Mądrego to aż miło posłuchać. Skoro masz takie świetne pomysły, to działaj. Zacznij od kościoła. Idź do swojego proboszcza i powiedz, żeby dał Ci z jednej tacy na zarybienie wody w okolicy ;-))) Pomysł roku, naprawdę się uśmiałem. Od domu do domu też warto pochodzić, zawsze można coś dostać. Najprędzej w łeb.
(2013/01/08 20:34)
No wiesz z taki podejściem jak ty to gówna nawet nie dostaniesz. I tu cie zaskoczę bo w tamtym roku w miasteczku, w którym mieszka 3000 osób uzbieraliśmy 4700 zł.
Widac , że tendencja żebraczenia udzieliła się też twórcy wpisu. Nie dośc , że na każdym kroku instytucje odpowiedzialne za dane sektory gospodarcze starają się od naiwnego społeczeństwa wyłudzic fundusze , które są określone konstytucyjnie w puli skarbu Państwa /m.in. patrz też -> opieka zdrowotna , gdzie juz bezczelnie wykorzystując do tego celu media nawołuje się pokazując skrzywdzonych przez los ludzi / głównie dzieci / do masowych zbiórek funduszy / wykorzystując też do tego celu cwaniaka- błazna owsiaka / w większośi od ludzi / emerytów , rencistów / żyjących na krawędzi egzystencji . Opcje zarybień też są zasranym obowiązkiem instytucji do tego powołanej tj. PZW , który z pewnością ucieszyłby się z powodu przekazania tegoż przywileju na rzecz zbierających do puszki , czy też czapki rzeszy podobnie myślących indywiduów.
Teraz tylko uważaj żeby fiskus się do Ciebie nie przyczepił i nie kazał Wam zapłacić podatku ;-)
A tak na poważnie: skoro udało Wam się zebrać takie pieniążki to super i brawo. Nie wiem jakie wody masz w swojej okolicy, ale co to jest 4700? Na zarybienie niewielkiego jeziora wystarczy, ale jakiegoś większego albo dużej rzeki na pewno nie. Poza tym Ty wpuścisz ryb za prawie 5 koła, a rybak albo kłusol zaraz Ci to siatami wyciągnie. Problemem jest oczywiście mała ilość zarybień, ale przede wszystkim chodzi o głupią mentalność naszego społeczeństwa. Wisz: jak nie nie wezmę to weźmie kto inny. Wypuścisz złowioną rybę to jesteś frajer, a ten co weźmie 30cm szczupaczka to jest cwaniak i w ogóle gość.
(2013/01/08 21:06)Przepraszam bardzo za tak nie składniowe pisanie ale dawno mnie tu nie było.
Mówimy tu o mojej miejscowości chodziliśmy zbieraliśmy rozmawialiśmy i pieniądze przekazane zostały przekazane PZW i wszystko przeznaczone zostało na zarybianie
__________________________________________________________________________________________
Tak naprawdę, to nie przyczyniłeś się do większego zarybienia, ale pozwoliłeś zaoszczędzić pieniądze PZW.Oby były dobrze spożytkowane ... ;) Nie muszą wydawać pieniędzy ze składek na zarybienie i zmniejszą zarybienie o tą kwotę.Przypuszczam, że dokonałeś dobrowolnej wpłaty... a to duża kwota... (2013/01/08 21:28)u?ytkownik137197
Przepraszam bardzo za tak nie składniowe pisanie ale dawno mnie tu nie było.
Mówimy tu o mojej miejscowości chodziliśmy zbieraliśmy rozmawialiśmy i pieniądze przekazane zostały przekazane PZW i wszystko przeznaczone zostało na zarybianie
__________________________________________________________________________________________
Tak naprawdę, to nie przyczyniłeś się do większego zarybienia, ale pozwoliłeś zaoszczędzić pieniądze PZW.Oby były dobrze spożytkowane ... ;) Nie muszą wydawać pieniędzy ze składek na zarybienie i zmniejszą zarybienie o tą kwotę.Przypuszczam, że dokonałeś dobrowolnej wpłaty... a to duża kwota...
A najprawdopodobniej przyczyniłeś się do zorganizowania hucznej biesiady dla tłuszczy zarządzającej środkami , którzy pewnie mieli z tej inicjatywy spory ubaw.
(2013/01/08 21:38)Fix
Nawet do kościoła iść i poprosić żeby raz pieniądze z tacy dał na zarybienie czy to tak ciężkodobry żart...
(2013/01/08 21:41)wirefree
Wlasnie wrocilem z Auchan na stoisku rybnym Dorodne szczuplaki i sandacze jak myslicie to z wod PZW ?
(2013/01/08 21:45)Roxola
Przypuszczam, że nie wiedziałeś i nikt Ci nie powiedział, bo przyszedłeś z kasą i mógłbyś sięrozmyślić, że wody muszą być zarybiane zgodnie z operatem.Nie można wpuścić więcej ryb do wody.(2013/01/08 21:55)tonyrebeliant1
Mysle,ze popelniliscie wielki blad. Uczycie PZW tego,ze mozna Was wydoic podwojnie. Pewnie poparli inicjatywe? Lubia takie rzeczy,dodatkowe skladki.Nie tak dawno zapytalem kolegow,o to z czym mu sie kojarzy PZW bez wahania odpowiedzial:PZPR,a drugi: PZPN za czasow Laty i wczesniej. Nie wydaje sie Wam ,ze cos w tym jest? Ja bym dodal,ze z rzadem Tuska ,bo tez doi i wykorzystuje,a coraz mnie daje od siebie.
Moim zdaniem,jedynym wyjsciem jest calkowity zakaz zabierania ryb I wysokie kary za jego lamanie. Polska jest malym krajem z mala iloscia wod powierzchniowych ( w wiekszosci zdegradowanych ekologicznie) i przerostem ilosci wedkarzy i rybakow w stosunku do ilosci ryb. W Polsce ryby juz byly,tak samo jak wiele innych stworzen i rzeczy. Wiele gatunkow zwierzat (ryb tez) jest zagrozonych i pewnie wyginie czesc jeszcze za naszego zycia. Jeszcze w XX wieku w Wisle plywaly jesiotry,jeszcze nie tak dawno w lasach byly rosomaki. Pietrzenie wod powierzchniowych,przynosi zludne poczucie powodziowego bezpieczenstwa i zabija ekosystem. Znam ze swojego sasiedztwa 2 zbiorniki zaporowe,ktore zabily ogromna populacje pstraga i mietusa w rzekach na ktorych zostaly utworzone. Nie pomoga zarybiania. Woda jest za ciepla i za bardzo zanieczyszczona. Ma niedobor tlenu. Swietnie sie w niej czuja karpie i amury. Zamiast krysztalowej wody plynie gnojowa.Jestem przekonany,ze gdyby ludzie nie robili glupstw ryby by byly do dzisiaj. Teraz trzeba zaplacic wysoka cene za wieki rabowania i zanieczyszczania. Mieszkam w Szwecji i myslicie,ze ten problem tu nie istnieje? Mylicie sie. Istnieje i tu wlasnie najbardziej przemawia ludziom do wyobrazni. Tez sa tu jeziora zdegenerowane przez przemysl i gornictwo. ALe kazde jezioro jest systematycznie badane i szukane sa sposoby na doprowadzenie do stanu sprzed katastrofy ekologicznej. Panstwo to robi.
W Polsce zarybia sie karpikiem i problem z czapy. Ludzie przyjada,grilla zrobia wsypia tony kukurydzy , chemicznych kolorowych kulek i frajda na calego. Woda gnije jeszcze bardziej.A Wy kolego dozbieraliscie kasy na cala te szopke. Pozdrawiam Kolegow Serdecznie i Zycze Sukcesow w calym 2013r.
Ps.Ale ,ze ksiadz Wam z tacy dal to juz przegiales :-) (2013/01/08 22:04)gral
Mam POMYSŁA ;) Może stworzymy Wielką Orkiestrę Wędkarskiej Pomocy,a za Owsiaka będzie robił damrat14 (2013/01/08 22:34)damrat14
Dobra temat już się zamienił w żart z tego co widzę także i tak nic już nie dogadamy :) (2013/01/08 23:39)u?ytkownik32263
Tak naprawdę, to nie przyczyniłeś się do większego zarybienia, ale pozwoliłeś zaoszczędzić pieniądze PZW.Oby były dobrze spożytkowane ... ;) Nie muszą wydawać pieniędzy ze składek na zarybienie i zmniejszą zarybienie o tą kwotę.Przypuszczam, że dokonałeś dobrowolnej wpłaty... a to duża kwota...
Olu niekoniecznie. U mnie w kole jest kilku facetów którzy też z własnej kieszeni dali na zarybienie jednego jeziora. I mimo że okręg coś też wpuszcza do tej wody to z uzbieranych pieniędzy specjalinie dokupiono narybek przeznaczony tylko do tego jeziora, podkreślam DOKUPIONO do zwykłego operatu. Więc jak się człek uprze to da radę;) Pozdro! (2013/01/09 00:09)Imatyta
Mam POMYSŁA ;) Może stworzymy Wielką Orkiestrę Wędkarskiej Pomocy,a za Owsiaka będzie robił damrat14
Hahahaha :) Dobre! (2013/01/09 09:47)u?ytkownik137197
Olu niekoniecznie. U mnie w kole jest kilku facetów którzy też z własnej kieszeni dali na zarybienie jednego jeziora. I mimo że okręg coś też wpuszcza do tej wody to z uzbieranych pieniędzy specjalinie dokupiono narybek przeznaczony tylko do tego jeziora, podkreślam DOKUPIONO do zwykłego operatu. Więc jak się człek uprze to da radę;) Pozdro!Jest to karalne -dotatkowe zarybianie ponad określony limit ustalony dla danego akwenu jest zabronione w wodach PZW ! - jedynie może się przyczynic do dodatkowych szkód i tak już nadwęrężonym ekosystemie.Można dowolną ilością czegokolwiek zarybiac prywatne stawy , oczka wodne , czy też specjalistyczne łowiska karpiowe dla wymagających....(2013/01/09 09:54)Roxola
Dobra temat już się zamienił w żart z tego co widzę także i tak nic już nie dogadamy :)
____________________________________________________________________________________
Nie przejmuj się, to co zrobiliście zasługuje na pochwałę nie na potępienie, przecież nie kłusowaliście.Mam nadzieję, że było tak jak pisze Tomas, ale nie jest to tak proste i oczywiste jak piszesz,że wystarczy przejść po ludziach, pozbierać pieniądze i rybę wpuścić. Ichtiolog ma tutaj ważne słowo.Twój pierwszy post jest napisany dość agresywnie, a nie mogę znaleźć wzmianki o tym jaką rybą i w jakiej ilości zarybiono z uzbieranych pieniędzy, czy przynajmniej Ty to wiesz ?I czy wiesz jaką ilością miało być zarybione z pieniędzy członkowskich według operatu... (?)Jak to będziesz wiedział, to będziesz miał pewność czy zrobiłeś dobrze, czy źle.Pozdrawiam
(2013/01/09 10:07)lynx
No wiesz z taki podejściem jak ty to gówna nawet nie dostaniesz. I tu cie zaskoczę bo w tamtym roku w miasteczku, w którym mieszka 3000 osób uzbieraliśmy 4700 zł.
Zdrowe państwo to takie państwo w którym nie ma potrzeby żebrać.
Nasi rządzący powinni mieć to wytatuowane na czole. (2013/01/09 10:41)lynx
Dodam jeszcze, że ja chyba nie żyję w takim panstwie bo sam musze dziadować na nagrody dla dzieci niepełnosprawnych. (2013/01/09 10:43)