już widzę te protesty)
(2010/04/21 14:51)Dzięki spinningiście1988 przypomniałem sobie o zawodach sprzed kilku lat na Sanie.
A więc wyjście jest takie:
1. Połowa zawodnicy dostaje numerki np. A1, B1, C1, D1 itd... a do nich reszta jest dolosowywana z numerkami A2, B2, C2, D2 itd... Zawodnicy tworzą pary (np. A1 + A2) i mają obowiązek wędkować wspólnie a także robić fotki rybom, mierzyć ich sobie nawzajem i wpisywać do otrzymanych kart.
2. W celu uniknięcia nieporozumień prze pierwszą połowę tury przewodnikiem jest zawodnik A1, a drugą A2 (tak jak to jest z łódki).
3. W przypadku, gdy prowadzona jest klasyfikacja drużynowa należy tworzyć pary mieszane
To tyle
(2010/04/23 08:37)