Zatrzęsienie szczeniaków

/ 5 odpowiedzi
czy może ktoś zauważył zachwianie równowagi biol.na rzece Bzurze.Morze mi sie tylko wydaje ale zdaje się ze trochę dużo jest w rzece drapieżnika -cieszy to spinningowcze ale martwi wędkarzy.Niestety okazy sa niemal jednakowe czyli szczupak-ok 40-50 cm boleń-jak i kleń 25 cm i tu wyjątek bo pojawiły sie duże okonie w rzece.Haczyków nie nastarczę jak w trakcie zaciągania zestawu będą tak pobijały szczupaki.Morze ktoś sie zna i odpowie czy sytuacja tz.białej ryby w rzece ma szansę do powrotu do normalności i czy eko system sam wyeliminuje nadmiar żarłocznego drapieżnika
Bop

nadmiarem szczupaków zajmą się pseudowędkarze i to w szybkim tempie. (2009/07/28 11:17)

u?ytkownik7474

wydaje mi się, że nie powinno być z tym problemu aby wszystko wróciło do równowagi. Taki szczupak będzie trzebił wszystko co napotka nie pomijając osobników swojego gatunku. Tak już ma większość drapieżników. Na pewno potrwa to trochę czasu ale taka równowaga prędzej czy później nastąpi. Problemem mogą być jedynie gatunki typu sumik amerykański czy trawianka bo to jest syf z poza naszych wód i ma niesamowite zdolności reprodukcyjne. (2009/07/28 11:22)

u?ytkownik13699

Nie martwiłbym się o zachowanie równowagi, jeżeli chodzi o nadmiar ryb drapieżnych.

Po pierwsze, ryby drapieżne same się przetrzebią podczas konkurencji pokarmowej.

Po drugie, rybom drapieżnym będzie się trudniej wycierać, niż rybom spokojnego żeru

Po trzecie i najważniejsze !!! Ryby drapieżne spłyną w dół rzeki za poszukiwaniem białorybu i wstąpią do rzek większych, gdzie nadmiaru na 100 % nie ma. A w tym czasie populacja ryb spokojnego żeru odbuduje się w miejscach przebywania dzisiejszych drapieżników.

Pozdrawiam (2009/07/28 14:53)

santserwis

trochę sie uspokoiłem ale jestem ciekaw jak długo muszę czekać by przejść się w dzień na spławik aby był jakiś efekt.Teraz pozostaje wędkowanie nocą lub łowienie na białego- uklejek i to też frajda .Płoć leszcz czy inna biała ryba na spławik to bez porównania JESZCZE Z LEKKIM SPRZĘTEM .... muszę Was zaskoczyć bo widzę spinorów i starszych i młodszych i zauważam pewną poprawę kultury - nie centymetry a waga - szczupaka aby wziąć - (bo np mój syn bardzo lubi jeść) to JA JAK ZŁAPIE TO min 1 kg - tak miej więcej zachowują sie ci których widziałem i dzieci i dorośli Ale czasem są 2 szt wiec nieprzejedzenia więc co chlup i tyle... a co robią ci co biorą 35-40 cm szczupce - chyba ich nie zjadają bo 2x większy to już wiele zachodu z ością A MNIEJSZE TO JA NIE WIEM . (2009/07/28 15:24)

wojtunio64

Nie mamy się czym przejmowac.Szczupak ruszył się po ostatnich większych wodach. Kilka dni i się rozejdzie a białej ryby to jest.Oglądałem z mostu przez 20 minut i byłem zaskoczony ilością i wielkością naszych rybek . (2009/07/28 19:18)