Zaloguj się do konta

Zarybianie prywatnego stawu.

utworzono: 2019/02/08 15:58
witek2005

Posiadam staw, który w tej chwili właściwie można nazwać jeziorem, ponieważ podczas kopania w ostatnich etapach wybiło źródło;) Od razu mówię że kwestie prawne są już załatwione więc nie o tym. Podam dane: staw ma kształt mocno zaokrąglonego prostokąta o wymiarach 25x20m, głębokość do 6 m na środku, prawie 2/3 linii brzegowej w trzcinie i pałce wodnej. Dno gliniaste lub muliste, w jednym miejscu na małej powierzchni piaszczyste, odrobina rzęsy wodnej. Zamierzam zarybić go na wiosnę, oto moja propozycja: -Płoć 5-7 cm 3-4 kg -Leszcz 10 cm 3 kg -okoń 5-7 cm 1-2 kg -Karaś pospolity 7-10 cm 15 szt -Amur 1-2 szt -Lin 10 cm 2 kg -Węgorz 20 cm 20 szt W przyszłości ok 10 szczupaków W jeziorku jest trochę ciernika, chruścik, ślimaki, larwy komarów oczywiście i sporo planktonu. Proszę o pomoc.  [2019-02-08 15:58]

tomwas

Cześć, nie za bardzo się znam na zarybianiu małych akwenów wodnych, ale z doświadczenia kolegi mogę zasugerować parę spraw. Po pierwsze nie zwlekaj ze szczupakiem, one pozwolą utrzymać równowagę i nie dopuszczą do karłowacenia na przykład karasi. Po drugie nie wiem czy płoć i leszcz to dobry pomysł, jak się rozplenią będziesz je łowił do znudzenia, one są zawsze pierwsze do przynęty (no chyba że nie masz zamiaru łowić w swoim stawie). Życzę powodzenia w tworzeniu fajnej zabawy. [2019-02-09 13:14]

ogtw

Nie zapomnij o sumiku karłowatym. [2019-02-09 14:34]

witek2005

Hmmm, co do szczupaka, to nie jestem pewien, ponieważ ryby które będę wpuszczał będą miały od 5 do 13 cm, a szczupaki są jedynie od 13 cm. A sumika oczywiście nie wpuszczę. [2019-02-10 23:19]

Dawid Figura

Witaj szanowny kolego wędkarzu.W swoim stawie możesz wpuścić wszystko co ci się podoba.Ja podzielę się jednak jak to było ze mną i z moim stawem.Wpuściłem karpia i amura gdyż na moich łowiskach brakuję tych ryb i bardzo lubię je łowić,właśnie polecam wpuszczanie takich ryb do swojego stawu których nie jesteśmy wstanie złowić na naszych łowiskach Pzw tzw 'Ryb wymagających" do których napewno zaliczy się lin.Przedewszystkim jednak zasugerował bym ci ryby które najbardziej lubisz łowić bo jeśli jest tak jak mówisz i w stawie wjest głębokości w najgłębszym miejsu 6m to śmiało możesz tam trzymać każdą rybę. PS Nie wpuszczaj Karasi chyba że chcesz mieć żywca na jesień czy na majówkę w innym wypadku nie cholerstwo się szybko rozmnoża.Jazgarza i sumika karłowatego nigdy!Pozdrawiam serdecznie połamania kija (;
[2019-02-11 18:22]

z@mela

najwazniejsze ryby w każdym stawie to karp ajjj ta waleczność i wrodzony spryt , nadrybia masa te 2 zaje...ste wąsiki i kopara zamiast paszczy podwojna radocha przy wiekszym karpiu heh , amur no II orzeszek bez którego nie ,może byc stawu no jak żywa kosiarka to jak wielki brzuch przy tarmosie - robi polowe roboty , sumik karłowaty jego także nie powinno zabraknąć bo jest smacznny plenny i taki egzotyczny , kolejna ryba niezbedna w takim stawie to tołpyga ta pięęęękna rybya wrecz idealnie nadaje się do polskich wód będąc żywym filtrem oczywiśćie warto pamiętać o czebaczkach amurskich i kilku innych małych rybkach .

Na powaznie zrobisz co będziesz uważał za słuszne ale wystrzeaj się gatunków które wymieniłem wyżej b o to najwieksze kur....stwo polskich wód karp i amur to najwieksze gówno jakie mogło się nam trafić i o ile w stawie czy basenie może sobie to coś pływac bo tam jak woda zgęstnieje to kit z tym o tyle juz na wodach uzytkowych te ryby robią same szkody a za nimi idzie ekipa karpiorzy którzy z regóły też bystrością nie grzesza - wywózki , zakarpoienia i namioty heh.

Za chwile okres rozrodczy większośći gatunków więc jak zdązysz wpóścić to istnieje duża szansa że się wytrą aa i pamietaj o podstawowych rybach kiełb , słonecznica , karaś pospolity , płoć , wzdręga , krąp , szczupak/okoń [2019-02-11 20:15]

adeac

Cześć, ja mam staw o wielkości 25x50m, do 3 m głębokości. Twój staw mimo głębokości jest mały. Z własnego doświadczenia wiem, że warto odczekać aż w stawie odrodzi się roślinność, bo bez tego łatwo o przyduchę. Jeśli chodzi o ryby- okonia odpuść, to chwast który będzie się intensywnie mnożył, z sczupakiem poczekaj minimum 2 lata i wpuść tylko jedną sztukę- inaczej po pewnym czasie będziesz miał tylko szczupaki, węgorz na początek to też nie jest dobry pomysł. Ogólnie odradzam Ci drapieżniki na początku, po pewnym czasie po jednej sztuce z gatunku warto wpuścić. Amura wpuść dopiero po tym jak roślinność się rozwinie. [2019-02-11 20:18]

adeac

Cześć, ja mam staw o wielkości 25x50m, do 3 m głębokości. Twój staw mimo głębokości jest mały. Z własnego doświadczenia wiem, że warto odczekać aż w stawie odrodzi się roślinność, bo bez tego łatwo o przyduchę. Jeśli chodzi o ryby- okonia odpuść, to chwast który będzie się intensywnie mnożył, z sczupakiem poczekaj minimum 2 lata i wpuść tylko jedną sztukę- inaczej po pewnym czasie będziesz miał tylko szczupaki, węgorz na początek to też nie jest dobry pomysł. Ogólnie odradzam Ci drapieżniki na początku, po pewnym czasie po jednej sztuce z gatunku warto wpuścić. Amura wpuść dopiero po tym jak roślinność się rozwinie. [2019-02-11 20:21]

witek2005

Dzięki za rady. Co do roślinności to ok 5-7 procent stawu to zielsko wynurzone. A okoń może i się rozpleni, ale poprostu lubię tę rybę:) [2019-02-12 00:07]

z@mela

to bardzo mało roślin ale może sie rozrosną , są one podstawą w kazdym zbiorniku PODSTAWĄ to dzięki roslinom nie ma przyduchu zimą , jest to miejsce odbywania tarła i schronienia dla wylęgu/narybku. Nie radze wpuszczać kitajskich ryb , śliń wodnych karpi i amurów bo to będzie koniec tego stawu w sensie równowagi bo paszoryb przezyje nawet w beczce i będzie się tam czul świetnie nie zważając na inne normalne ryby :) [2019-02-12 19:38]

Kabi

To ja może też się podłączę do wątku ;) Widzę , że zamierzasz zarybić stawek na wiosnę => super , pytanie tylko czy odpowiednimi gatunkami ??  Tak się składa , że kilka stawów podobnej wlk. przerabiałem i mogę napisać jak uważam , że będzie... Zacznijmy od początku płoć, leszcz , okoń . Widzę , że chcesz typowo ,,rodzimą'' obsadę. Do takiej wody przede wszystkim NIE - okoń  (chyba , że 1 wyrośnięta sztuka) , wbrew pozorom rozmnoży  się i skarłowacieje (głęb. ok ale nie powierzchnia) Płoć może być , będziesz miał dużo małych płoteczek , które posłużą za pokarm drapieżnikowi , Leszcz ?? W podobnej wlk. stawie mieliśmy leszcze tyle tylko , że staw do 2m głęb. i było ok , a to dla tego , że się nie wytarły , jednakże znam przypadek , gdzie leszcz w stawie się wytarł i była plaga małych leszczaków , jako że ten szeroki , to tylko przez krótki okres jest pożywieniem drapieżników , a potem tylko rośnie ... i to powoli :/ Karaś pospolity jak najbardziej na TAK (dużo) pilnuj by nie wpuścić srebrzystego. Amur 1-2 szt. spoko (masz pałkę wodną i trzcinę , zatem git) Lin -TAK , węgorz też nie przeszkadza. Jednakże co do szczupaka w przyszłości- NIE , tylko 1 sztuka !! Najlepiej nieduży ok 20-30cm i odławiać jak urośnie ( jak dla mnie ok 2kg je już całkiem duże rybki) . W momencie gdy wpuścisz szczupaki zepsujesz cały staw i  z wielogatunkowego stawu będziesz miał wodę szczupakową z pojedyńczymi eglemplarzami większych ryb. Jako , że nie masz karpi brudzących wodę podejrzewam , że wszystkie gatunki (oprócz amura i węgorza) Ci się wytrą w stawie. Zachęcam do przeczytania  o moim stawie http://www.narybki.net/forum/viewthread.php?thread_id=15135&rowstart=0 , Jestem również na YT (KrzysztoFisherman) Tam też z czasem co nie co się pokaże. A o leszczach możesz sobie przeczytać ten wątek http://www.narybki.net/forum/viewthread.php?thread_id=2853 Myślę , że pomoże to Tobie w podjęciu decyzji odnośnie zarybienia. [2019-02-26 21:44]