Zauber CF

/ 19 odpowiedzi
Cześć. Zastanawiam się nad kupnem tej wersji kołowrotka. Może mi ktoś powiedzieć czy oprócz korbki zmieniono coś jeszcze w stosunku do podstawowego modelu? Bo jeśli nie to czy warto za korbkę dokładać prawie stówę.
prymus171083

Kolego w starym zauberze największy problem to składana korbka która dostawała luzy. W chinach robią w tej samej fabryce Ryobi Spro reda Zaubera I Team dragona fd900iz. Ja bym brał dragona skręcana rączka brak problemów z luzami i 5 lat gwarancji tylko poszukaj w sklepach stacjonarnych bo chińczyki trafiają się źle spasowane. Mam nadzieje że trochę wyjaśniłem. (2014/02/04 17:40)

szulon1

pytanie bylo o ryobi zaubera cf a nie starego zaubera z nowa raczka.tak zauber cf ma Carbonowa raczke i oplot rotora.krecenie nim to bajka,zero luzow,swietnie wyglada i ma 2 szpule aluminiowe.kolega ma racje dragon daje 5 lat gwarancji,ale dragon to Dragon,ryobi to Ryobi.Moge polecic na 100% (2014/02/04 18:12)

mario84

rolka w cf nie jest osłonięta jak było w zwykłym (2014/02/04 18:47)

peter78

Witam,jesli chodzi o zmiany w porownaniu ze starszym modelem to nie moge sie wypowiedziec,nie mialem.Nowego cf posiadam i z czystym sumieniem moge go polecic.Rok intensywnego spiningowania,zadnych oznak zuzycia.      (2014/02/06 16:59)

Krzychuu

nie tak dawno, bo we wtorek (4.02) , miałem przyjemność dotknąć, pokręcić Zauberem CF i tym zwykłym. Kolosalna różnica. Nie wgłębiałem się w szczegóły czym się różnią, ale zwykłego nie kupiłbym mając do wyboru CF. (2014/02/07 08:29)

lasvegas

Zauber CF- bajka. Od tego roku dostępna będzie również Arcica CF na 9-ci łożyskach, ciekaw jestem tego młynka. (2014/02/07 15:45)

lasvegas

ARCTICA, klawisz zgubiłem :) (2014/02/07 15:48)

u?ytkownik168824

Jeżeli chodzi o Zaubera i Zaubera CF , to żadnej różnicy nie ma poza zmianami wizualnymi i korbką. (2014/02/07 16:56)

u?ytkownik168824

pytanie bylo o ryobi zaubera cf a nie starego zaubera z nowa raczka.tak zauber cf ma Carbonowa raczke i oplot rotora.krecenie nim to bajka,zero luzow,swietnie wyglada i ma 2 szpule aluminiowe.kolega ma racje dragon daje 5 lat gwarancji,ale dragon to Dragon,ryobi to Ryobi.Moge polecic na 100%

Niestety ale szpula zapasowa jest za dopłatą,tak jak to miało miejsce przy starszej wersji

(2014/02/07 16:59)

tstaros

Jeżeli chodzi o Zaubera i Zaubera CF , to żadnej różnicy nie ma poza zmianami wizualnymi i korbką.

CF ma chyba też jedno łożysko więcej.
                                    (2015/12/03 10:27)

kazekkaczor

Używam Zaubera w wersji CF od roku i nie mogę o nim złego słowa powiedzieć. Pomimo że posiadam go w rozmiarze 2000 (kupowałem go z myślą o połowie pstrąga) to nie raz przy wyprawach no okonie i sandacze na wisłę i san zdarzyło mi się używać go do ciężkich woblerów i dużych gum na główkach nawet do 20 gram i kręcioł dawał sobie z nimi radę. Co do rolki to faktycznie podobno są z nią problemy, aczkolwiek ja prewencyjnie i nie tylko w tym kołowrotku co jakiś czas od muchuję rolkę sprężonym powietrzem i daję kroplę oleju maszynowego i rolka śmiga bez oporu. Co do korby wykonanej z włókna węglowego to prezentuje się rewelacyjnie choć przy cięższych przynętach sprawia wrażenie nie zbyt trwałej (tj. ma się wrażenie jakby się uginała) ale myślę że głównie to przez moje nie właściwe stosowanie rozmiaru kołowrotka do metody połowu. Co do gwarancji to jeżeli kupisz RYOBI z dystrybucji DRAGONA to również będziesz miał na niego 5 lat gwarancji ( Jak to ma miejsce w moim przypadku ). Natomiast młynki których dystrybutorem jest KONGER mają bodajże rok gwarancji ( czyli coś takiego jak bliźniacze SPRO ). Co do szpuli zapasowej to nie spotkałem się aby szpula zapasowa była dawana w komplecie ani u Dragona ani w Kongerze. Czasami na allegro lub w sklepach wędkarskich spotykałem Zaubery do których dodawano szpule gratis ale były to oferty zazwyczaj o około 30-40 zł droższe od cen samych kołowrotków lub koszt ich wysyłki wahał się w tych granicach :) Szpulę dokupić można chyba w każdym ze sklepów wędkarskich który ma w swojej ofercie sprzęt RYOBI. Koszt takiej szpuli mieści się w przedziale 30-45 zł ( u mnie w lokalnym sklepie wędkarskim jej koszt to 31,99 bez względu na rozmiar, więc dokupiłem od razu 3 sztuki) (2015/12/03 12:00)

piter13

Ryobi od KONGERA również ma 5 lat gwarancji, kolego. (2015/12/04 07:28)

Marczak

pytanie bylo o ryobi zaubera cf a nie starego zaubera z nowa raczka.tak zauber cf ma Carbonowa raczke i oplot rotora.krecenie nim to bajka,zero luzow,swietnie wyglada i ma 2 szpule aluminiowe.kolega ma racje dragon daje 5 lat gwarancji,ale dragon to Dragon,ryobi to Ryobi.Moge polecic na 100%

Każdym nowym młynkiem bajecznie się kręci. (2015/12/04 11:28)

kazekkaczor

Być może nie zgłębiałem dokładnie tematu gwarancji jaką udziela KONGER, aczkolwiek z ciekawości sprawdziłem katalog w/w firmy na rok 2015 i pisze że jest tylko rok gwarancji. Lecz co nie znaczy że nic w ciągu roku się w tym temacie nie zmieniło. (2015/12/24 09:25)

KowalQ

Otrzymałem właśnie Zaubera CF. Czy u was też jest luz na szpuli, którą można ruszać góra - dół około 2-3mm? Tak samo jest ze można szpule obrócić o jakieś 2mm. Po zablokowaniu Kołowrotka ręką, rączka ma delikatny wyczuwalny luz ale taki ze ledwo się ruszy. Bardziej to czuć w ręku niż widać. Czy opisane rzeczy są normalnym zjawiskiem?   (2016/01/05 16:13)

Pike000

Tak samo jest w zwykłym zauberku. (2016/01/05 16:34)

KowalQ

Dzięki. Myślałem że dostałem wadliwy egzemplarz.  (2016/01/05 16:39)

KowalQ

Potrzebuję zdjęcie po odkręceniu kabłąka  w miejscu zaznaczonym na czerwono. (2016/01/12 15:33)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.