Zaloguj się do konta

Zarybianie stawów

utworzono: 2013/09/13 20:17
rafi256

Witam.

Posiadam dwa stawy do których wpuściłem troszkę ryb.

1. Wymiary: 50x25m , głębokość max1,2-1,5 m  + 0,5m zamulenia, + 0,5m brak wody po suszy.  W czerwcu-lipcu wpuszczonych tam zostało okolo 10 sumików (2-4 cm) początku sierpnia sum miał 15-20 cm, wiekszosc ryb to tzw bąki, wpuszczone razem z sumami były 3-5 amurów  15-20 karpi, tołpyga , leszcz,lin  ( do tej pory udało sie złapać karpia i suma - na bata , tak to same bączki )  . Pytanie brzmi czy nie ma tam zbyt dużej ilości sumów ?  Oraz czy ryby maja szanse na przezycie zimy ? i nie chodzi tu o bączki bo te były zawsze i zawsze przeżyły .
Udało się jeszcze złapać coś podobnego do wzdręgi - nawet nie wiem czy ktoś kiedys wpuszczał ....  była to ryba identyczna kształtem do bąka lecz była bardzie zółta i miała pomarańczowe płetwy - możliwe ze coś sie pokrzyzowało ? np bąk i karaś ?

2. Wymiary 35x20, obecna głębokość 1,5-2m + 1m brak wody , nie ma zamulenia ( jesli jest to niewielkie - rok temu był wybierany doszczętnie ). Tutaj zostało wpuszczone mniej rybek i 1 sum - własnie ten złapany w tym wiekszym stawie, trochę bąków - wytarły się i było ich sporo i to cos podobnego do wzdregi . Pytanie to samo  czy rybki mają szanse przezimować ? 

Ryby w obu stawach są obecnie dokarmiane ( pszenica+kukurydza - i jakieś tam resztki chleba co 2-3 tyg )

Czytałem coś ze powinno się natlenić staw ale raczej nie wchodzi w gre zadne kupno filtrów , może sprężarą ? ( zart ) ;p 

Będę potrzebował również z czasem jakiegoś sprzętu do łowienia bo poki co jest to tzw. bat :)
[2013-09-13 20:17]

lynx

Czy to sumy czy sumiki bo raz piszesz sum a raz sumik.
Sumy ci sie wytrą. Powiedz mi co będą jeść jak ich będzie całe stado ?
Co to za ryba bąk.
[2013-09-13 20:38]

1 staw:za kilka lat będzie tam sam sumik karłowaty,więc nie potrzebnie go wpuściłeś,a na zimę bym polecił kupić pompkę(filtr napowietrzający) kosztuje on 200 zł ale żadna ryba nie ma prawa zdechnąć.Ja jak nie miałem pompki to co rok mi wszystko zdychało oprócz karasia,a od 4 lat mam pompkę i jeszcze nic mi nie zdechło.Lepiej już wpuść karasie niż sumiki,karasie też są wytrzymałe i są większe od sumików.A takie pytanko co to są te bąki?Bo w encyklopedi ani w WW nie ma tych ryb. [2013-09-13 20:43]

pawelkonin99

Witam 
Bąk to inna nazwa Karasia srebrzystego . [2013-09-13 20:52]

rafi256

Oczywiście są to sumy ( przepraszam ) :)

bąki - tak u nas sie mówi na japońce ....

co do suma , sądzisz ze zjedzą każdą rybe ?  np sum kilogramowy nie zje kilogramowego karpia ?  i jedno i drugie bedzie się trzeć, a japońce to już wogóle , skoro się bedą wycierać sumy to bedą zjadać same siebie :] gdzieś juz czytałem ze moze tam zostać tylko sum ;p  spokojnie jak tak będzie to odłowie skurczybyki :)  i nastepnym razem wpuszczę coś innego :)

za to w tym drugim stawie jest 1 sum, więc , nie wytrze sie ale czy da pożyć innym rybą ?
[2013-09-13 20:56]

rafi256

bąki - tak u nas sie mówi na karasia  ....

co do suma , sądzisz ze zjedzą każdą rybe ?  np sum kilogramowy nie zje kilogramowego karpia ?  i jedno i drugie bedzie się trzeć, a japońce to już wogóle , skoro się bedą wycierać sumy to bedą zjadać same siebie :] gdzieś juz czytałem ze moze tam zostać tylko sum ;p  spokojnie jak tak będzie to odłowie skurczybyki :)  i nastepnym razem wpuszczę coś innego :)

za to w tym drugim stawie jest 1 sum, więc , nie wytrze sie ale czy da pożyć innym rybą ?

[2013-09-13 21:00]

lynx

U nas bąk mówi się na gza. To taki owad co siada na końskiej d...  .
[2013-09-14 18:12]

lynx

To jest tylko teoria.
Skąd wiesz czy kaczki lub inne ptaki nie przeniosą ikry.
Jeżeli na 8 ha stawie sumy tak przetrzepały rybę , że był jak jałowy a sumów nie dało się odłowić to nie myśl, że jesteś taki sprytny.
Na co ci staw w którym nie ma ryby tylko sumy. Jak zdecydowałes się hodowac sumy to po co się pytasz czym zarybić
Myślisz, że jak ryb nie będzie to sum nie urośnie? Poczytaj co je sum. Już 1kg potrafi pobrac małą kaczuszkę a przy tym są żąby, myszy, krety. Nawet jak wytnie mniejsze to po co ci staw z kilkoma sumami?
Nie mogę cie zrozumieć.
[2013-09-14 18:22]

rafi256

nie ja je wspuscilem ...  a wyłowić je to nie duży problem , mogę wypompować wodę i je odłowić :)  Gdybym wiedział ze ktoś mi wpuści 10 sumów to bym nie dal , ale ten ktoś stwierdził ze zarybi mi staw ( był bez wiedzy ), i wpuscil rybki ... w tym sumy .
[2013-09-14 19:45]

lynx

nie ja je wspuscilem ...  a wyłowić je to nie duży problem , mogę wypompować wodę i je odłowić :)  Gdybym wiedział ze ktoś mi wpuści 10 sumów to bym nie dal , ale ten ktoś stwierdził ze zarybi mi staw ( był bez wiedzy ), i wpuscil rybki ... w tym sumy .

to inna rozmowa.
Wypuść wodę, wyczyść stawy z sumów i sumików i nie pozwalaj nikomu wiecej zarybiać nawet jak jest wedkarzem. Wedkarz wędkarzowi nierowny.
Wpuść podstawową rybe. Płotka, karaś, lin, karp. Na wiosne wytra sie a karpia dołozysz stosownie do twoich potrzeb.
Nie wpuszczaj okonia ani suma.
Potem wpuść kilka szczupaków. Szczupaki też sie wytrą i wytworzy się współzależność ryba drapieżnik i tu musisz obserwować czy nie dorzucić szczupaka.
Potem możesz wpuścic amura / jak zarosnięte?/, słonecznicę i inne.
Nie wpuszczaj w duzych ilościach. Niech się same zagospodarują. Nie spiesz się i nie goń za mięsem jak to przewaznie robią.
Jeżeli masz zamiar dokarmiac to mozesz zwiekszyc ilości ryby przemysłowej, np. karpia czy amura.
Życzę powodzenia.
[2013-09-14 20:52]