Zawody - jak zacząć?

/ 32 odpowiedzi
patryk-kociemba

muszę zorientować się jakie zanęty na jakie ryby poczytać regulaminy i i zdobywać doświadczenie. to chyba wszystko?

Powiem ci tak ja na moje pierwsze zawody miałem bata 7 m, jedno male wiaderko. Najważniejsze jest pojechać i złapać na początek bakcyla,reszta przyjdzie z czasem.

Jeżeli chodzi o teroię to wychowałem się na filmach Górka oraz glina natura( filmy o łowieniu na jeziorach).

pozdrawiam

(2015/02/07 14:10)

ola86

A gdzie jest .

Gruntomierz.

Siatka do przetrzymywania ryb.

Podbierak. (2015/02/07 14:27)

slawomir66

Ktoś wyżej już dobrze podpowiedział. Wybierz się kilka razy na zawody jako kibic, patrz, podglądaj i ucz się a reszta sama przyjdzie.
Poza tym proponuję lekturę. Pod poniższym linkiem są zasady organizacji sportu wędkarskiego. Jest też tam regulamin zawodów spławikowych, gdzie w szczegółach opisano wszystko o tych zawodach.
http://www.pzw.org.pl/gks/wiadomosci/29812/67/zasady_organizacji_sportu_wedkarskiego_w_pzw_od_1012015_r (2015/02/07 19:41)

Artur z Ketrzyna

Długość siatki to 3,5 metra.Od 2014 miała być 4 metrowa ale pozostało 3,5.Na razie nie ma informacji o zmianie.Na szczeblu Koła są przeważnie zawody amatorskie i ten regulamin nie obowiązuje.Trudno bowiem od wszystkich zawodników wymagać obowiązującego wyposażenia.W moim kole chyba tylko pięć osób ma wyposażenie umożliwiające startowanie w zawodach kwalifikowanych.

Dla mne stosowanie takich siatek jest uciążliwe. 2 m, to już wieki kondon...
Byłem na zawodach na J. Długim. Maksymalna ilość ryb nie przekroczyła 1 kg. I do tego, takie wielkie...
Faktycznie, jest to wielce zrozumiałe stosowanie takich długich siatek...

Dlatego, mało kto takie siatki używa...
I pewnie wywołałem kontrowersje.

Ja uważam że siatki 2-2,5 m są naprawdę wystarczające nawet na zawody. Zwłaszcza na takich rybnych łowiskach... (2015/02/08 08:52)

Zielan

To mało widziałeś. Bardzo często siatka 2m jest za krótka by ryby mogły w miarę bezpiecznie przetrwać do końca tury. Szczególnie latem kiedy woda na brzegu jest bardzo ciepła.  (2015/02/08 09:21)

patryk-kociemba

To mało widziałeś. Bardzo często siatka 2m jest za krótka by ryby mogły w miarę bezpiecznie przetrwać do końca tury. Szczególnie latem kiedy woda na brzegu jest bardzo ciepła. 

Zgadzam się z tobą, sam zamieniłem 2 metrową siatkę na 4 metry ponieważ na łowiskach przy brzegu stosunkowo płytko bywa i ryby się męczyły. (2015/02/08 09:31)

Artur z Ketrzyna

To mało widziałeś. Bardzo często siatka 2m jest za krótka by ryby mogły w miarę bezpiecznie przetrwać do końca tury. Szczególnie latem kiedy woda na brzegu jest bardzo ciepła. 

Zgadzam się z tobą, sam zamieniłem 2 metrową siatkę na 4 metry ponieważ na łowiskach przy brzegu stosunkowo płytko bywa i ryby się męczyły.

To fakt, są takie miejsca, gdzie długa siatka jest wskazana.
Ja takie płycizny omijam. Na zawodach jesteś skazany na wylosowaną miejscówkę. Ale w naszym kole organizujemy zawody na kanałach. Czyli brzeg jest strony (umiarkowanie stromy) i zazwyczaj siatka 2 m śmiało wystarczy. (2015/02/09 07:59)