Zaloguj się do konta

Zarybianie własnego stawu

utworzono: 2013/06/04 19:56
michal310798

Mam pytanie.Mam 6 karpi różnych wielkości około10cm. Wykopałem mały stawik, wyłożyłem go folią i wlałem wody. Stawi ma 3m x 2,5m i 40cm głębokości. Przyniosłem z innego stawu rośliny i rzęsę.  Codziennie  dokarmiam je chlebem i płatkami kukurydzianymi. Co 3 dni napowietrzam wodę sprężarką. Mam je już tydzień. Więc moje pytanie brzmi Czy one przeżyją  i czy dawać im coś jeszcze do jedzenia ????????? Z góry dziękuje za odpowiedz      
[2013-06-04 19:56]

michol

Jak nie zakwasisz wody chlebem to ok, nic im nie będzie. Ale zimy to ni hu hu :( [2013-06-04 20:21]

patryk200

Nie dawaj im chleba bo jak wszystkiego nie zjedzą to woda zacznie kisnąć i po prostu rybki zdechną. Proponowałbym je karmić karmą lub pelletem. A co do wielkości to trochę za płytki jak będzie za gorąco to będą plywać do góry brzuchem zdechnięte a zima to już zrobi swoje
[2013-06-04 20:24]

jacek placekkk

wymiary przypominają nie staw lecz oczko i stanowczo za płytkie na trzymanie w nim ryb jak będzie gorąco to woda się nagrzeje i rybki ci padną najlepiej było by pogłębić , i nie karm chlebem bo zakwasisz wodę w bardzo szybkim czasie jak już karmisz to  już lepiej bułeczkami bo nie posiadają kwasu  [2013-06-04 20:43]

michal310798

Mam zamiar pogłębić stawik do 70cm. A co do zimy to wiem że woda zamarznie i ryby też. A czy mam napowietrzać tą wodę sprężarka ? Tą wodę to mam zamiar wymieniać co 2 tygodnie bo jest trochę brudna bo jak padają deszcze to piach spływa i jest brudna.Powinienem wymieniać cz nie?
Posłucham się waszej rady i nie będę dawał chleba. A tak w ogóle to one wolą płatki kukurydziane.
[2013-06-04 20:50]

sjunge

Moim zdaniem taka częsta wymiana wody raczej rybom służyć nie będzie.Miałem kiedyś złowione karpie na próbę w oczku ... gł.ok 1m. Niestety zimy nie przeżyły,padły po 2 tyg. mimo że tafla lodu była niezbyt gruba.Muszę nadmienić że nie napowietrzałem zbiornika.Może Tobie się uda.Powodzenia. [2013-06-04 23:05]

michal310798

Mam pytanie czy mógłby  ktoś mi powiedzieć jaki jest najlepszy sposób na karpia.
I czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak montować zestaw na karpia  z koszyczkiem zanętowym
i przyponem na karpia bo ja dopiero się uczę  wędkowania . A i jeszcze jedno który koszyczek jest lepszy sprężyna, koszyczek automatyczny czy koszyczek zanętowy EKO okrągły otwarty firmy JAXON. A może macie swoje propozycje. Z góry dzięki.  

[2013-07-16 20:09]